Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η Βουλγαρία αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να είναι το 21ο μέλος της Ευρωζώνης, είτε από την 1η Ιουλίου του 2025, το νωρίτερο, είτε, το πιθανότερο, από 1ης Ιανουαρίου του 2026, καθώς οι μελλοντικοί της εταίροι στο κλειστό club του ευρώ έχουν ισχυρές ενστάσεις για την προοπτική των δημοσιονομικών της, ιδίως την επίδραση σε αυτά της επικίνδυνης αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στη χώρα. Η προετοιμασία των γειτόνων ωστόσο, συνεχίζεται με αδιάκοπους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα. Με ένα σημαντικό τεχνικό αλλά και λειτουργικό θέμα, αυτό του εφοδιασμού της κεντρικής τράπεζας της και των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με επαρκείς ποσότητες χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ να έχει ήδη δρομολογηθεί.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η είδηση της περασμένης εβδομάδας είναι ότι για την ομαλή της ένταξη στο νέο νόμισμα, η Βουλγαρία θα χρειαστεί να θέσει σε κυκλοφορία 520 τόνους τραπεζογραμματίων ευρώ, που ισοδυναμούν με 25 γεμάτα φορτηγά-νταλίκες, ενώ η ποσότητα των κερμάτων ευρώ θα φτάσει τους 3.600 τόνους ή 181 αντίστοιχα φορτηγά, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του επικεφαλής ταμία της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας (BNB) Στέφαν Τζβέτκοφ.

    Μικρό μέρος

    Αυτά βέβαια, θα αποτελούν ένα μικρό μέρος της συνολικής αξίας “ζεστών” μετρητών στην Ευρωζώνη, καθώς αυτή την ώρα βρίσκονται σε κυκλοφορία στις 20 χώρες πάνω από 29 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία άνω του 1,5 τρισ. ευρώ.

    Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν

    Σχεδόν διπλάσια από εκείνα που είχαν εκδοθεί για την εισαγωγή του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2002. Τότε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε συντονίσει και ελέγξει την παραγωγή τραπεζογραμματίων σε 15 εκτυπωτικές μονάδες, εγκατεστημένες σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Η παραγωγή τους ξεκίνησε τρία χρόνια νωρίτερα, από το 1999. Και την Πρωτοχρονιά του 2002 ήταν έτοιμο το αρχικό αναγκαίο απόθεμα των 14,89 δισεκατομμυρίων τραπεζογραμματίων, συμπεριλαμβανομένων των εφεδρικών αποθεμάτων, για τις 12 χώρες που συνέστησαν τον αρχικό πυρήνα των μελών της Ευρωζώνης. 3,155 δισ. χαρτονομίσματα των 5 ευρώ, 3,221 δισ. των 10 ευρώ, 3,406 δισ. των 20 ευρώ, 3,283 δισ. των 50 ευρώ, 1,231 δισ. των 100 ευρώ, 223 εκατ. των 200 ευρώ και 371 εκατ. των 500 ευρώ.

    Τα 14,89 δισ. αυτά τραπεζογραμμάτια είχαν συνολική ονομαστική αξία 633 δισ. ευρώ και αν τοποθετούνταν το ένα πίσω από το άλλο, θα κάλυπταν την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη πέντε φορές περίπου, όπως επισημάνθηκε τότε σε ανακοίνωση της ΕΚΤ. Το Δ.Σ. της οποίας ενέκρινε αργότερα την παραγωγή μιας πρόσθετης ποσότητας 1,91 δισ. τραπεζογραμματίων. Εξάλλου, περί τα 52 δισεκατομμύρια κέρματα του ευρώ, συνολικής αξίας 15,75 δισ. ευρώ, κόπηκαν σε 16 ευρωπαϊκά νομισματοκοπεία και χρησιμοποιήθηκαν 250.000 τόνοι μετάλλου.

    Αυτό το κεντρικό απόθεμα προοριζόταν για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος στην ομαλή μετάβαση στο νέο νόμισμα. Επρόκειτο, χωρίς αμφιβολία, για τη μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση που έγινε παγκοσμίως.

    Κάθε εθνική κεντρική τράπεζα ήταν υπεύθυνη να ορίσει τον τόπο εκτύπωσης της απαραίτητης αρχικής ποσότητας τραπεζογραμματίων για την αντίστοιχη χώρα και κάθε κράτος-μέλος να ορίσει τις αντίστοιχες ποσότητες κερμάτων. Για τις ανάγκες της χώρας μας, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε την παραγωγή 617 εκατομμυρίων τραπεζογραμματίων ευρώ.

    Απόσυρση και περίοδος διπλής κυκλοφορίας

    Σύμφωνα με τον Τσβέτκοβ, τα βουλγαρικά τραπεζογραμμάτια λέβα που θα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία και θα αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα του ευρώ ανέρχονται σε 642 τόνους. Θα χωρούσαν σε 32 φορτηγά, που αν παρατάσσονταν, θα καταλάμβαναν πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου. Ενώ για τα κυκλοφορούντα σήμερα κέρματα λέβα, αντιστοίχως θα απαιτούνταν άλλα 378 φορτηγά, που θα σχημάτιζαν γραμμή μήκους 6,8 χιλιομέτρων.

    Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν

    Σήμερα κυκλοφορούν 604 εκατομμύρια βουλγαρικά τραπεζογραμμάτια, συνολικής αξίας 29,7 δισ. λέβα, ενώ ο αριθμός των βουλγαρικών κερμάτων σε κυκλοφορία είναι 3,3 δισ. και η συνολική αξία τους φτάνει 615 εκατομμυρίων BGN, με ισοτιμία 1 λέβα=0,51 ευρώ. Εννοείται πως και στη Βουλγαρία, όπως συνέβη σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ιδρυτικά μέλη της ή που εντάχθηκαν αργότερα, θα υπάρξει περίοδος διπλής κυκλοφορίας μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Στην περίπτωση των γειτόνων μας αυτή θα διαρκέσει ένα μήνα, όπου στις εγχώριες συναλλαγές θα γίνονται δεκτά και τα δυο νομίσματα, ευρώ και λέβα. Μετά, για έξι μήνες, το λέβα θα μπορεί να ανταλλάσσεται σε τράπεζες και βουλγαρικά ταχυδρομεία χωρίς καμία χρέωση.

    Επί εισαγωγής του ευρώ, 1η Ιανουαρίου 2002, στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες 11 τότε χώρες-μέλη της νέας οικονομικής και νομισματικής Ένωσης, το μεταβατικό διάστημα ήταν δίμηνο. Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2002, 96% όλων των ΑΤΝs στην Ευρωζώνη παρείχαν τραπεζογραμμάτια ευρώ. Στην Ελλάδα εφοδιάστηκαν με τα νέα νομίσματα και τραπεζογραμμάτια αρχικά 3.233 υποκαταστήματα τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

    Τα εθνικά χαρτονομίσματα και τα κέρματα των δραχμών έπαψαν να αποτελούν το νόμιμο χρήμα από την 1η Μαρτίου. Η περίοδος ανταλλαγής κερμάτων δραχμών με ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ΔΟΥ, με την ισοτιμία του 1 ευρώ έναντι 340,75 δραχμών, έληξε την 1η Μαρτίου 2004. Ενώ την 1η Μαρτίου 2012 έληξε και η περίοδος ανταλλαγής τραπεζογραμματίων δραχμών με ευρώ από την ΤτΕ.

    Δραχμές αξίας σχεδόν μισού δισ. ευρώ σε σεντούκια

    Ωστόσο, φαίνεται πως αρκετοί Έλληνες είτε για λόγους συμβολικούς και συναισθηματικούς είτε επειδή θεώρησαν ότι τα παλιά κατοστάρικα, χιλιάρικα, πεντοχίλιαρα ή και κέρματα της περιόδου της δραχμής, πιθανότατα θα αποκτούσαν συλλεκτική αξία στο μέλλον και ενδεχομένως να μπορούσαν να αποφέρουν κάποιο σημαντικό έσοδο στον κάτοχό τους, προτίμησαν να τα φυλάξουν στα “σεντούκια”.

