Ολοι εναντίον όλων είναι πλέον στην κοσμοπολίτικη Μύκονο για το τσιμέντο με δόσεις σε περιορισμένες επεκτάσεις των οικισμών, κυρίως στην Ανω Μερά και στη Χώρα. Μετά τη δολοφονία τον περασμένο Ιούλιο στο Ψυχικό του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη κάποιοι βιάζονται να βάλουν «ταφόπλακα» στο νησί των ανέμων στο όνομα -τάχα- της ανάπτυξης και όσο φυσικά το «συμβόλαιο θανάτου» παραμένει «ορφανό» ως προς τους εντολείς ή τον εντολέα του…
Την περασμένη Δευτέρα, 11/11/2024, κατά την παρουσίαση του νέου χωροταξικού σχεδίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου, χύθηκαν κροκοδείλια δάκρυα από ορισμένους τοπικούς παράγοντες, που επιμένουν να γίνονται οι «υπηρέτες» των Εμιράτων, οι οποίοι με τα πετροδολάριά τους αγοράζουν και χτίζουν τα πάντα… Το περασμένο καλοκαίρι από πλευράς της δημοτικής Αρχής «εισηγητής-μελετητής» είχε οριστεί να είναι ο 54χρονος τοπογράφος, αλλά… δρομολογήθηκε η εκτέλεσή του λίγα μόλις 24ωρα πριν από την καθορισμένη παρουσίαση, που αναγκαστικά τότε αναβλήθηκε.
To χωροταξικό
Ο τοπογράφος γνώριζε σπιθαμή προς σπιθαμή τη γη της Μυκόνου, αφού και το 2004, επί δημαρχίας του Χρήστου Βερώνη, είχε κληθεί να παραδώσει το πρώτο «βελτιωμένο» χωροταξικό. Την περασμένη εβδομάδα, παρουσία τεσσάρων γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων, την ανοιχτή παρουσίαση έκανε ο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης, ο οποίος έγινε αντικείμενο χλεύης και αποδοκιμασιών από μεγάλη μερίδα του ακροατηρίου όταν ανέφερε ότι στο νέο πολεοδομικό σχέδιο θα υπάρξει για τα «περίχωρα» αύξηση της ελάχιστης οικοδομήσιμης αρτιότητας για τις κατοικίες από τα τέσσερα στα οκτώ στρέμματα και για τουριστικές εγκαταστάσεις από τα 10 στα 30 στρέμματα.
Η αναγγελία του μέτρου αυτού έφερε φωνές και σφοδρές διαμαρτυρίες στην αίθουσα, με τον σημερινό δήμαρχο Χρήστο Βερώνη να ισχυρίζεται ότι «έτσι χτυπιούνται οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες γης». Μάλιστα, ο δήμαρχος, θέλοντας να δείξει στο πλήθος τη δυσαρέσκειά του, έφυγε πριν από την ώρα του από τη συνεδρίαση, επιμένοντας πως «το νησί μέχρι σήμερα είναι αδόμητο κατά 53% και έχει συντελεστεί μια εξοντωτική ρύθμιση εις βάρος της περιουσίας των Μυκονιατών…». Νωρίτερα κάποιοι, βέβαια, στην αίθουσα σφύριζαν αδιάφορα, όταν ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη πως η παλαιά («καφέ») αδόμητη ζώνη του νησιού τώρα θα επιτραπεί εν μέρει να χτιστεί, καθώς τμήμα της θα συμπεριληφθεί στις αγροτικές εκτάσεις, όπου επιτρέπονται «η κατοικία και ο ήπιος τουρισμός».
Αυτό όμως που διέρρευσε στο νησί εδώ και έναν χρόνο είναι πως η «καφέ» ζώνη θα αποχαρακτηριστεί και μέρος της θα κτιστεί, έστω υπό όρους… Κάποιοι, δηλαδή, «ανενημέρωτοι» μικροί νοικοκυραίοι πούλησαν κοψοχρονιά και κάποιοι τώρα θα πλουτίσουν. Το ίδιο διάστημα μεγαλοεργολάβοι γνώριζαν πως επίκειται αύξηση των αρτιοτήτων ως μέσο περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης και «ένωναν» τις δυνάμεις τους με εκτάσεις χωρικών… Θέση για όλα αυτά, αλλά και για τη «συνοχή», όπως υποστηρίζει, της δημοτικής Αρχής πήρε ο οικονομικός παράγοντας του νησιού που «φωτογραφήθηκε» από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών ως ο βασικός ύποπτος που φέρεται ότι παρήγγειλε στον 44χρονο σεσημασμένο Γιώργο Κατσαγάνη τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό. Μέχρι σήμερα, πάντως, και παρά τις «περίεργες» διαρροές περί εμβασμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εκτελεστή δεν έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο Μυκονιάτης επιχειρηματίας, με ανάρτησή του στα social media, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής:
«Πρόσφατα παρακολουθήσαμε ακόμα μία κακή παραγωγή του θιάσου του κυρίου Βερώνη. Αναμενόμενη η έκβαση της παρουσίασης του Νέου Χωροταξικού. Αναμενόμενο το νέο πλάνο και η νέα προσαρμογή στα μέτρα των λίγων. Επιβεβαίωση του τρόπου σκέψης και λειτουργίας των κυβερνώντων αυτού του τόπου. Λέγοντας κυβερνώντες, δεν εννοώ μονάχα τους εκλεγμένους στις θέσεις του δήμου, αλλά και όλους αυτούς που βρίσκονται από πίσω και κινούν τα νήματα. Αυτούς που χρησιμοποιούν τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο σαν μαριονέτες, εξυπηρετώντας τα ατομικά και οικογενειακά τους συμφέροντα εις βάρος όλων των υπολοίπων. Αυτές, τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οικογένειες, που κατασπαράζουν τα δικαιώματά μας με μόνο γνώμονα τη δική τους ευημερία.
