Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ ΤΙΣ «ΦΩΝΕΣ» ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ: Ειλημμένη απόφαση το αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό!

    Ημερομηνία:

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τι και αν το ΤΕΕ παρεμβαίνει, τι και ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με εκατοντάδες φορείς πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, όλα δείχνουν πώς η απόφαση για το αιολικό πάρκο (ανεμογεννήτριες) στον Πατραϊκό κόλπο είναι ειλημμένη. Ετσι κάποιοι όμιλοι ήδη εμφανίζονται περισσότερο “κινητικοί”, περιμένοντας να ανάψει το πράσινο φως η κυβέρνηση.

    Μάλιστα οι κολοσσοί αποδίδουν τις τοπικές αντιδράσεις σε σημαντικό έλλειμμα στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά όταν «φτερνίζεται μια κοινωνία να δημιουργείται μείζον ζήτημα» που παίρνει συχνά πολιτικές διαστάσεις και προκαλεί νέο γύρο καθυστερήσεων και αλλαγών στον σχεδιασμό»!

    Χαρακτηριστική της θέσης της κυβέρνησης είναι και η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Κωστή Χατζδάκη ο οποίος είπε: «Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διαδικασία για τα αιολικά πάρκα προκαλούν διπλό κίνδυνο. Αφενός γιατί όσο καθυστερούμε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί όλο το χρονοδιάγραμμα των έργων που ο στόχος ήταν να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα πλωτά το 2027, αφετέρου γιατί θα προλάβουν την Ελλάδα άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία που κινούνται μεθοδικά προς τον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, οι οποίες θα αναπτύξουν τις δικές τους εφοδιαστικές αλυσίδες αποκτώντας αντίστοιχα και τη δική τους πελατεία στον τομέα του εξοπλισμού. Ηδη η Τουρκία έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα φιλόδοξο σχέδιο υπεράκτιων αιολικών διερευνώντας περιοχές, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στο Αιγαίο πλησίον της Λέσβου, αναπτύσσοντας ένα κολοσσιαίο σχέδιο δυναμικότητας 66 GW που θα αντικαταστήσει το 60% της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας»!

    Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα, οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στην πρώτη φουρνιά έργων είναι η Εύβοια (Δ. Κύμης – Αλιβερίου), ο βόρειος Πατραϊκός Κόλπος (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού), η περιοχή στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι), η Δονούσα, η ανατολική Κρήτη και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέας και Γυάρου. Ακόμη όμως και γι’ αυτές θα πρέπει το ΥΠΕΝ να ακολουθήσει μια αξιολόγηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (το λεγόμενο cherry picking) ώστε από τις αρχικές περιοχές να επιλεγούν εκείνες που έχουν και το καλύτερο αιολικό δυναμικό. Ανάμεσα σε αυτές είναι σίγουρα οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Ρόδος και οι χειρότερες από πλευράς ανεμολογικών κριτηρίων το Ιόνιο και ο Πατραϊκός.

    Ο ελληνικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία 1,9 GW έως το 2030 και περιλαμβάνει και τα πιλοτικά offshore σταθερής βάσης 600 MW, που αναμένεται να αναπτυχθούν στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αλεξανδρούπολης, για τα οποία έχουν ήδη δοθεί οι πρώτες άδειες έρευνας: στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που εξαγοράστηκε από τη Masdar και θα συμπράξει με τη Motor Oil και τον όμιλο Κοπελούζου που έχει πουλήσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Κάποιοι δεν αποκλείουν στο τέλος της μέρας να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κοινό σχήμα μεταξύ των τριών κορυφαίων ομίλων της χώρας που διαθέτει ήδη συμμαχίες στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Τρία σοβαρά περιστατικά βίας με έξι εμπλεκόμενους μαθητές

    Τρία σοβαρά περιστατικά βίας με έξι εμπλεκόμενους μαθητές εκ...

    ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ και οι γεωπολιτικές παγίδες για την Ελλάδα

    Η πρόσφατη κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αποτελεί...

    ΠΑΤΡΑ: Στον Εισαγγελέα για ατασθαλίες στη «Μέριμνα», απολυμένη έτοιμη για «αποκαλύψεις», η απάντηση της Διοίκησης

    Διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το θέμα που προκλήθηκε στο Θεραπευτικό...

    Νίκος Οικονομόπουλος: Η αντίδρασή του τη στιγμή που ένα πανέρι με λουλούδια «προσγειώνεται» στο κεφάλι του

    Ο Νίκος Οικονομόπουλος «δέχτηκε» ένα πανέρι με λουλούδια στο κεφάλι του,...
    Best Shop