Φασολάδα παραδοσιακή: Η χορταστική σούπα και τα μυστικά της

    Ημερομηνία:

    Είναι η φασολάδα το εθνικό μας φαγητό; Ο εκλεκτός λαός μας, δεν ομονοεί, ούτε σε αυτό το θέμα.

    Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ιστορικά, τα μαγειρεμένα χόρτα, με λάδι, είναι το εθνικό μας πιάτο, που διαχρονικά μάς έσωσε από την πείνα.

    Ο Τσελεμεντές έλεγε ότι το εθνικό μας φαγητό, δεν ήταν άλλο από το «βραστό με σούπα» εννοώντας, το κρέας με ρύζι.

    Ωστόσο, από τη δικτατορία του Μεταξά, η φασολάδα, καθιερώθηκε ως εθνικό πιάτο, λόγω της απήχησης, της νοστιμιάς, της θρεπτικότητας και του χαμηλού κόστους των υλικών της.

    Είναι εύκολο να φτιάξει κάποιος αυτή τη χορταστική και υπέροχη, χυλωμένη σούπα, απλώς χρειάζεται να προνοήσει να μουσκέψει αποβραδίς τα φασόλια.

    Υλικά:

    • 1/2 κιλό µέτρια φασόλια
    • 2 κρεµµύδια
    • 2 φύλλα δάφνης
    • 3 καρότα, καθαρισµένα, κοµµένα σε λεπτές ροδέλες
    • τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 µατσάκι σέλινο, χοντροκοµµένα
    • 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
    • 1 κουτί ολόκληρα ντοµατάκια κονκασέ
    • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντοµάτας
    • νιφάδες µπούκοβου
    • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
    • 100 ml ελαιόλαδο

    Φασολάδα παραδοσιακή: Η χορταστική σούπα και τα μυστικά της

    ICECAP

    Εκτέλεση:

    Μουσκεύουµε τα φασόλια αποβραδίς σε άφθονο νερό. Την εποµένη, πριν τα μαγειρέψουμε, τα ξεπλένουµε καλά.

    Ζεσταίνουμε το λάδι σε µια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα, τα καρότα σε φετάκια και τα κοτσάνια του σέλινου, χοντροκομμένα.
    Τα σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσουν.

    Προσθέτουµε τα φασόλια, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και ρίχνουµε 2 λίτρα ζεστό νερό.

    Μόλις κοχλάσει, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε µε µισοσκεπασµένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας συχνά.

    Μετά προσθέτουµε την ντοµάτα, τον πελτέ και λίγο αλάτι και βράζουµε για άλλα 45 λεπτά, ή μέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα.

    Ο χρόνος βρασμού ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα του οσπρίου. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό η σούπα μας, προσθέτουμε βρασμένο, για να μην «κόψουμε» τον βρασμό.

    Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουµε τα φύλλα του σέλινου και το µπούκοβο και τσεκάρουμε το αλάτι.
    Αφαιρούμε τη δάφνη και το σκόρδο και σβήνουµε τη φωτιά.

    Φασολάδα παραδοσιακή: Η χορταστική σούπα και τα μυστικά της

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στο νοσοκομείο παραμένει ο Άρης Μουγκοπέτρος – Οι φωτογραφίες που ανήρτησε

    Ο Άρης Μουγκοπέτρος παραμένει στο νοσοκομείο μετά τον ακρωτηριασμό των δύο...

    H συγκλονιστική ιστορία της καλόγριας – φίλης του Πάπα

    Κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει το φέρετρο του Πάπα...

    Αρχηγός αποστολής στην Εθνική Κορασίδων Βόλεϊ, στη Λετονία, ο Τάκης Αντωνόπουλος

    Αρχηγός αποστολής της Εθνικής Κορασίδων Βόλεϊ, στη Λετονία, ήταν...

    Η ελληνική γλώσσα ως οικουμενική πολιτιστική κληρονομιά: Η θεσμική αναγνώριση της UNESCO

    Παναγιωτόπουλος Γιώργος Καθηγητής, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών   Η απόφαση του Εκτελεστικού...