Απογειώστε το γιορτινό σας τραπέζι με αυτή τη ζουμερή γαλοπούλα, αρωματισμένη με λεμόνι και φρέσκα βότανα. Οι έντονες γεύσεις των εσπεριδοειδών και οι πικάντικες γεύσεις των βοτάνων καθιστούν αυτή η συνταγή ιδανική για τις γιορτές ή για οποιοδήποτε γεύμα με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Ο συνδυασμός λεμονιού και βοτάνων προσδίδει μια μοναδική γεύση στη γαλοπούλα. Ακόμα κι αν είστε αρχάριοι στην κουζίνα, με αυτή την συνταγή μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη γαλοπούλα.
Υλικά για τη συνταγή με τη γαλοπούλα
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
- 3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1 γαλοπούλα (14 έως 16 κιλά)
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι
- 1 μεσαίο λεμόνι, κομμένο στη μέση
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε τέταρτα
- 14 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες
- 24 φρέσκα κλωναράκια θυμαριού
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 σακούλα ψησίματος για γαλοπούλα
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το ψιλοκομμένο θυμάρι.
- Στεγνώστε την γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι πάνω στο δέρμα της γαλοπούλας και μέσα στην κοιλότητα. Αλείψτε με το μείγμα βουτύρου. Τοποθετήστε το λεμόνι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κλωναράκια θυμαριού μέσα στην κοιλότητα. Στερεώστε τις φτερούγες κάτω από την γαλοπούλα.
- Βάλτε το αλεύρι στη σακούλα ψησίματος και ανακινήστε για να καλυφθεί. Τοποθετήστε τη σακούλα σε ένα ταψί. Βάλτε την γαλοπούλα στη σακούλα, με το στήθος προς τα πάνω. Κάντε έξι σχισμές στο επάνω μέρος της σακούλας. Κλείστε τη σακούλα με το κορδόνι που παρέχεται.
- Ψήστε στους 175°C για 2 ώρες και ένα τέταρτο έως 2 ώρες και τρία τέταρτα ή μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 82°C. Βγάλτε την γαλοπούλα και τοποθετήστε την σε μια πιατέλα ώστε να διατηρηθεί ζεστή. Αφήστε την να σταθεί για 15 λεπτά πριν την κόψετε.