Το 2004 έπαιξαν το πρώτο πουλημένο παιχνίδι στις πλάτες των Μυκονιατών, καταστρέφοντας περιουσίες, αχρηστεύοντας σχεδόν το 70% των ιδιοκτησιών γης ονομάζοντάς το “καφέ ζώνη”. Πετώντας το όνειρο δεκάδων απλών ανθρώπων στα σκουπίδια. Η ευκαιρία οικογενειαρχών να φτιάξουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους καταστράφηκε σε μία νύχτα, ενώ παράλληλα οι ευκαιρίες κάποιων στην τουριστική ανάπτυξη εκτοξεύτηκε στα ουράνια. Το 2024, είκοσι χρόνια μετά: Επανεκλογή του ίδιου σχήματος. Υποσχέσεις για Νέο Χωροταξικό. Προεκλογικές εκστρατείες με γνώμονα την παρουσίαση αυτού. Ψήφοι στηριγμένοι σε συμφωνίες επί αυτού. Υπόγειες συμφωνίες που ετοιμάζονταν καιρό πριν. Περίεργες αγορές από λίγους “καφέ” κομματιών.
Προετοιμασία ενός νέου τεμαχισμού της γης της Μυκόνου, με ιδία κριτήρια, αλλά με την ίδια λογική του παραλόγου. Πώς κάποιοι σκέφτηκαν να επενδύσουν τα τελευταία χρόνια σε “καφέ” κομμάτια γης; Πώς κάποιοι μυρίστηκαν την ανάπτυξη σε ζώνες που μέχρι σήμερα είχαν καταστρέψει; Ποιοι είναι αυτοί που κινήθηκαν ύποπτα έξυπνα και από πού αντλούσαν πληροφορίες για την άνθηση “καμένων” κομματιών γης; Πόσο παρασκήνιο υπάρχει τελικά; Αστείρευτο το πηγάδι της ανηθικότητας. Πόσο άτιμα έδρασαν τόσο οι μαριονοπαίκτες όσο και οι άψυχες μαριονέτες του δήμου μας; Αντί να ευνοήσουν, υπό προϋποθέσεις, την εσωτερική ανάπτυξη και να επενδύσουν σε υποδομές, αύξησαν τις “μπλε” ζώνες για τουριστική επέκταση και στηρίζουν ανεξέλεγκτα τη βιομηχανική ανάπτυξη, αγνοώντας ότι το νησί πασχίζει να χωρέσει τόσο τα ξενοδοχεία όσο και τις απαιτήσεις που κουβαλάει κάθε νέα ξενοδοχειακή μονάδα…».
Tρομακτικά νούμερα
Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας Ευθύμης Μπακογιάννης, που ανέλαβε την παρουσίασης της μελέτης, μίλησε για τρομακτικά νούμερα, αφού η παράνομη δόμηση στη Μύκονο είναι σχεδόν ίση με τη νόμιμη! Αντιστοιχούν 111 τ.μ. κτιρίων σε κάθε μόνιμο κάτοικο, τα οποία ανεβαίνουν στα 198 τ.μ. ανά κάτοικο, αν συνυπολογιστεί η αυθαίρετη δόμηση. Στην Ανω Μερά παρατηρείται 119,2 τ.μ. ανά κάτοικο, που ανεβαίνουν στα 184,6 τ.μ., αν συνυπολογιστούν φυσικά τα αυθαίρετα. Να σημειωθεί πως το βιώσιμο όριο δόμησης σε νησί θεωρούνται τα 40-80 τ.μ. ανά κάτοικο.
«Μιλάμε για 100% παραπάνω δόμηση από τα αυθαίρετα», όπως ανέφερε ο Ε. Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι «η κάλυψη του νησιού από κτίρια φθάνει στο εντυπωσιακό 5,9% για τη Χώρα Μυκόνου και το 2,5% στην Ανω Μερά». Αντίστοιχα, ο συντελεστής δόμησης για τουριστικά καταλύματα μειώνεται από 0,15 σε 0,12 (στην τουριστική ζώνη, αντιστοιχώντας σε 150 κλίνες), έως 0,10 (στις υπόλοιπες ζώνες, αντιστοιχώντας σε 50 κλίνες). Το υπουργείο για να κάμψει τις αντιδράσεις έρχεται να κάνει υποχωρήσεις και να τους χρυσώσει το χάπι.
Για το πρόβλημα της κατοικίας στο νησί, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι μετά τη θεσμοθέτηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου προτείνεται να μη δοθεί καμία νέα άδεια για βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ θα οριστούν τρεις περιοχές για κοινωνική κατοικία (από τον δήμο ή ιδιώτες) με μικρή αρτιότητα (2 στρ.). Και θα γίνουν περιορισμένες επεκτάσεις των οικισμών, κυρίως στην Ανω Μερά (κατά 363 στρ.) και τη Χώρα (κατά 118 στρ.), ενώ θα προβλεφθούν χώροι για τις αναγκαίες υποδομές. Η πρόταση του πολεοδομικού σχεδίου αναρτήθηκε στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Η πρόταση δεν είναι τελική, αλλά θα διαμορφωθεί έως τον Μάρτιο, οπότε θα δοθεί σε διαβούλευση, με στόχο να κατατεθεί στο ΣτΕ έως τις αρχές Ιουλίου του 2025.