Ραγδαία αύξηση του κοκκύτη και στη Δυτική Ελλάδα: Κίνδυνος για νεογνά και υπερήλικες

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ανησυχία προκαλεί και σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας η αξιοσηµείωτη αύξηση των κρουσµάτων κοκκύτη. Λαµβάνοντας υπόψη ότι σε ένα µόνο έτος τα κρούσµατα έφτασαν τα 500, ίσα δηλαδή µε εκείνα που παλαιότερα παρατηρούνταν σε βάθος 15ετίας, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους πολίτες να δώσουν ιδιαίτερη έµφαση στον εµβολιασµό. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κοκκύτης, που µέχρι στιγµής έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο βρέφη στη χώρα, είναι µιας µορφής βακτηριακή λοίµωξη. Όσον αφορά τον λόγο της ραγδαίας αυτής αύξησής του, σύµφωνα µε τα όσα επισηµαίνει η καθηγήτρια, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Αναστασία Βαρβαρήγου, σε µεγάλο βαθµό ευθύνεται ο µειωµένος εµβολιασµός. Φυσικά, ρόλο παίζει και η φθίνουσα ανοσία που παρατηρείται ανά δεκαετία.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Θανατηφόρος νόσος

    Μιλώντας στον MAX FM 93,4, η κ. Βαρβαρήγου τόνισε ότι ο κοκκύτης καθίσταται µια µικροβιακή νόσος και µάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνη, έως και θανατηφόρος για τις «ακραίες» ηλικίες, δηλαδή τις πολύ µικρές και στους υπερήλικες. «Μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήµατα ακόµη και τον θάνατο στις ηλικίες αυτές. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για αυτό το µικρόβιο υπάρχει εµβόλιο το οποίο προκαλεί ανοσοποίηση. Ο οργανισµός δηλαδή αναγνωρίζει το µικρόβιο και το σκοτώνει, πριν προκαλέσει τη νόσο. Με την πάροδο των ετών, η ικανότητα του εµβολίου να προκαλέσει ανοσοποίηση- και µε τις αλλαγές που έχουν γίνει στα εµβόλια- έχει εξασθενήσει και χρειάζονται πολλές επαναληπτικές δόσεις προκειµένου να διατηρηθεί η ανοσία στον κοκκύτη» εξήγησε επισηµαίνοντας και τη σηµασία του εµβολίου.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Έμφαση στον εμβολιασμό

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το εµβόλιο γίνεται σε ηλικία δύο, τεσσάρων, έξι και 18 µηνών, τεσσάρων ετών και επαναληπτική δόση στα 12 έτη. Ιδιαίτερη είναι η σηµασία του εµβολιασµού σε όσους ξεπερνούν το 60ο έτος της ηλικίας τους, αλλά και στις εγκυµονούσες. «Σίγουρα ο εµβολιασµός πρέπει να επαναλαµβάνεται µετά τα 60 έτη. Αυτό το εµβόλιο πρέπει να γίνεται και στις εγκύους, από τις 27 έως τις 36 εβδοµάδες, προκειµένου να προκαλούνται αντισώµατα στην έγκυο, να περνούν στον πλακούντα και να ανοσοποιείται το έµβρυο. Αυτή η διάρκεια ανοσοποίησης κρατά µέχρι την ηλικία των δύο µηνών. Γιατί µέχρι την ηλικία των δύο µηνών που είναι και η πιο κρίσιµη ηλικία, µπορεί να πάθει σοβαρή βλάβη το µωρό (όπως για παράδειγµα εγκεφαλίτιδα). Τα βρέφη είναι ανεµβολίαστα εντελώς, οπότε ουσιαστικά ακάλυπτα. Πρέπει συνεπώς να γίνεται ανοσοποίηση της εγκύου, αλλά και σε όλο το περιβάλλον το οποίο θα συναναστραφεί το παιδί, ειδικά στους παππούδες και στις γιαγιάδες». Ειδικά πάντως για τις έγκυες, η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών αναφέρει ότι πρέπει να εµβολιάζονται σε συνεργασία µε τον γυναικολόγο τους και τον παθολόγο τους, έτσι ώστε να είναι καλυµµένες και οι ίδιες και το µωρό τους όταν γεννηθεί, όπως και όλοι όσοι προσέχουν το µωρό.

    Παρόλη τη σηµασία του εµβολιασµού, συχνά δυστυχώς αµελείται ή και παραβλέπεται σκοπίµως. Οι λόγοι µπορεί να ποικίλλουν και σίγουρα το φαινόµενο της σκεπτικής στάσης απέναντι στα εµβόλια έχει εντατικοποιηθεί µετά την πανδηµία της covid-19. Αν και που έχουν πια περάσει αρκετά χρόνια από την περίοδο της καραντίνας, το αντιεµβολιαστικό «κίνηµα» εξακολουθεί να υφίσταται και δεν περιλαµβάνει µόνο τον ιό της covid-19. Σε γενικές γραµµές, πολλοί είναι όσοι εξακολουθούν να φοβούνται τα εµβόλια και να προτιµούν να τα αποφεύγουν θεωρώντας πως υπάρχουν καταλληλότερα µέτρα πρόληψης ή αντιµετώπισης. Ειδικά όσον αφορά τις εγκύους, δυστυχώς πολλές είναι οι µέλλουσες µητέρες που φοβούνται είτε οι ίδιες είτε ο γυναικολόγος τους τον εµβολιασµό. Ακόµη, υπάρχουν και µητέρες που αποφεύγουν να εµβολιάζουν τα µεγαλύτερα παιδιά τους ή ξεχνούν τις αναµνηστικές δόσεις των εµβολίων.

    Εν τω συνόλω, αυτές οι αιτίες συσσωρεύονται και δηµιουργούν την επιδηµιολογική αύξηση του κοκκύτη. «Θα ήθελα να τονίσω ότι το εµβόλιο είναι πάρα πολύ καλά δοκιµασµένο για πάρα πολλά χρόνια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβληµα και δεν υφίσταται κανένας λόγος αµφισβήτησης. Ακόµη και άτοµα που είναι τώρα 70 και 80 ετών, είχαν κάνει το εµβόλιο αυτό όταν ήταν παιδιά» επισηµαίνει η ειδικός. Τέλος, προσέθεσε ότι είναι σηµαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι από κοκκύτη νοσούν και οι έφηβοι και όχι µόνο τα βρέφη και τα παιδιά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Ερχεται μέσα στο 2025 το LNG – Που θα εγκατασταθούν οι δεξαμενές

    Το 2025 είναι η χρονιά για την Περιφέρεια Δυτικής...

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ “ΦΙΛΕΤΟ” ΣΤΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ: Κώστας Αντζουλάτος εναντίον αδελφών Ευμορφίδη – ΦΩΤΟ

    Εχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια μετά τον πλειστηριασμό της...

    Πολιτικό πόκερ με την προεδρική εκλογή

    Μήνες σεναρίων, δεκάδες ονόματα και κινήσεις που παραπέμπουν σε...

    Πάτρα: Οι εφημερεύοντες γιατροί το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιανουαρίου

    ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Αλεξανδρόπουλος Δημήτριος Κανακάρη 80, 26221 Πάτρα Τηλέφωνα: 2614008649. 6932295107 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ: Ανδρικόπουλος Βλάσιος Τηλέφωνα: 6936901845,...
    Best Shop