Η κατανόηση του τι θέλετε και τι δεν θέλετε από μια θέση εργασίας μπορεί συμβάλει ουσιαστικά στην αναζήτηση και να ξεκαθαρίσει το πώς μπορεί να μοιάζει η δουλειά των ονείρων σας αναφέρει ο συντάκτης του LinkedIn News, Todd Dybas.
Οι αναζητούντες εργασία θα πρέπει να αναρωτηθούν τι είναι πιθανό να τους εκνευρίσει στη δουλειά και ποια εργασιακά περιβάλλοντα θέλουν να αποφύγουν αναφέρει με αφορμή την ανάρτηση της συμβούλου σταδιοδρομίας Pamela Skillings. Η εξέταση αυτών των ερωτημάτων, επισημαίνει η Skillings βοηθά στη διαμόρφωση μιας άποψης για το τι θα λειτουργήσει καλύτερα για κάθε άτομο. Η ίδια συνιστά, μεταξύ άλλων τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να παρέχει σχετικά εύκολα έναν κατάλογο θέσεων εργασίας που δεν περιλαμβάνουν τις πτυχές που θα θέλατε να αποφύγετε. Η απάντηση δεν θα είναι τέλεια, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης.
Αναλυτικά στην ανάρτησή της η Skillings σημειώνει ότι η αναζήτηση εργασίας είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά στις αρχές της καριέρας σας, όταν δεν γνωρίζετε ακόμη τα κατατόπια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα κόλπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία, και είναι αρκετά απλό, προσθέτει.
Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς ακριβώς μοιάζει η δουλειά των ονείρων σας, μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές εντοπίζοντας τα πράγματα που δεν θέλετε κάνοντας τις παρακάτω ερωτήσεις:
- Ποια είδη καθηκόντων στην εργασία σας θα μισούσατε;
- Ποιες εργασιακές δραστηριότητες ή απαιτήσεις θα σας ενοχλούσαν;
- Ποιο είδος εργασιακού περιβάλλοντος δεν θα σας ταίριαζε;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αντλούν τις επιλογές τους από τις δικές τους εμπειρίες σε προηγούμενες δουλειές, αλλά αν μόλις ξεκινάτε, μπορείτε να κάνετε μια έρευνα στον οικογενειακό και φιλικό κύκλο σας και να συγκρίνετε τις παρατηρήσεις σας ή να δημιουργήσετε ένα «top 10 με τα πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι παραπονέθηκαν».
Μόλις εντοπίσετε τα αρνητικά που πρέπει να αποφύγετε, είναι ευκολότερο να επικεντρωθείτε στα θετικά που πρέπει να αναζητήσετε.
Για παράδειγμα:
Δεν σας αρέσουν:
- Εργασίες που περιλαμβάνουν επιθετικές τακτικές πωλήσεων
- Να μιλάτε στο τηλέφωνο
- Οι περιορισμένοι – κλειστοί εργασιακοί χώροι
Μπορεί να σας αρέσουν:
- Θέσεις όπου υπάρχει επικοινωνία με άλλα άτομα
- Επικοινωνία μέσω κειμένου/ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
- Εργασία από το σπίτι
Αφού έχετε μια λίστα με τα πράγματα που δεν σας αρέσουν, ουσιαστικά έχετε μια αντίστροφη περιγραφή της εργασίας που θα θέλατε να έχετε -την οποία μπορείτε να γράψετε στο ChatGPT και να ρωτήσετε: «Ποιες θέσεις εργασίας δεν απαιτούν συνήθως τα ακόλουθα…;». (Μπορείτε να προσδιορίσετε έναν συγκεκριμένο τομέα ή κλάδο, αν θέλετε, ή να γίνετε δημιουργικοί με το ερώτημά σας για μια πιο προσαρμοσμένη απάντηση)
Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση ενδοσκόπησης για όσους είναι νέοι στο εργατικό δυναμικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι ενδιαφέρουσα για όσους αλλάζουν καριέρα.