Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και περισσότεροι δημιουργοί ανεβάζουν βίντεο που πλένουν τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με μαγειρική σόδα. Πιο συγκεκριμένα, τη διαλύουν σε νερό και αφήνουν τα προϊόντα να μουλιάσουν εκεί, αφού θεωρείται ότι έτσι αφαιρούνται τυχόν υπολείμματα από το εξωτερικό των προϊόντων, όπως τα φυτοφάρμακα. Είναι, όμως, πραγματικά η μαγειρική σόδα ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού;
Εάν βάλετε τις πιο γυαλιστερές ντομάτες ή φράουλες στο μικροσκόπιο, θα είναι πιθανότατα πολύ πιο βρώμικες απ’ ό,τι θα περιμένατε. Ανεξαρτήτως του τρόπου καλλιέργειας δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το να βρωμίσουν, είτε λόγω σκόνης είτε λόγω φυτοφαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι στην επιφάνειά τους μπορεί να βρεθούν ακόμη και μικροοργανισμοί όπως η σαλμονέλα, το E. coli και η λιστέρια. Επιπλέον, πολλά φρούτα είναι ευπαθή και γι’ αυτό οι παραγωγοί καταφεύγουν στο κέρωμα, μία διαδικασία κάλυψης με βρώσιμη ουσία του τροφίμου για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του και να μειωθεί η απώλεια νερού. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να είναι αναγκαίος ο σχολαστικός καθαρισμός τους πριν την κατανάλωση.
Η μαγειρική σόδα, λοιπόν, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές, αλλά χρειάζεται προσοχή, αφού μπορεί να διεισδύσει κάτω από τη φλούδα ευαίσθητων φρούτων και λαχανικών. Για παράδειγμα σε τρόφιμα όπως τα πράσινα φασολάκια μπορεί να μαλακώσει τον καρπό αν η έκθεση διαρκέσει περισσότερα λεπτά από όσα συνιστώνται. Πάντως, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε απλώς τρεχούμενο νερό χρειάζεται να πλύνετε το τρόφιμο από 15 έως 20 δευτερόλεπτα πριν το κόψετε, ώστε να μη μεταφερθούν ουσίες που ενδεχομένως υπάρχουν στο εξωτερικό περίβλημα και φυσικά πρέπει να φροντίσετε να το έχετε στεγνώσει καλά.