27 Νοεμβρίου 2005
Με τους Aerosmith και τον 50 Cent, σε ένα πάρτι που κόστισε 10 εκατ. δολάρια, γιόρτασε μία 13χρονη την είσοδό της στην εφηβεία, στο φημισμένο Rainbow Room της Νέας Υόρκης.
Ο Steven Tyler και ο Joe Perry των Aerosmith, καθώς και ο ράπερ 50 Cent έλαβαν αμοιβές εκατομμυρίων για να εμφανιστούν στο bat mitzvah της 13χρονης Elizabeth Brooks.
Και αυτή δεν ήταν η μοναδική έκπληξη που περίμενε τους καλεσμένους εκείνη τη βραδιά. Στη σκηνή εμφανίστηκε ο σαξοφωνίστας Kenny G και άλλοι καλλιτέχνες, ενώ σε όλους δόθηκαν τσάντες με «δωράκια» αξίας άνω των 1.000 δολαρίων, όπως ψηφιακές κάμερες και iPods.
Με δεδομένο ότι μιλάμε για μία εποχή πριν από τα social media, χρειάστηκαν λίγες ημέρες, όμως οι φωτογραφίες από τη βραδιά άρχισαν να κυκλοφορούν σε blogs και ιστοσελίδες, με την κακόγουστη επίδειξη πλούτου να προκαλεί τα ανάλογα σχόλια.
Ο πατέρας που πλήρωσε 10 εκατ. δολάρια για το πάρτι της κόρης του ήταν μεγαλο-προμηθευτής του αμερικανικού κράτους. Ήταν η εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ο David H. Brooks ήταν ο CEO της DHB Industries, μιας εταιρείας από το Λονγκ Άιλαντ που προμήθευε τον αμερικανικό στρατό με αλεξίσφαιρα γιλέκα για τους στρατιώτες.
Δύο χρόνια μετά το πάρτι-πρόκληση, ο Brooks κατηγορήθηκε για insider trading, φοροδιαφυγή και κατάχρηση. Όπως αποδείχθηκε, το πάρτι είχε πληρωθεί με κλεμμένα λεφτά από το ταμείο της DHB Industries.
Όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, ο Brooks πλήρωσε 1 εκατ. δολάρια για την εμφάνιση των Aerosmith στο πάρτι της κόρης του. Το συγκρότημα πέταξε με το ιδιωτικό τζετ της εταιρείας του από το Πίτσμπουργκ στη Νέα Υόρκη, ενώ συμφώνησε, ως αντάλλαγμα, να αφήσει τον ανιψιό του επιχειρηματία να παίξει ντραμς.
Όσο για τα iPods και τις ψηφιακές κάμερες που μοιράστηκαν στους καλεσμένους του πάρτι, αυτά πληρώθηκαν με 122.000 δολάρια από τα ταμεία της εταιρείας.
Ο επιχειρηματίας, που την εποχή χαρακτηρίστηκε ως η προσωποποίηση της αμερικανικής απληστίας, κατηγορήθηκε για απάτη ύψους 200 εκατ. δολαρίων και καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκισης και 165 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.
Πέθανε στη φυλακή το 2016, σε ηλικία 61 ετών, με αποτέλεσμα να αρθεί η υποχρέωση καταβολής των αποζημιώσεων.
Στη συνέχεια, οι ομοσπονδιακές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με την οικογένειά του, στο πλαίσιο της οποίας η πρώην σύζυγός του και τα τρία ενήλικα πια παιδιά του έπρεπε να παραδώσουν περίπου 20 τραπεζικούς και επενδυτικούς λογαριασμούς, αξίας άνω των 143 εκατ. δολαρίων. Επίσης, έδωσαν πάνω από δέκα πανάκριβα ρολόγια και φανταχτερά κοσμήματα, μία Bentley του 2006, μία Ferrari του 2005, περίπου 3.500 χρυσά νομίσματα και ένα αντίγραφο του διάσημου ταύρου της Wall Street.
Ως αντάλλαγμα, η οικογένεια του απατεώνα θα κρατούσε περίπου 25 εκατ. δολάρια σε μετρητά και άλλα είδη πολυτελείας.