Ερχεται η υπηρεσία IRIS 2 για το δημοφιλές σύστημα πληρωμών που επεκτείνεται σε όλη την αγορά, διασυνδέεται με τις ταμειακές μηχανές, ενώ εξετάζεται και η αύξηση του ορίου συναλλαγών. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει την ένταξη του νέου IRIS σε ένα σύστημα που σύντομα θα καλύπτει το σύνολο της αγοράς. Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να συμβαδίζει με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού από το 2025, όταν θα αλλάξει το καθεστώς στις άμεσες πληρωμές σε δύο βασικά επίπεδα: στις χρεώσεις και την υποχρεωτική διάθεση της υπηρεσίας άμεσων πληρωμών (instant payments).
Από τον Ιανουάριο του 2025 κάθε συναλλαγή μεταφοράς πίστωσης από μία τράπεζα σε άλλη (account-to-account), είτε απλή είτε άμεση, θα έχει την ίδια χρέωση για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Επίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται πληρωμές μέσω instant payments, με άμεση πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο του 2025, καθώς από τον Νοέμβριο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να ικανοποιούν αιτήματα άμεσων πληρωμών και σε τράπεζες του εξωτερικού.
Βασικός στόχος για την κυβέρνηση είναι η διασύνδεση του IRIS με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, ώστε να εκδίδεται αυτόματα η απόδειξη κάθε φορά που πραγματοποιείται μια πληρωμή μέσω της πλατφόρμας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η πλήρης ενσωμάτωση του IRIS αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2025. Με την υλοποίηση της επόμενης φάσης, το σύστημα IRIS θα διασυνδεθεί πλήρως με τις ταμειακές μηχανές, ώστε κάθε συναλλαγή μέσω αυτού να αποτυπώνεται άμεσα με την έκδοση απόδειξης, με στόχο την πλήρη εφαρμογή αυτής της λειτουργίας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
IRIS P2P (για άμεση πληρωμή μεταξύ πολιτών)
■ Οι χρήστες έφτασαν στα 3,2 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 61% σε σχέση με το 2023. Με περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες να διαθέτουν web banking, σχεδόν 1 στους 2 πολίτες χρησιμοποιεί την υπηρεσία.
■ Σε καθημερινή βάση, από την αρχή του έτους εγγράφονται περισσότεροι από 3.454 πολίτες.
■ Από την αρχή του 2024 τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Ο αριθμός συναλλαγών έφτασε στα 36,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 153% σε σχέση με το 2023, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 1,91 δισ. ευρώ. Μόνο τον Οκτώβριο η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 176 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 (69 εκατ. ευρώ).
■ Οι χρήστες ανέρχονται σε 551.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων 395.000 ενεργοποίησαν την υπηρεσία της ΔΙΑΣ εντός του 2024.
■ Ο αριθμός συναλλαγών σχεδόν δεκαπλασιάστηκε από την αρχή του έτους, φτάνοντας στις 474.000.
IRIS eCommerce (για πληρωμές σε ηλεκτρονικά καταστήματα)
■ Εντός του έτους ο αριθμός των συναλλαγών διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 5,3 εκατ.
■ Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 2,54 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 80% σε σχέση με το 2021. Τον φετινό Οκτώβριο η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 177 εκατ. ευρώ έναντι 108 εκατ. τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Σήμερα οι συναλλαγές P2P γίνονται δωρεάν με ημερήσιο όριο έως 500 ευρώ. Για πληρωμές σε επαγγελματίες (P2B), η υπηρεσία είναι δωρεάν για τους ιδιώτες και με μικρή προμήθεια για τους επαγγελματίες. Ο υπουργός έχει προτείνει στις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέσω του IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες και 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ ημερησίως, έναντι του σημερινού ορίου των 500 ευρώ, και αναμένεται η απάντηση των τραπεζών.