«Σχέδια», «Αυγά», «χήνες», «χαρτί», «στρέμματα». Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους οι πολεοδόμοι του πολυπλόκαμου κυκλώματος έκδοσης παράνομων αδειών που δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα και εξαρθρώθηκε από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Με τις λέξεις αυτές αναφέρονταν στα χρηματικά ποσά που λάμβαναν για τις εξυπηρετήσεις τους, Παράλληλα χρησιμοποιούσαν τη λέξη «Δάχτυλα» για να προσδιορίσουν το ύψος του χρηματικού ποσού που λαμβάνει ο εκάστοτε υπάλληλος.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα έκανε χρυσές δουλειές αποκομίζοντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ με τους εμπλεκόμενους πολεοδόμους να κρύβουν τα χρήματα που λάμβαναν σε… φακέλους.
Για τις εξυπηρετήσεις τους μάλιστα είχαν καταρτίσει και συγκεκριμένο «τιμοκατάλογο». Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν από 250 έως 1.000 ευρώ για το λεγόμενο «γρηγορόσημο», ενώ τα ποσά που απαιτούσαν ανέβαιναν σημαντικά για έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας (τοπογραφικά κλπ.) καθώς ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ και έφταναν ακόμα και τις 20.000 ευρώ.
Όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, η έρευνα των Αρχών ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και ήδη έχουν ταυτοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις που βαραίνουν την εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα δρούσε για χρόνια με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους υπαλλήλους που αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες… εργασίες, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι προστέθηκε μόλις μία υπάλληλος ως νέο μέλος της οργάνωσης.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ένας πρώην δήμαρχος, δύο ανώτερα στελέχη των διευθύνσεων πολεοδομίας των δήμων Προποντίδας και Σιθωνίας, δύο μέλη του τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, μηχανικοί και ιδιώτες. Μεταξύ άλλων, η δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση περιλαμβάνει τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της δωροληψίας- δωροδοκίας.
Συνολικά, από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη του κυκλώματος που αποτελούνταν ουσιαστικά από τρεις εγκληματικές οργανώσεις εμπλέκονται σε τουλάχιστον 92 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα.