Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στις αποχωρήσεις στελεχών και μελών του κόμματος στον απόηχο του έκτακτου Συνεδρίου και της νέας διάσπασης που επήλθε, καθώς και της δημοσκοπικής πτώσης που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες.
ε αυτό το πλαίσιο, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και το στοίχημα της όσο γίνεται μεγαλύτερης συμμετοχής μελών και φίλων του κόμματος στη διαδικασία φαίνεται ότι αποτελούν για την Κουμουνδούρου τον πρώτο σταθμό στην πορεία για την οργανωτική του ανασυγκρότηση. Παράλληλα, σε αγώνα δρόμου επιδίδονται η Πολιτική Γραμματεία, η Κεντρική Επιτροπή και το Οργανωτικό Γραφείο προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η ανασυγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Ομάδων Μελών, που αποφασίστηκαν στο Συνέδριο.
Οι συντονισμένες κινήσεις της Κουμουνδούρου ώστε να μπει φρένο στις αποχωρήσεις που καταγράφονται και ταυτόχρονα να δοθεί ώθηση στην ανασυγκρότηση και στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, δείχνουν να έχουν αντανάκλαση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανακόπτοντας – προς ώρας τουλάχιστον – νέες αποχωρήσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη, μετά το Συνέδριο, συνεδρίαση της Κ.Ο. την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και η αναπλήρωση των κενών που προέκυψαν στη σύνθεσή της.
Από τη «δεξαμενή» των προς αποχώρηση βουλευτών – και μέχρι πρότινος υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη – τόσο η Έλενα Ακρίτα, όσο και η Ράνια Θρασκιά με δημόσιες τοποθετήσεις τους δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νίνα Κασιμάτη δείχνει μέχρι στιγμής να παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας μάλιστα να ασκεί τα καθήκοντά της ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, ενώ οι κ.κ. Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος παρ’ ότι παραιτήθηκαν από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, κατά δήλωσή τους παραμένουν επίσης στην Κ.Ο.. Αντίστοιχα, η Γιώτα Πούλου έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ερωτηματικό παραμένει το τι στάση θα επιλέξει να κρατήσει ο βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αν και αρκετοί θεωρούν ότι η δήλωση της κας Ακρίτα ενδεχομένως να λειτουργήσει στην κατεύθυνση του να παραμείνει στην κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος.
Στελέχη του κόμματος, πάντως, σχολιάζοντας τη συνέντευξη της κας Τζάκρη τόνισαν με νόημα πως «είναι εύκολες οι απειλές, δύσκολες οι αποφάσεις», υπογραμμίζοντας ότι η βουλευτής Πέλλας εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν μπορεί να διαγραφεί «λέει και κάνει αδιανόητα πράγματα εναντίον του κόμματος της».
«Οι βουλευτές έχουν εμπειρία, κρίση και είναι σε θέση να μελετήσουν τα βήματά τους με βάση την πραγματικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στο ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και υπογράμμισε: «Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι εδώ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που τους ανέδειξε βουλευτές. Δεν είναι καθόλου εύκολο εκλεγμένος βουλευτής του κόμματος να πάει ενάντια στη λαϊκή ετυμηγορία και τις συνταγματικές επιταγές».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ – προς το κίνημα του κ. Κασσελάκη – βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, προχώρησαν στην κατάθεση κοινοβουλευτικής αναφοράς προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σε σχέση με το Μετρό Θεσσαλονίκης.
Παρ’ ότι από ορισμένους η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μια πρόβα τζενεράλε για τη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας για το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο πηγές από το επιτελείο του σημειώνουν ότι τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα και έως ότου το νέο κίνημα αποκτήσει οργανωτική συγκρότηση, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό.
Απαρατήρητο δεν περνά, επίσης, το γεγονός ότι ο Πέτρος Παππάς σε συνέντευξή του την Πέμπτη (14/11) φάνηκε να «κλείνει το μάτι» στη Χαριλάου Τρικούπη. «Υγιείς δυνάμεις θεωρώ ότι υπάρχουν προφανώς και στο κόμμα, στους ανθρώπους που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και προφανώς υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ υγιείς δυνάμεις… Προφανώς μία μεγάλη παράταξη, δημοκρατική απέναντι στη ΝΔ θα συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμός από τις δημοσκοπήσεις – Στοίχημα οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου
Η δημοσκοπική πτώση που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες δείχνει να προβληματίζει στελέχη της Κουμουνδούρου, ωστόσο την ίδια ώρα επισημαίνουν πως «είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται τόσο χαμηλά αφού οι δημοσκοπήσεις έγιναν την χειρότερη στιγμή για το κόμμα μας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το κόμμα θα ανακάμψει έπειτα από την ολοκλήρωση της προεδρικής εκλογής.
