Ένα δροσερό και ελαφρύ τσιζκέικ με λεμόνι είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή για γλυκό. Η όξινη γεύση του λεμονιού ισορροπεί τέλεια με το τυρί κρέμα, δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό που θα λατρέψουν όλοι.
Συνταγή για απολαυστικό τσιζκέικ με λεμόνι
Υλικά
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 275 γρ. μπισκότα
- 625 γρ. τυρί κρέμα
- 140 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 3 λεμόνια, ξύσμα και χυμό (περίπου 80ml)
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 75 γρ. τυρόπηγμα λεμονιού*
Οδηγίες
- Στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα για κέικ 22–23 εκ. με αποσπώμενο πάτο. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε μπλέντερ ή τα βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων και τα πιέζουμε μέχρι να γίνουν ψίχουλα χρησιμοποιώντας έναν πλάστη.
- Ρίχνουμε τα μπισκότα σ’ ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν τελείως τα μπισκότα.
- Μεταφέρουμε στην προετοιμασμένη φόρμα και χρησιμοποιούμε τον πάτο ενός ποτηριού ή βάζου για να πιέσουμε σταθερά σε μια ομοιόμορφη στρώση. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Για να φτιάξουμε τη γέμιση, βάζουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα από 2 λεμόνια σ’ ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κρατώντας 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό στο μείγμα του τυριού κρέμα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Ρίχνουμε τη γέμιση στο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη βάση του μπισκότου, ισιώνοντας την κορυφή με το πίσω μέρος μιας σπάτουλας ή ενός κουταλιού. Αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
- Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε το cheesecake από τη φόρμα, ξεκολλώντας προσεκτικά το χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Τοποθετούμε το τυρόπηγμα λεμονιού σε ένα μπολ και το αραιώνουμε με αρκετό από τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού για να δημιουργήσουμε μια ρευστή υφή. Περιχύνουμε πάνω από το cheesecake και διακοσμούμε με ξύσμα λεμονιού.
*Πώς φτιάχνουμε τυρόπηγμα λεμονιού
- 100 ml χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 100 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 50 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
Οδηγίες
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζεστό μείγμα λεμονιού στα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην ψηθούν τα αυγά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα πίσω στο κατσαρολάκι και το βάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει η κρέμα και να παχύνει.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
- Για να αφαιρέσουμε τυχόν κομματάκια από το ξύσμα λεμονιού, περνάμε την κρέμα από ένα κόσκινο.
- Αφήνουμε την κρέμα λεμονιού να κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσουμε.