Μια προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης η οποία έχει διατυπωθεί ήδη από το 2019, έρχεται να μπει στις… ράγες για υλοποίηση με τις σχετικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται χρονικά από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών στον Σεπτέμβριο του 2025. Το… ρεκτιφιέ των τεκμηρίων είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη από το 2019 ωστόσο το δημοσιονομικό κόστος αλλά και η ανάγκη να μην επιβραβευθούν φορολογούμενοι που εμφανίζονται με χαμηλά εισοδήματα αλλά αρκετά περιουσιακά στοιχεία, άφηνε συνεχώς πίσω την ανακοίνωση των όποιων παρεμβάσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ήδη επιτροπή που επεξεργάζεται ένα από τα πιο αναχρονιστικά μέτρα της φορολογικής νομοθεσίας (ουσιαστικά θεωρείται ότι έχεις εισόδημα μόνο και μόνο επειδή υπάρχεις, ενώ για τα αυτοκίνητα χρησιμοποιείται ακόμη η παράμετρος κυβισμός η οποία έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού από την αυτοκινητοβιομηχανία) με στόχο να καταλήξει σε ένα πλέγμα προτάσεων. Προφανώς θα ληφθεί υπόψη και η ενεργοποίηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων το οποίο, όπως φάνηκε και στις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις, έχει ήδη αποδυναμώσει την εφαρμογή των τεκμηρίων και το ίδιο θα επαναληφθεί και με τις δηλώσεις του 2025.
Παρά την «εξασθένηση», τα τεκμήρια διαβίωσης εξακολουθούν και αποδίδουν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο γι αυτό και οι όποιες παρεμβάσεις θα κλειδώσουν με κριτήριο και το δημοσιονομικό κόστος. Για να υπάρξουν αλλαγές (οι οποίες θα ισχύσουν από το 2026) θα πρέπει το 2025 να καταγραφεί νέα υπεραπόδοση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων. Επιπλέον χρήματα εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι μπορούν να προκύψουν από το «μέτωπο» της φοροδιαφυγής κυρίως από την απόδοση του mydata.
To οικονομικό επιτελείο έχει ήδη λάβει την απόφαση, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος εξασφαλιστεί, να διατεθεί για τη μείωση της άμεσης φορολογίας. Τα τεκμήρια εντάσσονται στην κατηγορία των άμεσων φόρων.