    Η αξία τους φτάνει περίπου το μισό δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 477,8 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς 163 δισ. δραχμές περίπου, σύμφωνα με στοιχεία που απέδωσε σε ελληνικές τραπεζικές πηγές προ διετίας το Bloomberg. Πολλοί βεβαίως, πιστεύουν πως οι “φυλαγμένες δραχμές” είναι πολύ περισσότερες, η αξία τους είναι αρκετά μεγαλύτερη, όμως κανείς δεν είναι σε θέση να την προσδιορίσει έστω με σχετική ακρίβεια.

    Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν

    Παρόμοια πάντως, συμπεριφέρθηκαν και οι άλλοι Ευρωπαίοι. Σήμερα, εθνικά νομίσματα συνολικής αξίας 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένουν κρυμμένα σε σεντούκια, αποθήκες και αλλού. Από αυτά, το ποσό που μπορεί και σήμερα να ανταλλαχθεί στις κεντρικές τράπεζες φτάνει τα 8,5 δισ. Όπως τα παλαιά γερμανικά μάρκα, που διατηρούν στην κατοχή τους οι Γερμανοί, θα γίνονται δεκτά από την Bundesbank απεριορίστως. Το ίδιο ισχύει επίσης, για το βελγικό φράγκο, το αυστριακό σελίνι, ακόμη σε Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και τις 3 βαλτικές χώρες, ενώ στην Ολλανδία ανταλλαγή για το φιορίνι θα γίνεται μέχρι 1/1/2032.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Σε άλλες χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, όσοι έχουν στα χέρια τους παλιά εθνικά νομίσματα δεν μπορούν πλέον να τα ανταλλάξουν με ευρώ. Γαλλικό φράγκο, ισπανική πεσέτα, ιταλική λιρέτα, όπως και η δραχμή δεν έχουν ανταλλακτική αξία πλέον. Πολλοί όμως από τους ιδιοκτήτες αυτών των εθνικών νομισμάτων, τα κράτησαν ποντάροντας στο ότι μελλοντικά θα αποκτήσουν αξία πολύ μεγαλύτερη, πολλαπλάσια της ονομαστικής τους, σε δημοπρασίες.

    Η χώρα μας μάλιστα, βρίσκεται αρκετά ψηλά ανάμεσα στις χώρες με “άχρηστα” εθνικά νομίσματα της Ευρωζώνης, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 10% του συνόλου τους: πρώτη η Ισπανία, με άχρηστα χαρτονομίσματα και κέρματα συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ, δεύτερη η Ιταλία με 1,2 δισ., τρίτη η Γαλλία με 726 εκατ. και τέταρτη η Ελλάδα με τα 478 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 237,9 εκατ. σε χαρτονομίσματα και 240 εκατ. κέρματα.

    Η σειρά “Ευρώπη” και το τέλος του 500άρικου

    Σήμερα στα χέρια μας κυκλοφορούν χαρτονομίσματα δυο σειρών εκδόσεων. Η πρώτη σειρά περιέχει τα τραπεζογραμμάτια των 5,10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Η δεύτερη αποκαλείται σειρά “Ευρώπη“, καθώς τα τραπεζογραμμάτια περιλαμβάνουν προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφής της ελληνικής μυθολογίας. Κάτι που προσθέτει ανθρώπινο στοιχείο στα τραπεζογραμμάτια, σηματοδοτώντας επιπλέον την προέλευση του ονόματος της ηπείρου μας.

    Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν

    Δεν υπάρχουν σε αυτήν, χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, η έκδοση των οποίων διεκόπη το 2016. Τότε η ΕΚΤ αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση του υψηλότερης αξίας τραπεζογραμματίου του ευρώ, καθώς είχε αποδειχθεί ότι χρησιμοποιείτο πλειστάκις για εγκληματικές πράξεις, όπως η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία. Τούτο, καθώς η αποθήκευσή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς υπολογίζεται ότι 1 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, ζυγίζει λίγο περισσότερο από 2 κιλά, ενώ το ίδιο ποσό σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ ζυγίζει περισσότερο από 10 κιλά. Ωστόσο, τα 500ευρα εξακολουθούν να αποτελούν νόμιμο χρήμα και γίνονται δεκτά από όλες τις τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, η προφανής έλλειψή τους από τις συναλλαγές τα έχει καταστήσει δημοφιλής στις συλλεκτικές αγορές, ακόμα και σε πλατφόρμες όπως e-bay κ.α.. Η σειρά “Ευρώπη” περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν την παραχάραξη ακόμη δυσκολότερη σε σχέση με την πρώτη σειρά.

    Η Μαδρίτη

    Έχει επίσης, ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, το γεγονός ότι το όνομα του νομίσματος εξαρχής εκτός από τα λατινικά (EURO) γράφεται και στα ελληνικά (ΕΥΡΩ) στοιχεία, τόσο στα χαρτονομίσματα όσο και στα κέρματα. Αυτό που πολύ λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η απόφαση για την αναγραφή του ευρώ και με ελληνικά στοιχεία στα νέα νομίσματα και χαρτονομίσματα ελήφθη σε ανύποπτο χρόνο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου του 1995 στη Μαδρίτη.

    Και αυτό που γνωρίζουν ελάχιστοι είναι πως αποτέλεσε ένα “δώρο” στην Ελλάδα του τότε καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, μαζί με τις ευχές του για ανάρρωση στον νοσηλευόμενο στο Ωνάσειο Ανδρέα Παπανδρέου. Με τη “διαπραγμάτευση” να γίνεται στα γερμανικά, έξω από τις… τουαλέτες του Συνεδριακού Κέντρου της Μαδρίτης όπου διεξαγόταν η Σύνοδος, μεταξύ του Κολ και του Α. Τσοχατζόπουλου που αναπλήρωνε τον ασθενή Έλληνα πρωθυπουργό.

    Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν

    Με “EURO” και “ΕΥΡΩ” πορεύτηκαν οι χώρες της Ευρωζώνης έως και το 2007. Από τη στιγμή όμως, που εκείνη τη χρονιά μπήκε στην ΕΕ η Βουλγαρία, προστέθηκε η αναγραφή του και με κυριλλικά στοιχεία: EBPO.

    Γερμανοί και άλλοι επιμένουν

    Παρότι οι συναλλαγές με μετρητά διαρκώς μειώνονται παντού στην Ευρωζώνη υπέρ των ηλεκτρονικών και του πλαστικού χρήματος, οι ποσότητες ρευστού που κυκλοφορούν παραμένουν τεράστιες, αν και μειωμένες από 72% σε 59% την τελευταία 3ετία Στη Γερμανία π.χ. εκτιμάται πως περίπου το 60% των συναλλαγών γίνονται σε μετρητά.

    Ως εκ τούτου, κάθε χρόνο η ΕΚΤ αναθέτει σε χώρες-μέλη της να τυπώνουν νέα χαρτονομίσματα για τις ανάγκες των συναλλαγών σε μετρητά. Στην Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, ανατέθηκε τη χρονιά που φεύγει, η εκτύπωση του συνόλου των νέων χαρτονομισμάτων των 5 ευρώ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ήτοι 313,8 εκατομμυρίων “τεμαχίων”.

    Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν

    Μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση 3,53 δισ. τραπεζογραμματίων, συνολικής αξίας 179,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, 11% περισσότερα από πέρυσι, όπου τυπώθηκαν 3,14 δισ. χαρτονομίσματα.

    Οι αερογέφυρες

    Είναι δεδομένο ότι πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν δύσπιστοι προς τα εναλλακτικά μέσα πληρωμής, επομένως εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά, παρότι είναι πιο… ακριβά. Ωστόσο, “η αυξημένη ζήτηση για ρευστότητα, υπό τη μορφή χαρτονομισμάτων είναι ένα τυπικό φαινόμενο σε περιόδους κρίσης, όπου οι άνθρωποι βασίζονται σε δοκιμασμένα προϊόντα και εμπιστεύονται τα μετρητά ως ασφαλή χρήματα”, ανέφερε σχετικά πρόσφατη μελέτη της Bundesbank. Μεγάλα ποσά μετρητών συσσωρεύονται επίσης σε χώρες με υψηλά επίπεδα διαφθοράς, κακή διοίκηση και ακριβά και ανεπαρκή τραπεζικά συστήματα.

    Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στη Γαλλία, παρά την οξύτατη κρίση ομολόγων και ενδεχομένως και χρέους στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει. Έλλειψη μετρητών δεν πρόκειται να υπάρξει. Κάτι όμως, που δεν απέφυγαν η Ελλάδα στις οξύτερες φάσεις της κρίσης που αντιμετώπισε, αφενός στην περίοδο 2011-12, αλλά και του 2015, ούτε όμως και η Κύπρος.

    Σε δημοσίευμα της “Daily Mail”, στα τέλη Αυγούστου του 2013, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι χαρτονομίσματα αξίας 10 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη προς την Ελλάδα το 2011 και άλλα 5 δισ. προς την Κύπρο το 2012 μεσούσης της οικονομικής κρίσης στις δύο χώρες. Το άρθρο είχε τίτλο “τα μυστικά αεροσκάφη γεμάτα μετρητά που έσωσαν το ευρώ: Όταν η Ελλάδα φλεγόταν κι οι τράπεζες της έλιωναν, η ΕΕ υιοθετούσε σκληρή ρητορική και απειλούσε με χρεοκοπία… αλλά μυστικά την πλημμύριζε με 10 δισ. ευρώ”.

    Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν

    Επρόκειτο για αδήριτη ανάγκη επιβίωσης του ενιαίο νόμισμα. Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, “οι μεταφορές έγιναν με αεροσκάφη τύπου Boeing και το λογότυπο της εταιρείας αερομεταφορών MAERSK. Το μυστικό σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιούνιο του 2011, καθώς η πίεση της τρόικας γινόταν ασφυκτική με την υπομονή της να εξαντλείται. Απειλούσε μάλιστα να διακόψει κάθε είδους χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις συζητήσεις για την τελευταία δόση των 12 δισ. ευρώ από την συνολική συμφωνία των 110 δισ. Υπό τον φόβο της χρεοκοπίας, οι Έλληνες αφαιρούσαν περίπου 1-2 δισ. ευρώ καθημερινά από το τραπεζικό σύστημα”.

    “Όλη η χώρα κρατιόταν όρθια με αερομεταφορά χαρτονομισμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη για να κρατηθούν οι τράπεζες ανοιχτές” αποκάλυψε πολύ αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός στην περίοδο 2012-15.

    Το επόμενο βήμα για το ευρώ θα είναι πάντως ψηφιακό. Δεν θα αντικαταστήσει, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά στα μετρητά, διαθέσιμο παράλληλα ως απάντηση στην ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση των πολιτών να κάνουν τις πληρωμές τους ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια. Τα μετρητά θα εξακολουθούν να διατίθενται στην Ευρωζώνη, όπως και τα άλλα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που χρησιμοποιούνται σήμερα. Όλα αυτά όμως, είναι ακόμα στη φάση της προπαρασκευής.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: 40 ημέρες χωρίς τον Δημήτρη Καρόκη

    Σαράντα ημέρες συμπληρώνονται από την ημέρα που έφυγε από...

    Premier League: Παίκτης συνελήφθη την ώρα της προπόνησης λόγω sex tape!

    Ροζ σκάνδαλο στην Premier League, σύμφωνα με όσα αναφέρει...

    Πάτρα: Θύμισε άλλες εποχές η κοσμορυρροή στον κινηματογράφο για το «Υπάρχω»

    Άλλες εποχές θύμισε η κοσμοσυρροή στις κινηματογραφικές αίθουσες της...

    Προχωρούν οι εργασίες για το Λαδόπουλο: Εντός τετραετίας η ανάπλαση

    Μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής,...
    Best Shop