Η δημοτική παράταξη “σπιράλ” αναφέρει σε ανακοίνωση της:
Ένα μείζον θέμα της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, η παρεκλίνουσα συμπεριφορά των νέων, ήταν η αφορμή για την διεξαγωγή μιας ακόμη επιτυχημένης εκδήλωσης της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης σπιράλ. Τίτλος: «Νεανική Παραβατικότητα: Ο ρόλος των Δήμων για μια πόλη χωρίς βία».
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του φετινού Forum Aνάπτυξης στο ξενοδοχείο MYWAY. Η εσπερίδα έδωσε βήμα σε ένα πάνελ εξαιρετικών ομιλητών να ερμηνεύσουν, προσεγγίσουν και αναλύσουν τόσο επιστημονικά, όσο και βαθιά ανθρώπινα -μέσω βιωματικών ασκήσεων που εντυπωσίασαν το κοινό- το αυξανόμενο φαινόμενο της χρήσης βίας των νέων ανθρώπων σε κάθε της μορφή, έτσι όπως καθημερινά καταγράφεται αμείλικτα και μας ανησυχεί όλους, ιδιαίτερα τους γονείς.
Μέσα από αριστοτεχνικές εισηγήσεις, παραδείγματα, τεχνικές και εμπειρίες, εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα για το τι μπορεί και οφείλει να κάνει ένας δήμος προκειμένου να υποστηρίξει, μέσα από τη διαρκή και άοκνη συνεργασία φορέων και την δημιουργία κατάλληλων δομών, την πρόληψη, την διαρκή ενημέρωση και την ομαλή διαχείριση του φαινομένου προς όφελος των δημοτών.
Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας μίλησε ο Ανδρέας Ριζόπουλος, Διευθυντής του 9ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας, ο οποίος παρουσίασε πρακτικές, γεγονότα και προσωπική εμπειρία από την διαχείριση της νεανικής και όχι μόνο παρεκλίνουσας συμπεριφοράς, σε μία εισήγηση υπό τον τίτλο «Σχολείο: Γέφυρα Γονέων και Πολιτείας»
Η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κοτσή, Σύμβουλος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν.Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», μίλησε με θεματική «Όταν τα παιδιά μας χάνουν τα όρια εκτός σπιτιού – Οι ρόλοι και η δράση όλων των εμπλεκόμενων», παρουσιάζοντας πρακτικές συμβουλές και απτά παραδείγματα, καταθέτοντας συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις.
Ακολούθησε η Ιωάννα Τσάκωνα, Αστυνόμος Α’, Ψυχολόγος Γ.Ε.Π.Α.Δ.Δ.Ε, με την εισήγηση «Εκπαίδευση στην Ενσυναίσθηση και Ψυχική Ανθεκτικότητα – Πυξίδα/οδηγός για υγιείς συμπεριφορές», εμπλουτίζοντάς την με ενημερωτικά βίντεο και εκπαιδευτικές διαδραστικές ασκήσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την επεξήγηση των ρόλων: Θύμα, Θύτης, Θεατής.
Μία ενδιαφέρουσα παρέμβαση έκανε και ο Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης των δημοσιογράφων της Δυτικής Ελλάδας. Έδωσε στατιστικά και αριθμητικά δεδομένα, μίλησε για την καταγραφή συμβάντων στην Πάτρα (τίτλος ομιλίας: «Ας μιλήσουμε αληθινά») και παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Αστυνομίας στον τομέα της πρόληψης του φαινομένου.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι διαδικτυακές συνδέσεις με αυτοδιοικητικούς παράγοντες ανά την Ελλάδα, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο τους και μια μεγάλη ποικιλία πρωτοβουλιών και δράσεων. Συνδέθηκαν και μίλησαν ο Χαράλαμπος Παπακωστόπουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Παλαιού Φαλήρου, η Ελένη Πατρίκη, Αντιδήμαρχος Συμφιλίωσης Οικογενειακής Ζωής Δήμου Εμμανουήλ Παππά και η Αγγελική Οικονομοπούλου, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Σχολές Γονέων, ενημερωτικές ημερίδες, δράσεις ευαισθητοποίησης, συνεργασία με τοπικούς φορείς, αξιοποίηση εθελοντισμού είναι μερικές από τις καλές πρακτικές που αναλύθηκαν.
Ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τους συντελεστές και την Ομάδα Εργασίας #Κοινωνία της παράταξης για την άψογη διοργάνωση και κατέθεσε την πρόταση του σπιράλ για άμεση ενεργοποίηση δημοτικών πρωτοβουλιών και στην Πάτρα, με προτεραιότητα την ουσιαστική λειτουργία Σχολής Γονέων που, μέσω συνεργασιών, θα ενημερώνει, θα ευαισθητοποιεί, θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας.
Την συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Σκιαθάς, ποιητής και Πρόεδρος Γραφείου Ποίησης, ενώ –μεταξύ άλλων- στο πολυπρόσωπο κοινό βρέθηκαν η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας Ευγενία Πιερρή και ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου.