Σκεφτείτε το διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε ως την κορυφή ενός τεράστιου ψηφιακού παγόβουνου. Κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται το Deep Web, και μέσα σε αυτό, ένα πιο σκοτεινό υποσύνολο που ονομάζεται Dark Web. Και τα δύο καλύπτονται από μυστήριο, τροφοδοτώντας τη γοητεία, τον φόβο και, κατά καιρούς, τον εντυπωσιασμό. Αλλά τι πραγματικά κρύβεται σε αυτές τις κρυφές γωνιές του Παγκόσμιου Ιστού, και ποιοι κίνδυνοι περιμένουν όσους το επισκεφθούν;
Τι είναι το Dark Web;
Το Dark Web είναι ένα από τα μέρη του Deep Web, το οποίο αποτελεί το 95% του περιεχομένου στο διαδίκτυο που δεν μπορεί να δεικτοδοτηθεί από τις μηχανές αναζήτησης ή έχει μια περίεργη επαναδρομολόγηση των συνδέσεων και πολυεπίπεδες σήραγγες εισόδου πριν φτάσει στον διακομιστή. Αυτά είναι συχνά ενδεικτικά ιδιωτικών δικτύων που λειτουργούν από και προς τα εμπρός μέσω μοναδικών δικτύων γέφυρας. Αυτοί οι διακομιστές λειτουργούν ιδιωτικά με έχουν ορισμένους κωδικούς εισόδου πριν από την παροχή πρόσβασης στους διακομιστές τους. Απλούστερα, περιλαμβάνει τις ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων, τα ιατρικά αρχεία ή την ιδιωτική αποθήκευση στο cloud.
Ο σκοτεινός ιστός ωστόσο, περιλαμβάνει το 5% του Deep Web και είναι το υπογάστριο του, είναι ένας τόπος μυστικών εγκληματικών δραστηριοτήτων ή υπηρεσιών που δεν υπάρχουν σε επιφανειακά επίπεδα. Ανεξάρτητα από αυτό, το Dark Web είναι ένα μυστικό, δύσκολα ανιχνεύσιμο, κρυπτογραφημένο ψηφιακό οικοσύστημα στο διαδίκτυο, το οποίο είναι γεμάτο εγκληματίες και μολυσμένο με καρτέλ ναρκωτικών, τρομοκρατικές οργανώσεις, πολιτικούς διαφωνούντες, ανώνυμους δημοσιογράφους και κυβερνητικούς κατασκόπους.
Η πρόσβαση σε αυτό μέσω συμβατικών μηχανών αναζήτησης όπως η Google ή η Bing είναι αδύνατη, καθώς απαιτείται ειδικό λογισμικό όπως το Tor (The Onion Router) ή το I2P (Invisible Internet Project ). Σε αντίθεση με τον κανονικό ιστό -όπου οι ιστότοποι είναι ευρετηριασμένοι και εύκολα ανακαλύψιμοι- ο σκοτεινός ιστός έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ανωνυμία τόσο στους χρήστες όσο και στους οικοδεσπότες. Αυτό το κρυφό πλαίσιο τον έχει καταστήσει καταφύγιο για δραστηριότητες που κυμαίνονται από την καταγγελία μέχρι τις παράνομες συναλλαγές.
Τι υπάρχει στο Dark Web;
Ο Σκοτεινός Ιστός προσφέρει ένα διπλό φάσμα περιεχομένου, που κυμαίνεται από εποικοδομητικές χρήσεις, έως βαθιά ανησυχητικές.
Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα για το τι μπορεί να βρείτε:
Πλατφόρμες καταγγελίας: Δικτυακοί τόποι όπως το SecureDrop επιτρέπουν στους δημοσιογράφους και τους πληροφοριοδότες να επικοινωνούν με ασφάλεια, προστατεύοντας ευαίσθητες πληροφορίες.
Πολιτική διαφωνία: Οι ακτιβιστές σε καταπιεστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν το Dark Web για να οργανωθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογοκριμένο περιεχόμενο.
Εργαλεία με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής: Εδώ ευδοκιμούν φόρουμ που συζητούν για την κρυπτογράφηση, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, το Dark Web βρίθει παράνομων δραστηριοτήτων και ανθρώπων, όπως:
Αγορές για λαθρεμπόριο: Τα ναρκωτικά (αγορά γνωστή ως Tor Cart), τα πλαστά νομίσματα, τα όπλα, ακόμη και η εμπορία ανθρώπων είναι ευρέως διαδεδομένα.
Υπηρεσίες hacking: Πλατφόρμες που προσφέρουν εργαλεία hacking, κλεμμένα δεδομένα ή υπηρεσίες κυβερνοεπιθέσεων.
Παράνομη πορνογραφία: Μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές του Dark Web περιλαμβάνει την εκμετάλλευση και τη διαφθορά, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου απαγορευμένου στον κυρίαρχο κόσμο.
Υπηρεσίες ενοικίασης εκτελεστών
Πρόσληψη επιτιθέμενων DDOS, επιτιθέμενων με κακόβουλο λογισμικό που κλέβουν δεδομένα από υπολογιστές.
Αγορά λογισμικού spyware ή bloatware που είναι εξελιγμένο όσον αφορά την εκτέλεση κακόβουλων ενεργειών.