Με στοχευόμενες, άμεσες και έξυπνες παρεμβάσεις προχωράει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαΐμη που μίλησε για το θέμα αυτό στον Max Fm οι παρεμβάσεις για τα αντιπλημμυρικά κινούνται σε δύο βασικούς άξονες:
Στα μεγάλα έργα που αφορούν δηλαδή τους μεγάλους ποταμούς του νομού και στα μικρότερα που έχουν να κάνουν με τους παραποτάμους και τα ρέματα και τα οποία σύμφωνα με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνα αν δεν προσεχθούν εγκαίρως.
Το ζήτημα όμως και για τον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων είναι ότι το κράτος ταυτόχρονα με τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει παραχωρήσει στις Περιφέρειες και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει προχωρήσει στην περεταίρω αύξηση των κονδυλίων και στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της, όπως εδώ και καιρό έχει ζητήσει η Ένωση Περιφερειών.
Έτσι όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Ζαΐμης η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας που έχει την κύρια ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένει υποστελεχωμένη.
Άμεσα και βάσει προτεραιοτήτων
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και νομίζω ότι έχουμε πλέον την εμπειρία και το κάνουμε καλά είναι με τα ίδια χρήματα να προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε. Στον τομέα της προταιρεοποιήσης και της παρεμβασιμότητας πιστεύω ότι έχουμε βελτιωθεί σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι παρόλο που τα κύματα κακοκαιρίας που πέρασαν από την επικράτεια χτύπησαν και την Αχαΐα, ωστόσο, εμείς εδώ στο νομό σε αντίθεση με άλλες περιοχές, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα». Οι παρεμβάσεις για τα αντιπλημμυρικά γίνονται με εργολαβίες σε ιδιώτες. Το κρίσιμο σημείο είναι το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών εμποδίων αφού η αμεσότητα ειδικότερα στα μικρότερα έργα που αφορούν παραποτάμους, ρέματα και χείμαρρους, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.
Το βάρος στους παραποτάμους
Στα έργα αυτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει ιδιαίτερο βάρος. «Αν πλημμυρίσουμε κάτι που το απευχόμαστε και αυτός είναι ο στόχος όλων των ενεργειών μας θα πλημμυρίσουμε από τα μικρά ρέματα ή τους παραποτάμους που δεν έχουν καθαριστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαΐμης
«Στα μεγάλα έργα ο κίνδυνος πλημμύρας δεν είναι τόσο πιθανός αφού και να φουσκώσει το ποτάμι το ύψος των διπλανών δρόμων είναι μεγάλο και δύσκολα θα φτάσουν εκεί τα νερά».
Ρέματα και παραπόταμοι υπάρχουν δεκάδες στην ορεινή Αχαΐα από τον Ερύμανθο και τα Καλάβρυτα, έως στην Αιγιαλεία και στην Δυτική Αχαΐα. Σημαντικό βάρος δίνεται από την πολιτική προστασία και στις παραθαλάσσιες περιοχές εκεί όπου τα νερά των ποταμών πέφτουν στην θάλασσα.
Επαφές με δήμους και κοινοτάρχες
«Το νερό με κάθε τρόπο θα πρέπει να πέσει στη θάλασσα αν θέλουμε να μην έχουμε πλημμύρες. Είναι σημαντικό λοιπόν στις αστικές περιοχές να υπάρχει η κατάλληλη συνδεσιμότητα του δικτύου των ρεμάτων με το δίκτυο των ομβρίων υδάτων. Για αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τη σωστή συνεργασία με τους Δήμους, αλλά και με τους κοινοτάρχες της κάθε κοινότητας.
Οι κοινοτάρχες είναι θα έλεγα «το μάτι μας» σε κάθε περιοχή για αυτό και έχουμε καθιερώσει από τις αρχές του έτους σειρά επαφών και με τους 245 της Αχαΐας έτσι ώστε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα».
Τα τρία μεγαλύτερα έργα
Μαζί με τα μικρότερα έργα που εκτελεί η Περιφέρεια μέσω των αναδόχων – συνεργατών της εργολάβων, σε εξέλιξη είναι και οι παρεμβάσεις στα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα, αυτά που αφορούν δηλαδή τους μεγαλύτερους ποταμούς της περιοχής.
Οι εργασίες εκεί γίνονται από μεγαλύτερες εργολαβίες, με αρκετά υψηλότερο προϋπολογισμό όλη την διάρκεια του έτους, χωρίς να σταματάνε. Τα τρία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ζαΐμης έχουν να κάνουν με τον Βουραϊκό, με τον Γλαύκο και τον Σελινούντα.
Ξεκινούν οι εργασίες στον Σελινούντα
Στον τελευταίο το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον ανάδοχο και είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή των εργασιών, φέρνοντας ανησυχία σε κατοίκους και φορείς της Αιγιαλείας, θα ξεπεραστεί. «Πρόκειται για μια προσωρινή διακοπή εργασιών, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τις ημέρες των Χριστουγέννων τα συνεργεία θα πιάσουν και πάλι δουλειά στον Σελινούντα. Δεν υπήρχε περίπτωση άλλωστε να αφήσουμε το όλο ζήτημα έτσι».
Πιέσεις στα δύο Δασαρχεία
Από εκεί και πέρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πιέζει το Δασαρχείο της Πάτρας και του Αιγίου, έτσι ώστε στο μεν πρώτο να προχωρήσει στο κόψιμο των καμένων δέντρων στο Γηροκομείο για να μπορέσουν στη συνέχεια τα συνεργεία να μπουν στο ρέμα και να προχωρήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν μετά τη πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.
Στο δε δεύτερο περιμένουν τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή του Ελαιώνα, ένα έργο μεγάλο σε επικράτεια και σε προϋπολογισμό, φτάνοντας κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ.
Είναι έργα που πρέπει να γίνουν αφού θεωρούνται αρκετά επικίνδυνα, καθώς σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης μπορεί να γίνουν από πλημμύρες έως και κατολισθήσεις, ενώ είναι κοντά σε αστικές περιοχές. Ο κ. Ζαΐμης, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε και τα δύο αυτά ζητήματα στη συνάντηση που έγινε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνά προκειμένου να πιέσει και αυτός από την πλευρά του, ενώ ειδικότερα για τα Δασαρχείο Πατρών μιλώντας στον Max δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στον Εισαγγελέα.