Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η Ελληνική κτηνοτροφία αρχικά απο την πανώλη και τώρα απο την ευλογιά των αιγοπροβάτων που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει εξαπλωθεί σε 13 νομούς.
160.000 αιγοπρόβατα χάθηκαν τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες για την ελληνική κτηνοτροφία.
Περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», περισσότερα από 38.056 από την πανώλη και πάνω από 30.000 από την ευλογιά.
Οι κτηνοτρόφοι, αναφέρουν στον ΑΝΤ1, ότι “έχουν καταστραφεί”.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε συνολικά 13 νομούς υπάρχουν 168 ενεργές εστίες σε Έβρο, Ροδόπη,Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Φωκίδα, Εύβοια, Λέσβο και Κορινθία.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε νέα μέτρα με ισχύ από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.
- Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
- Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκοτόπους με προϋποθέσεις.
- Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή μόνο στις ελεύθερες από τα νοσήματα περιφέρειες σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων
Στα 16 ευρώ το κιλό έχει σκαρφαλώσει η τιμή στα ντόπια αρνιά και κατσίκια.
Στις Περιφέρειες εναπόκειται πλέον πότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται αποζημιώσεις καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις πληρωμές μόλις παραλάβει τους καταλόγους με τους πληγέντες κτηνοτρόφους και τα ζώα που έχασε ο καθένας.
«τα χρήματα υπάρχουν και η σχετική ΚΥΑ που αποζημιώνει με 250 ευρώ τα καθαρόαιμα και 220 ευρώ τα ημίαιμα έχει ήδη δημοσιευθεί. Τα αντίστοιχα ποσά μέχρι πρότινος ήταν για τα καθαρόαιμα 86 ευρώ, ενώ μετά τον Daniel το ποσό της αποζημίωσης ανά ζώο είχε αυξηθεί στα 150 ευρώ».
Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για υιοθέτηση εμβολίου στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι αφ’ ενός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και αφετέρου τα αποτελέσματα στα αιγοπρόβατα είναι χαμηλά.
Επισημαίνουν δε, ότι σε χώρες όπως στην Αυστραλία απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων από εμβολιασμένα ζώα για ευλογιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εξαγωγικό μας εμπόριο, ιδιαίτερα για τη φέτα.
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, “τώρα έχουμε τον αγώνα της ευλογιάς και από ότι φαίνεται ο αγώνας είναι σκληρός βέβαια εμείς θα το συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Δεν συζητάμε βέβαια για εμβόλιο προς το παρόν τουλάχιστον είναι η τελευταία λύση που μπορούμε να δώσουμε”.
Σύμφωνα με κτηνιάτρους που βρίσκονται στο πεδίο “όλες οι διαδικασίες θανάτωσης και ταφής, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευλογιάς και της Πανώλης είναι σημαντικό να γίνονται το συντομότερο δυνατόν ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης και διασποράς των νοσημάτων των ζώων”.