Ποιοι και γιατί χτίζουν ουρανοξύστες χωρίς παράθυρα – Δεν έχουν διαμερίσματα ή γραφεία

    Ημερομηνία:

    Στο ανατολικό άκρο του Μέλανα Δρυμού της Γερμανίας, έξω από την μεσαιωνική πόλη Ροτβάιλ, ξεπροβάλλει επιβλητικός ένας ουρανοξύστης. Με ύψος 246 μέτρων, είναι ένα από τα υψηλότερα κτίσματα  της χώρας. Όμως αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα δει ότι πρόκειται για έναν παράξενο πύργο: Δεν έχει παράθυρα.

    Ο ουρανοξύστης αυτός δεν έχει διαμερίσματα αλλά ούτε και γραφεία. Ο λόγος ύπαρξής του είναι καλά κρυμμένος στο εσωτερικό του. Εκεί, 12 φρεάτια χρησιμοποιούνται για να δοκιμαστούν τα τελευταία μοντέλα ανελκυστήρων.

    Η γερμανική εταιρεία TK Elevator, η οποία έχει κατασκευάσει τα ασανσέρ ουρανοξυστών όπως το One World Trade Center της Νέας Υόρκης, έχει και άλλους τέτοιους πύργους δοκιμών ανά τον πλανήτη. Εκείνος στην πόλη Ζονγκσάν της Κίνας φτάνει σε ύψος σχεδόν 250 μέτρων, κάτι  που σημαίνει ότι είναι τρεις φορές πιο ψηλός από το Άγαλμα της Ελευθερίας.

    Οι πύργοι δοκιμών για ασανσέρ είναι «κάτι σαν την πίστα δοκιμών για μια ομάδα της Formula 1», λέει στο CNN ο Tomio Pihkala, επικεφαλής τεχνολογίας της φινλανδικής εταιρείας ανελκυστήρων Kone. «Ο βασικός και πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο υπάρχουν οι πύργοι δοκιμών είναι ότι η πιστοποίηση ορισμένων λειτουργιών ασφαλείας μπορεί να γίνει μόνο σε ένα πραγματικό περιβάλλον».

    Η Kone, η οποία έχει εγκαταστήσει ανελκυστήρες στον ουρανοξύστη Taipei 101 (που ήταν το υψηλότερο κτίριο του κόσμου από το 2004 έως το 2010) και το The Shard του Λονδίνου, άνοιξε τον πρώτο της πύργο δοκιμών στο Hyvinkää της Φινλανδίας το 1967. Έκτοτε έχει χτίσει άλλους τέσσερις, με τον υψηλότερο, που ολοκληρώθηκε το 2015 στην πόλη Kunshan της Κίνας να έχει ύψος 235 μέτρων.

    Ανάμεσα στις δοκιμές ασφαλείας που γίνονται σε αυτούς τους πύργους είναι η ελεύθερη πτώση, όπου δοκιμάζονται το σύστημα φρένων έκτακτης ανάγκης και γενικά ο εξοπλισμός ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα τραυματιστεί μέσα σε ένα ασανσέρ στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

    Το γεγονός ότι οι ανελκυστήρες σήμερα γίνονται όλο και πιο γρήγοροι, απαιτεί όλο και υψηλότερους πύργους δοκιμών.

    Όμως, δεν είναι ανάγκη να κατασκευαστούν προς τα πάνω. Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερη εγκατάσταση δοκιμής ανελκυστήρων του κόσμου είναι υπόγεια. Βρίσκεται στο Tytyri της Φινλανδίας και είναι μέρος ενός ορυχείου ασβεστόλιθου, φτάνοντας σε βάθος 350 μέτρων.

    Εκεί, ανελκυστήρες μπορούν να δοκιμαστούν σε ταχύτητες έως 19 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ακόμα και σε συνθήκες ελεύθερης πτώσης.

    Βέβαια, οι πύργοι αυτοί έχουν συχνά και άλλες χρήσεις. Ο ουρανοξύστης στο Ροτβάιλ της Γερμανίας έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο, ενώ φιλοξενεί μέχρι και έναν ετήσιο διαγωνισμό τρεξίματος σε σκάλες, που προσελκύει πάνω από 1.000 συμμετέχοντες. Όπως θα περίμενε κανείς, οι περισσότεροι επισκέπτες προσελκύονται από το παρατηρητήριό του, που είναι το υψηλότερο της Γερμανίας και προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς τον Μέλανα Δρυμό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κόβουμε από τρόφιμα, δίνουμε για κινητά

    Η βόλτα στο σουπερμάρκετ μοιάζει με κυνήγι θησαυρού, καθώς...

    Ακίνητα: Κατά 35% εκτινάχθηκαν τα ενοίκια από το 2019

    Σημαντική παραμένει η υστέρηση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών...

    ΠΑΤΡΑ: Μέχρι και 130 κάθε μήνα… οι αποποιήσεις κληρονομιάς!

    Δεκάδες είναι οι διαθήκες και οι αποποιήσεις που γίνονται...
    Best Shop