Απολαύστε μια μοναδική γευστική εμπειρία με αυτή τη συνταγή για χοιρινά παϊδάκια που συνδυάζει την πλούσια γεύση του κρέατος με τη γλυκιά νότα των σύκων και την τραγανή υφή των καρυδιών.
Η κρούστα από κανέλα και καρύδια προσθέτει μια αρωματική πινελιά, ενώ η σάλτσα με σύκα συμπληρώνει τέλεια το πιάτο. Ιδανική επιλογή για γιορτινά τραπέζια ή για ένα ρομαντικό δείπνο.
Υλικά για τη συνταγή
- 6 μεγάλα χοιρινά παϊδάκια
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 70 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 125ml λευκό κρασί
- 16 αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
- 125ml ζωμός κοτόπουλου
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
- Αλατοπιπερώστε τα χοιρινά παϊδάκια και χαράξτε τη σάρκα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Σε ένα ρηχό ταψί, αναμείξτε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα καρύδια. Προσθέστε το ελαιόλαδο για να φτιάξετε μια πάστα. Ρολάρετε τα παϊδάκια στα καρύδια, πιέζοντας τα τρίμματα στη σάρκα.
- Λιώστε 40 γρ. από το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα παϊδάκια δύο-δύο, προσέχοντας να μην καψαλιστούν τα καρύδια. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά από κάθε πλευρά.
- Επιστρέψτε όλα τα παϊδάκια στο τηγάνι, σκεπάστε με καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ή μέχρι να ψηθούν καλά. Μεταφέρετε τα χοιρινά παϊδάκια σε ένα ζεστό πιάτο και καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να κρατηθούν ζεστά.
- Προσθέστε στο τηγάνι το λευκό κρασί και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να μειωθεί ο όγκος του υγρού στο μισό. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα σύκα και το ζωμό κοτόπουλου. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
- Χτυπήστε με σύρμα το υπόλοιπο βούτυρο, τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.
- Σερβίρετε τα χοιρινά παϊδάκια με τη σάλτσα από πάνω.