του Αχιλλέα Ροδίτη
Μιλάμε για νεανική παραβατικότητα αλλά το βέβαιο είναι ότι η ανάγκη για περισσότερους Ψυχολόγους στα σχολεία δεν έχει καλυφθεί. Και μάλιστα, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος κάνει μια δήλωση «βόμβα» στην «Πολιτεία» αγγίζοντας την αιτία του προβλήματος και των ελλείψεων. Που είναι η περιβόητη «Περιφερειακή Διακυβέρνηση». Συγκεκριμένα, ο κ. Μπονάνος δηλώνει:
«Αυτό το θέμα χτυπάει στο κέντρο της καρδιάς και του νου μας. Τι εννοώ; Δυστυχώς είμαστε ακόμα μια τοπική αυτοδιοίκηση ‘ανάπηρη’. Δεν έχει εκείνα τα εργαλεία και τις αρμοδιότητες ώστε να μπορέσει να δράσει καταλυτικά. Δεν έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε την Περιφερειακή Διακυβέρνηση».
Και εξηγεί: «οι αρμοδιότητες είναι κουτσουρεμένες και περιμένουμε από την κεντρική κυβέρνηση τις εγκυκλίους για να δράσουμε. Αν είχαμε εμείς την ευθύνη των σχολείων, πιστέψτε με ότι θα είχα κόψει πολλές ώρες από άλλα μαθήματα δίνοντας βάση στην καθημερινότητα του Πολίτη. Τη συμπεριφορά προς τον συνάνθρωπο, προς το άλλο φύλο, προς την οδηγική συμπεριφορά».
Και εξυμνώντας έναντι άλλων μαθημάτων το «Μάθημα της Ζωής», όπως είπε, «που μπορεί να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των παιδιών μας», πρότεινε: «Ας δώσει η Πολιτεία έμφαση σε τέτοια μαθήματα κι ας πάρουμε περισσότερους Ψυχολόγους στα σχολεία».
ΤΑ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
«Δυστυχώς είμαστε σε μια κοινωνία που δείχνει να χάνει τον βηματισμό και τον προσανατολισμό της και από τις ειδήσεις που ακούμε πολλές φορές να χαμηλώνουμε το βλέμμα και να κοιτάμε στο πουθενά επειδή ακριβώς δεν πιστεύουμε αυτά που συμβαίνουν», αναφέρει ο κ. Μπονάνος τονίζοντας ότι: «υπάρχει μία αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας που την πιστοποιούν οι αριθμοί». Κι ένα επίσης σοκαριστικό στοιχείο που προέκυψε από ενημέρωση της πρώην Προέδρου των Εισαγγελέων και Εφετών κας Στελιώτη, είναι ότι μόνο σε έναν μήνα, και συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν 3.500 παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων. Το δε, χειρότερο όλων; Ότι σε έναν αριθμό 10.776 ανηλίκων, οι 1.100 ήταν ηλικίας μέχρι 11 ετών και οι 1.400 από 12 έως 14 ετών. «Που σημαίνει ότι η παραβατικότητα για την οποία μιλάμε, έχουν ‘κατέβει’ σε ηλικία και δεν μπορεί κανείς να ‘σφυρίζει’ αδιάφορα και να προσπερνά αυτά τα φαινόμενα, αντιθέτως, είναι φαινόμενο που πρέπει να μας ανησυχεί, να μας κινητοποιήσει όλους και εν ολίγοις, πρέπει να δράσουμε», καταλήγει ο Αν. Π.Δ.Ε..
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Υπογράμμισε κάτι εξίσου σημαντικό: «Εμείς όμως πρέπει να ακούσουμε τα παιδιά και να μπορέσουμε να μιλήσουμε στην ‘γλώσσα’ τους. Όχι να βάζουμε ομιλητές να κουνούν το δάχτυλο». Και στο μήνυμα του προς τα παιδιά, πρόσθεσε: «σε αυτή την ηλικία χτίζουν τις αναμνήσεις τους για τις οποίες δεν θα πρέπει να ντρέπονται, όταν ως μεγάλοι θα περπατούν στους ίδιους δρόμους με παλιούς συμμαθητές. Να μην… στρίβουν γωνία, λόγω κακών συμπεριφορών, αλλά να χαίρονται για τα μαθητικά χρόνια που πέρασαν μαζί».