Η πρασόπιτα αποτελεί ένα κλασικό και αγαπημένο ελληνικό πιάτο, ιδανικό για κάθε περίσταση.
Ακολουθεί μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για παραδοσιακή πίτα με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση από πράσα, κρεμμύδι και φέτα.
Υλικά
Για τη γέμιση:
5 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
300 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Για το φύλλο:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε τα πράσα και τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10-15 λεπτά.
- Ρίξτε τον μαϊντανό, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά.
- Σκεπάστε το τηγάνι και σιγοβράστε τη γέμιση για 5-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίξτε τη θρυμματισμένη φέτα. Ανακατέψτε απαλά για να ενσωματωθεί στη γέμιση.
- Απλώστε το ένα φύλλο σφολιάτας σε μια λαδωμένη επιφάνεια εργασίας. Αλείψτε το με ελαιόλαδο.
- Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο σφολιάτας, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. από τις άκρες.
- Καλύψτε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Διπλώστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να κλείσετε την πίτα.
- Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να χαράξετε την επιφάνεια της πίτας.
- Αλείψτε την πίτα με ελαιόλαδο.
- Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την σερβίρετε.