Υλικά
-
- Μερίδες: 6
Για τη σούπα
-
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 80 γρ. βούτυρο Lurpak
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 πράσο μεγάλο, σε ροδέλες, το άσπρο μέρος μόνο
- 2 στικ σέλερι, κομμένα σε μικρά καρέ
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1,5 κιλό γλυκοπατάτες καθαρισμένες, κομμένες καρέ
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 150 ml κρέμα γάλακτος Arla
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 80 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κορινθιακή σταφίδα
- 70 ml κονιάκ
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για πρώτο πιάτο στο εορταστικό μας τραπέζι μια βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας με βούτυρο Lurpak και κρέμα γάλακτος Arla είναι ό,τι πρέπει
Βήμα 1
Σούπα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο Lurpak και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ελαφρώς το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το σκόρδο. Κατόπιν προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να καλυφθούν οι γλυκοπατάτες και τα υπόλοιπα υλικά και ελάχιστα παραπάνω. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
Βήμα 2
Αφαιρούμε την κανέλα και πολτοποιούμε επιτόπου με ραβδομπλέντερ, ή σε μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει η σούπα λεία υφή. Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειαστεί με αλάτι ή πιπέρι. Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος Arla.
Βήμα 3
Σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα με λίγο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ. Μοιράζουμε τη σούπα ζεστή σε πιάτα ή μπολ και προσθέτουμε από μία κουταλιά γιαούρτι ανακατεμένο με το μοσχοκάρυδο, με αμύγδαλα και σταφίδες.