Τα σπίτια των 20 τετραγωνικών – Μια ιαπωνική τάση που επεκτείνεται

    Ημερομηνία:

    Μπορεί να χωρέσει μια ολόκληρη ζωή και καθημερινότητα σε ένα δωμάτιο; Για περίπου 110 εκατομμύρια κατοίκους της Ιαπωνίας, η απάντηση είναι ναι. Η χώρα, γνωστή για τις καινοτόμες λύσεις της σε χωροταξικούς περιορισμούς, έχει κερδίσει τη διεθνή προσοχή για τα «kyōshō jūtaku» ή αλλιώς τα εξαιρετικά μικρά σπίτια της. Αυτές οι κατοικίες, που συχνά δεν έχουν πλάτος μεγαλύτερο από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, είναι αρχιτεκτονικά θαύματα που αμφισβητούν τις συμβατικές έννοιες του χώρου και του σχεδιασμού. Δεν αποτελούν απλώς μια απάντηση στην περιορισμένη αστική γη, αλλά και μια αντανάκλαση των πολιτιστικών αξιών που δίνουν έμφαση στην αποδοτικότητα, τον μινιμαλισμό και την προσαρμοστικότητα.

    Τα σπίτια των 20 τετραγωνικών – Μια ιαπωνική τάση που επεκτείνεται
    Tο σπίτι «Lucky Drops» πλάτους 1,8 μέτρων σχεδιάστηκε από το Atelier Tekuto. Photo: Atelier Tekuto © Makoto Yoshida
    ICECAP
    Τα σπίτια των 20 τετραγωνικών – Μια ιαπωνική τάση που επεκτείνεται
    Το εσωτερικό του Lucky Drops κάνει χρήση του γυαλιού και του χάλυβα. Photo: Atelier Tekuto © Makoto Yoshida

    Μια «στενή» ιστορία
    Η έννοια της συμπαγούς διαβίωσης στην Ιαπωνία δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Ιστορικά, τα ιαπωνικά σπίτια ήταν μικρά σε μέγεθος, αντανακλώντας τόσο πρακτικές όσο και πολιτιστικές εκτιμήσεις. Τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια, ή «μίνκα», διέθεταν συχνά δωμάτια με στρώματα τατάμι που εξυπηρετούσαν πολλαπλούς σκοπούς, μεγιστοποιώντας τη χρήση του περιορισμένου χώρου. Η οικονομική ανάπτυξη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έδωσε ώθηση στη ραγδαία αστικοποίηση, η οποία οδήγησε σε κρίση στέγασης και εκτίναξη των τιμών της γης στα ύψη, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο και η Οσάκα. Αυτή η έλλειψη γης ώθησε τους αρχιτέκτονες να σκεφτούν δημιουργικά για το πώς να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα μικρά οικόπεδα.

    Η εμφάνιση των “εξαιρετικά στενών σπιτιών”, που συχνά αποκαλούνται «χελιδονοφωλιές» λόγω των λεπτών αναλογιών τους, μπορεί να εντοπιστεί στα τέλη του 20ού αιώνα. Αυτά τα σπίτια χτίστηκαν σε οικόπεδα που θεωρούνταν μη οικοδομήσιμα με τα συμβατικά πρότυπα -τριγωνικά οικόπεδα, κομμάτια γης ανάμεσα σε μεγαλύτερες αναπτύξεις ή αμήχανοι χώροι που είχαν απομείνει από επεκτάσεις δρόμων. Αρχιτέκτονες όπως ο Shigeru Ban και ο Ryue Nishizawa αγκάλιασαν αυτές τις προκλήσεις, σχεδιάζοντας σπίτια που όχι μόνο ταίριαζαν σε αυτούς τους χώρους, αλλά και τους αναδείκνυαν σε έργα τέχνης. Σήμερα, αυτά τα μικροσκοπικά σπίτια αποτελούν βασικό στοιχείο των αστικών περιοχών όπου η γη είναι απαγορευτικά ακριβή. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το σπίτι «Lucky Drops» που σχεδιάστηκε από το Atelier Tekuto, ένα σπίτι πλάτους 1,8 μέτρων που κάνει χρήση του γυαλιού, του χάλυβα και των μινιμαλιστικών εσωτερικών χώρων για να δημιουργήσει έναν ανοιχτό και βιώσιμο χώρο.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Η Περιφορά του Επιταφίου στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο (ΦΩΤΟ)

    Με θρησκευτική ευλάβεια και βαθιά κατάνυξη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα...

    Ένα ακόμη σοκαριστικό τροχαίο: 31χρονη νεκρή – Το αυτοκίνητό της «καρφώθηκε» σε κολώνα (ΦΩΤΟ)

    Ένα ακόμη θανατηφόρο τροχαίο έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια...

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Η Φωνή των νέων για την πόλη που πρέπει να ακούσεις…

     του Αχιλλέα Ροδίτη Δημιούργησε το PTR Youth Podcast, μια πλατφόρμα...