Δύο χρόνια προσεχτικής μελέτης της διεθνούς αγοράς κρίσιμων πρώτων υλών αποτελεί η επένδυση σε γάλλιο της Metlen, με την οποία η ελληνική βιομηχανία θα υλοποιήσει το νέο μεγάλο κύκλο των μεταλλουργικών επενδύσεων του βιομηχανικού και ενεργειακού κέντρου στο Αλουμίνιον της Ελλάδας.
Η ζήτηση σε γάλλιο αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 8% σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια και από 883 τόνους το 2024 να φτάσει τους 1.393 τόνους έως το 2030, άνοδο την οποία ο ελληνικός όμιλος σκοπεύει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο.
Το μεγάλο άλμα αποδίδεται στην αύξηση των κινητών τηλεφώνων 5G, στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στα LEDs. Η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή αγορά από 34 τόνους το 2015 υπολογίζεται σε 61 τόνους το 2024, με στόχο να φτάσει τους 109 τόνους στο τέλος της δεκαετίας.
Εφόσον επανεκκινήσει και η Strade που είναι ένα Γερμανός παραγωγός γαλλίου που έχει σταματήσει, θα προστεθούν στις ποσότητες 30 τόνοι το χρόνο που μαζί με την παραγωγή της Metlen θα φέρουν στην «διψασμένη» και στερημένη από το Κινεζικό εμπάργκο Γηραιά Ήπειρο 80 τόνους.
«Μου λένε να χτίσω ένα εργοστάσιο στο εξωτερικό για να πετύχω διεθνή παρουσία. Όμως εγώ διαφωνώ καθώς η επένδυση της Metlen στο γάλλιο στην Βοιωτία είναι για όλο τον πλανήτη και αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο βήμα διεθνοποίησης με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα» δήλωσε χθες ο κ. Μυτιληναίος. Όπως είπε είναι τόσο καλά μελετημένη η νέα επένδυση ώστε η ποσότητα των 50 τόνων να καλύπτει πλήρως τις ευρωπαϊκές ανάγκες. Το νέο εργοστάσιο θα ενταχθεί στις εμβληματικές στρατηγικές επενδύσεις και αναμένεται να λάβει γενναία χρηματοδότηση άνω από 50%.
Ένα διεθνές οικοσύστημα
Η Metlen θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδιασμού και ήδη έχει αναπτύξει ένα οικοσύστημα συνεργατών παγκοσμίως που την υποστηρίζουν στην μελέτη εγκατάστασης για το νέο εργοστάσιο. Παράλληλα η εταιρεία έχει έρθει σε επαφή με πελάτες σε ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ αλλά και με όλους τους προμηθευτές εξοπλισμού και πρώτων υλών, βάζοντας ως στόχο το νέο εργοστάσιο να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία το 2027 και σε πλήρη ένα χρόνο αργότερα.
Οι χρήσεις του γαλλίου
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Καινοτομίας της Metlen Γρηγόρη Πασχάλη, το γάλλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο με ασημί χρώμα, το οποίο γίνεται ρευστό σε χαμηλή θερμοκρασία δηλ. στους 30 βαθμούς και από εκεί κάτω μετατρέπεται σε στερεό.
Σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη εντός των ορίων του εργοστασίου του Αλουμινίου της Ελλάδας λειτουργεί ήδη η πιλοτική μονάδα της υδρομεταλλουργίας, με σκοπό να επιβεβαιωθεί η μέθοδος παραγωγής Γαλλίου αλλά και να βελτιστοποιηθεί ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.