Αυτό είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο της Σοβιετικής Ένωσης

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Όταν ο Γκεόργκι Μαλενκόφ έγινε ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν τον Μάρτιο του 1953, επέλεξε τον Γκεόργκι Αλεξαντρόφ -ο οποίος πρωτοστάτησε στο επερχόμενο σκάνδαλο- για την θέση του Υπουργού Πολιτισμού. Όμως, όταν ο Μαλενκόφ έχασε τη θέση του σε μια διαμάχη για την εξουσία με τον ηγέτη του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος Νικίτα Χρουστσόφ, τον Φεβρουάριο του 1955, ο Αλεξάντροφ απολύθηκε και τον διαδέχθηκε ο Νικολάι Μιχαϊλοφ.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Ο Αλεξαντρόφ, τον οποίο ο Μίλοβαν Τζίλας περιέγραψε ως «έναν κοντό, παχουλό, φαλακρό άνδρα, του οποίου η ωχρότητα και η σωματική μάζα διακήρυτταν ότι δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του έξω από το γραφείο του», υποβιβάστηκε για άλλη μια φορά επειδή είχε εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο. Μετά την απόλυσή του, ο σοβιετικός Τύπος αναφέρθηκε στην ανηθικότητά του, αν και ο ιστορικός Ρόμπερτ Κόνκουεστ είχε αντίθετη άποψη: «Φαίνεται δύσκολο να πειστεί κανείς ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη για χρόνια και ξαφνικά να υποπέσει στην αντίληψη των αρχών ακριβώς τη στιγμή που η παράταξη του αμαρτωλού υπέστη πολιτική ήττα».

    Ο Αλεξαντρόφ στάλθηκε στο Μινσκ, όπου τέθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ιστορικού Υλισμού του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Δικαίου της Ακαδημίας Επιστημών της Λευκορωσίας. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ασχολούμενος με την κοινωνιολογία. Πέθανε στη Μόσχα το 1961 σε ηλικία 53 ετών.

    Το 1955, η καριέρα πολλών επιφανών στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος καταστράφηκε εξαιτίας του σκανδάλου που έστειλε τον Αλεξαντρόφ στο Μινσκ. Αποδείχθηκε ότι αρκετοί υπουργοί και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και ο Γκριγκόρι Αλεξάντροφ, εμπλέκονταν στη λειτουργία ενός οίκου ανοχής. Τα θύματα ήταν νεαρές ηθοποιοί και μπαλαρίνες που φοβόντουσαν να αρνηθούν το φλερτ των υψηλά ιστάμενων προσώπων. Και φυσικά, όχι αδίκως. (Στις 28 Ιουλίου 1946 η διάσημη ηθοποιός Eugenia Garkusha συνελήφθη αφότου χαστούκισε δημοσίως τον Lavrenti Beria, Σοβιετικό Υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλή της κρατικής ασφάλειας καθώς της έκανε μια άσεμνη πρόταση– και κανένας από τους συγγενείς της δεν ενημερώθηκε γι’ αυτό. Στις 29 Νοεμβρίου του 1947 καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και στάλθηκε στην περιοχή του Magadan, όπου πέθανε στις 11 Αυγούστου 1948 – ή αυτοκτόνησε παίρνοντας πολύ μεγάλη δόση υπνωτικών χαπιών).

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

     

    Σύμφωνα με την Guzeva, o Αλεξαντρόφ φέρεται να απάντησε: «Δεν έκανα τίποτα, απλά χάιδεψα».

    *Με πληροφορίες από: Russia Beyond | Κεντρική φωτογραφία θέματος: O Νικίτα Χρουστσόφ έγινε έξαλλος όταν έλαβε την επιστολή που αποκάλυπτε το σκάνδαλο |  Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γερμανία: Συγκλονίζει ο πατέρας του 20χρονου ομογενή που έδειραν μέχρι θανάτου – «Τον σκότωσαν γιατί φορούσε σταυρό»

    Ξεκίνησε στην Γερμανία έξι μήνες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του 20χρονου...

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες αλλαγές έρχονται από 1/2/2025

    Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη,...

    Κώστας Σημίτης: Οι δεσμοί και οι προσωπικές σχέσεις του με την Ηλεία (ΦΩΤΟ)

    Η Ηλεία υπήρξε για τον Κώστα Σημίτη κάτι παραπάνω...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Θαύμα στο Νοσοκομείο! Γυναίκα έπεσε από τον 4ο και σώθηκε

    Συναγερμός σήμανε γύρω στις 7 το πρωί στην Άρτα...
    Best Shop