Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα φέρνει η πυρηνική ενέργεια

    Ημερομηνία:

    Η εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) στην Ελλάδα θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή και ακόμη πιο σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της πρώτης μελέτης κόστους – οφέλους από την εγκατάσταση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στη χώρα μας, που παρουσίασε χθες στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Παντελής Μπίσκας.

    Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η μελέτη ανέλυσε τέσσερα σενάρια: ένα μηδενικής πυρηνικής ισχύος στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ένα με συμμετοχή πυρηνικών μεγαβάτ, ένα με συμμετοχή 1.500 και ένα με συμμετοχή 3.000 πυρηνικών μεγαβάτ.

    Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά μειώνεται κατά 3,3% στο σενάριο των 600 μεγαβάτ πυρηνικής ισχύος, κατά 10% στο σενάριο των 1.500 μεγαβάτ και κατά 25% στο σενάριο των 3.000 μεγαβάτ. Αντίστοιχα, η θετική επίπτωση για τον τελικό καταναλωτή ξεκινάει από τα 3 ευρώ/ μεγαβατώρα στο ήπιο σενάριο της εγκατάστασης 600 μεγαβάτ από μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και φτάνει έως τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα στο σενάριο των 3.000 μεγαβάτ.

    Πέραν της αξιόλογης επίπτωσης στις τιμές ρεύματος, η είσοδος της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε ο κ. Μπίσκας, προσφέρει μια συνολική εξοικονόμηση της τάξης των 356 εκατ. έως 1 δισ ευρώ ετησίως από τη μείωση του κόστους σε εισαγωγές φυσικού αερίου και του κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, το κόστος για εισαγωγές φυσικού αερίου μειώνεται από 21% έως 62% στα τρία σενάρια και σε απόλυτα νούμερα από 222 εκατ. ευρώ έως 637 εκατ. ευρώ ετησίως. Αντιστοίχως η εξοικονόμηση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνεται από 134 εκατ. ευρώ έως 344 εκατ. ευρώ στα τρία σενάρια ετησίως.

    Η νέα τεχνολογία των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων είναι πιο ασφαλής σε σχέση με τα παραδοσιακά πυρηνικά εργοστάσια και ο χρόνος κατασκευής τους είναι αρκετά πιο σύντομος, όπως και το κόστος, αν και κινείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπίσκας και τα οποία στηρίζονται σε δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως είπε, το κόστος μιας επένδυσης στην τεχνολογία των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων κυμαίνεται σε ένα εύρος 5,5 με 11,5 ευρώ ανά κιλοβάτ. Στα σενάρια που οιkεπενδύσεις εξετάστηκαν κυμαίνονται από 1,9 δισ. ευρώ έως 3,9 δισ. ευρώ και είναι αποδοτικές (IRR 12,7% που πέφτει έως και 5% όσο αυξάνεται η ισχύ) όπως τόνισε, όταν δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

    Η ελληνική αγορά θα μπορούσε να σηκώσει επενδύσεις της τάξης των 600-650 μεγαβάτ, σύμφωνα με τον κ. Μπίσκα. Αν ξεπεράσουν αυτό το όριο, θα καταστούν μη βιώσιμες. Το υψηλό κόστος κατασκευής καθιστά δύσκολη την τραπεζική χρηματοδότηση των επενδύσεων και αυτές είναι οι δύο μεγάλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η νέα αυτή τεχνολογία διεθνώς σήμερα.

    Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε προσφάτως ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος, παρακολουθεί τις εξελίξεις και τη συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς γύρω από τα πυρηνικά. Οταν η τεχνολογία ωριμάσει και υπάρξει το έδαφος ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι προϋπολογισμοί, η Ελλάδα θα βγει από τη στάση αναμονής, την οποία τηρεί, και θα εξετάσει πιο ζεστά το θέμα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γαλλία: H πιο δημοφιλής χώρα του πλανήτη για το 2025

    Από τον ρομαντισμό που αποπνέουν τα δρομάκια στο Παρίσι...

    Επικουρικές συντάξεις: Στις 74.500 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις

    Στις επικουρικές συντάξεις επικεντρώνει τις προσπάθειες της η κυβέρνηση για την...

    ΑΧΑΪΑ: Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Κώστα Κόντη

    Την παραίτησή του από τη θέση του συντονιστή της Νομαρχιακής...

    ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΑΤΡΙΝΩΝ: Μηνύουν το ξενοδοχείο που τους δηλητηρίασε

    Αυτοψία στο ξενοδοχείο στο Λιμνοχώρι Φλώρινας όπου υπήρξε δηλητηρίαση 14...
    Best Shop