To βαλσαμικό ξίδι είναι ιδανικό για να τo χρησιμοποιούμε σε βινεγκρέτ για σαλάτες και λαχανικά, σε μαρινάδες, αλλά και σε σάλτσες για κρέας. Αν κοιτάξετε τη συσκευασία ενός βαλσαμικού ξιδιού στο ντουλάπι τροφίμων σας θα παρατηρήσετε ότι, πράγματι, έχει ημερομηνία λήξης, την οποία όπως και σε όλα τα προϊόντα πρέπει να ακολουθούμε. Τι ισχύει, όμως, για τη γεύση του ξιδιού με την πάροδο του χρόνου και πως μπορείτε να το διατηρήσετε σωστά;
Ακριβώς επειδή μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια η σωστή συντήρηση είναι απαραίτητη. Σε ιδανικές συνθήκες πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος που δεν είναι πολύ κοντά στον φούρνο ή άλλες πηγές θερμότητας, αφού αυτές επηρεάζουν την ποιότητά του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να φυλάσσεται στην αρχική του συσκευασία και αυτή να είναι καλά κλεισμένη.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι το βαλσαμικό ξίδι έχει χαλάσει;
Αρχικά, πριν το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να μυρίσουμε το προϊόν και να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τη μυρωδιά του. Έπειτα, πρέπει να γίνει ένας οπτικός έλεγχος ότι δεν υπάρχει μούχλα στο προϊόν ή το στόμιο του μπουκαλιού, και πως το ξίδι έχει σωστή υφή και δεν είναι συμπαγές. Αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά, τότε δοκιμάστε το στη γεύση. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε σε αυτή, τότε το βαλσαμικό ξίδι είναι καλό και μπορείτε να το καταναλώσετε χωρίς φόβο.