«Μπορώ να ανατρέψω τις δημοσκοπήσεις», διεμήνυσε σε συνέντευξή του ο Παύλος Πολάκης σχετικά με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στη μια από τις δύο ότι είναι «πληρωμένη καταχώρηση». «Εμείς θα ρίξουμε το Μητσοτάκη. Το ΚΚΕ δεν θέλει και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει γιατί έχει δεσμεύσεις», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ό,τι και να λένε τα δελτία των ειδήσεων και οι δημοσκοπήσεις, τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο κυρίαρχος Λαός. Και το σύστημα φοβάται τον Λαό, γιατί μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια. Όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει εδώ, γιατί εκφράζει την κοινωνική ανάγκη και όχι τα συμφέροντα ημετέρων. Η λαϊκή εντολή είναι να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όσοι έχουν άλλα σχέδια, λειτουργούν κατά του κοινωνικού καλού. Απάντηση σε όλα τα παραπάνω θα είναι η συμμετοχή των μελών και των φίλων του στις κάλπες για την εκλογή προέδρου στις 24 Νοέμβρη, διότι το διακύβευμα είναι η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Του κοινού μας σπιτιού».
Σε αυτό το πλαίσιο το βλέμμα όλων στρέφεται στο debate μεταξύ των 4 υποψηφίων προέδρων που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ. και θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της ΕΡΤ.
Παράλληλα στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.
Ήδη χθες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση κατέληξε στις λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, καθώς και οι γενικές οδηγίες για τους ψηφοφόρους.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι:
- Δικαίωμα ψήφου, στις εκλογές προέδρου, έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και όσοι κι όσες, κάτοικοι Ελλάδας, εγγραφούν ως μέλη, δια της φυσικής τους παρουσίας, μέχρι και την ίδια μέρα του α’ γύρου των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου.
- Η ψηφοφορία θα γίνει, όπως και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2023, με φυσική προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα, εκτός των κατοίκων εξωτερικού και των μελών των ΟΜ Εξωτερικού, για τους οποίους θα υπάρξει ειδική πρόνοια για να ψηφίσουν ηλεκτρονικά.
Οι αποχωρήσεις, το Συνέδριο και η «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις, αλλά και οι καταγγελίες στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή (8/11) στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Το μεσημέρι της Πέμπτης (14/11) συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν εκλεγμένοι σύνεδροι από την Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας, οι οποίοι ανακοίνωσαν παράλληλα την μαζική τους αποχώρηση από το κόμμα. Επίσης, στο φως της δημοσιότητας συνεχίζουν να έρχονται επιστολές ομαδικών παραιτήσεων από οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα οι συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών της Α’ Αθήνας, της Βόρειας Αθήνας, της Ανατολικής Αττικής, της Δυτικής Αθήνας και της Νότιας Αθήνας ανακοίνωσαν την παραίτησή τους καταγγέλλοντας όσα συνέβησαν στο Συνέδριο, ενώ αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (15/11), στις 18:30, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τις καταγγελίες ανέφεραν: «επειδή τέσσερις ημέρες μετά το Συνέδριο συνεχίζεται η φιλολογία περί “πραξικοπήματος”, επειδή, όπως φαίνεται, η φιλολογία αυτή υιοθετείται πλέον ως “επίσημη” αποτίμηση του ίδιου του Συνεδρίου από μερίδα των μέσων ενημέρωσης, επειδή για άλλη μια φορά ο ενοχλητικός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο στόχαστρο άσπονδων φίλων και αντιπάλων, έχουμε να πούμε και να επαναλάβουμε τα παρακάτω: Δεν απαιτείται τεράστια πολιτική πείρα για να αντιληφθεί κάποιος πως αν η πλευρά του πρώην Προέδρου είχε, όχι την πλειοψηφία αλλά, και την παραμικρή ελπίδα να βρίσκεται έστω κοντά σε ισορροπία συσχετισμών ώστε να καταγγέλλει κατόπιν “αποκλεισμούς συνέδρων” κλπ, θα είχε συμμετάσχει στο Συνέδριο. Η παραφιλολογία που αναπαράγεται στις μέρες μετά το Συνέδριο εξυπηρετεί μονάχα την προειλημμένη εδώ και καιρό απόφαση μιας μικρής ομάδας να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτώντας άλλο κόμμα, και που, για αυτό, πολύ πριν ξεκινήσουν καν οι διαδικασίες των εκλογών για την ανάδειξη συνέδρων έκανε λόγο για πραξικόπημα, κουκούλες, χούντα, αποκλεισμούς, μεθοδεύσεις κλπ. Και βέβαια το Συνέδριο “επιβεβαίωσε περίτρανα” την αυτοεκπληρούμενη προφητεία…».