Ένας αρχαιολόγος έφαγε ξύλο και ένας τοπογράφος δολοφονήθηκε. Αλλά στο «νησί των Ανέμων» η γη είναι τόσο ακριβή που κάποιοι έχουν φτάσει να κτίζουν ακόμα στις όχθες της τεχνητής λίμνης στο φράγμα του Μαραθιού εκεί που το νερό έχει τραβηχτεί και οι όχθες της λίμνης μοιάζουν ειδυλλιακή θέση για να γίνουν οικόπεδα, κάθε χωράφι στη Μύκονο είναι οικόπεδο.
Με τον νερό νόμο που έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2024 η αστυνομία δεν μπορεί να προαγάγει με τη διαδικασία του αυτοφώρου τους εργολάβους ενώ από τις 197 καταγγελίες τις οποίες έχει διαβιβάσει στην πολεοδομία η τοπική αστυνομία σε μόλις 3 έχει επιληφθεί η πολεοδομία .
Ο δήμαρχος Χρήστος Βερώνης παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τις καταγγελίες που φτάνουν από την αστυνομία και την. Εισαγγελία της Σύρου και το έχει θέσει πολλές φορές στην κυβέρνηση ζητώντας επειγόντως προσλήψεις.
«Έχουμε λίγο προσωπικό που δεν ξέρει πολεοδομία , χρειαζόμαστε επειγόντως προσωπικό με καινούργιες προσλήψεις», Χρήστος Βερώνης.
Διάφορα σημεία του νησιού που εντάσσονται τώρα στους οικισμούς με βάση το νέο σχέδιο που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση στους Μυκονιάτες έχουν ήδη κτισθεί εν όλων η εν μέρει η ετοιμάζονται να κτιστούν. Φαίνεται ότι μερικοί είχαν καλές πληροφορίες για το πολεοδομικό σχέδιο. Η κυβέρνηση για να σώσει τώρα ότι σώζεται περιβαλλοντικά στο νησί αποφάσισε να δυσκολέψει τη δόμηση με αύξηση της αρτιότητας στην οποία μπορεί να κτίσει κανείς εκτός οικισμού.
«Είναι κατακτητικό ,ευνοεί τους ξένους οι ντόπιοι θα μείνουν χωρίς σπίτι», δηλώνει ο Χρήστος Βερώνης.
Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην κατασκευή λένε ότι αν δυσκολευθεί η δόμηση θα αυξηθούν τα αυθαίρετα εφ’ όσον υπάρχουν πραγματικές ανάγκες», όπως δήλωσε ο Απόστολος Νάζος, μηχανικός.
Η μεγαλύτερη αυθαιρεσία αναπτύχθηκε όταν δεν μπορούσες να κτίσεις καθόλου καθώς υπήρχαν ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν. Το πάγωμα έφερε την αυθαιρεσία. Από τα 199 τμ που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο του νησιού στη χώρα της Μυκόνου μόλις 111 είναι νόμιμα , τα 88 κάθε τέταρτο τμ είναι αυθαίρετο.