Ο Αντιστράτηγος ε.α. Ν. Κοτρωνιάς μιλά για το πρόβλημα της Βίας: “Η βία, ούτε γεννήθηκε τώρα, ούτε εξαφανίζεται εύκολα…”

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    του Αχιλλέα Ροδίτη

    Ακούμε διαρκώς για περιπτώσεις βίας. Βίας μεταξύ ανηλίκων, βίας κατά γυναικών, βίας που φαντάζει πως είναι μια γενικευμένη κατάσταση που κυριαρχεί στη σημερινή κοινωνία. Η «Πολιτεία» απευθύνθηκε σε έναν άνθρωπο που έχει θητεύσει σε νευραλγικά πόστα της ΕΛ.ΑΣ. και που σήμερα ασχολείται με τα κοινά όντως εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας.

    Ο λόγος για τον Αντιστράτηγο ε.α. και πρώην Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκο Κοτρωνιά ο οποίος μιλά για το πρόβλημα τονίζοντας ότι  «είναι ένα φαινόμενο που απασχολούσε ανέκαθεν τις κοινωνίες, όμως η έντασή του, η συχνότητα και οι νέες μορφές του το κάνουν να φαίνεται σήμερα πιο διογκωμένο».

    Συγκεκριμένα αναφέρει: «κατά τη γνώμη μου, η αίσθηση αυτή οφείλεται τόσο στην πραγματική αύξηση των περιστατικών, όσο και στο γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η ενημέρωση είναι αστραπιαία. Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πλέον άμεσα κάθε περιστατικό, κάτι που αναμφίβολα ενισχύει τη δημόσια αντίληψη για μια κοινωνία βίας, στην οποία έχει κλονισθεί σοβαρά το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη».

    ΕΡ: Παρόλα αυτά, αύξηση υπάρχει. Και το ερώτημα είναι, ποιοι παράγοντες έχουν συντελέσει σε αυτό…

    ΑΠ: Βέβαια. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχουν παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση της βίας. Στις  σύγχρονες κοινωνίες η οικονομική αβεβαιότητα, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία, και  ο ρατσισμός  είναι στοιχεία που τροφοδοτήσουν βίαιες συμπεριφορές. Ταυτόχρονα, η διάλυση της κοινωνικής συνοχής και η αδυναμία θεσμών, όπως η οικογένεια και το σχολείο, να παρέχουν σταθερές αξίες και προστασία, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση επιθετικότητας.

    • Αναφορικά με τη βία κατά των γυναικών, θα έλεγα ότι ανέκαθεν υπήρχε, αλλά παλιότερα έμενε κρυμμένη πίσω από κλειστές πόρτες και κοινωνικές προκαταλήψεις. Σήμερα, η κοινωνία δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία και τα θύματα αισθάνονται πιο έτοιμα να μιλήσουν.
    • Για τη βία μεταξύ ανηλίκων, πιστεύω, ότι έχει πάρει πιο οργανωμένες μορφές, λόγω της επίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που προσφέρουν πρόσβαση σε περιεχόμενο βίας και καλλιεργούν ανταγωνιστικές και εκδικητικές συμπεριφορές. Οι συγκρούσεις και το bullying δεν σταματούν στο σχολείο, αλλά συνεχίζονται έξω από αυτό και κυρίως  στον διαδίκτυο.

     

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ

    ΕΡ: Ας μιλήσουμε πρώτα για την ενδοικογενειακή βία. Τι γνώμη έχετε; 

    ΑΠ: Η έξαρση της οικογενειακής βίας και η κακοποίηση γυναικών,  ένα ζήτημα που έχει βαθιές ρίζες στις πατριαρχικές αντιλήψεις, την οικονομική εξάρτηση και την έλλειψη δομών στήριξης. Απαιτείτε ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας και δημιουργία περισσότερων ξενώνων φιλοξενίας, ώστε οι γυναίκες να έχουν άμεση προστασία. Εξίσου σημαντικό είναι να θεσπιστούν αυστηρότεροι μηχανισμοί ελέγχου και επιτήρησης για όσους έχουν καταγγελθεί για κακοποιητικές συμπεριφορές. Ταυτόχρονα, χρειάζεται ενίσχυση της  ενημέρωσης, ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις δυνατότητες που έχουν να ζητήσουν βοήθεια. Ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο είναι η συνεχής εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών, ώστε να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά με ευαισθησία, ταχύτητα και εχεμύθεια.

    ΕΡ: Και μιλώντας εξειδικευμένα για την βία στους ανήλικους, τι θα συστήνατε στην επίσημη Πολιτεία, ως κάποιες χρήσιμες προτάσεις, όχι τόσο για την αντιμετώπιση, όσο για την πρόληψη του φαινομένου;

    ΑΠ: Η βία στους ανήλικους είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που οφείλεται σε μια σειρά κοινωνικών, οικογενειακών και ψυχολογικών παραγόντων. Καταρχάς, η οικογενειακή δυσλειτουργία, η φτώχεια, η παραμέληση και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν ισχυρούς παράγοντες κινδύνου. Τα παιδιά πουζουν σε περιβάλλοντα γεμάτα ένταση, απορρίψεις ή αδιαφορία, συχνά εσωτερικεύουν αυτήν τη βία ή την αναπαράγουν. Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανεξέλεγκτη έκθεση σε περιεχόμενο που προάγει τη βία λειτουργούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες, ενισχύοντας την εξοικείωση με επιθετικές συμπεριφορές. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το 2024 της Αστυνομίας, που δείχνουν αύξηση της  συνολικής παραβατικότητας ανηλίκων κατά  46%,  ενώ οι συλλήψεις αυτών περίπου 10.000.

     

    Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

    Με άλλα λόγια, η άποψη του κ. Κοτρωνιά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι ότι «η βία ούτε γεννήθηκε τώρα, ούτε εξαφανίζεται εύκολα». Ότι υπήρχε πάντα, αλλά οι κοινωνικές συνθήκες, ο τρόπος ζωής και η τεχνολογία τη φέρνουν στο προσκήνιο πιο έντονα. Τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στην πρόληψη. Κι εδώ προκύπτει το αυτονόητο και εύλογο ερώτημα: 

    ΕΡ: Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στον τομέα της πρόληψης;

    ΑΠ: Για την πρόληψη της βίας, απαιτείται ενίσχυση των  οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, μείωση της ανεργίας, ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με μαθήματα συναισθηματικής νοημοσύνης, διαχείρισης συγκρούσεων και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Παράλληλα, η δημιουργία σχετικών προγραμμάτων γονεϊκής εκπαίδευσης θα βοηθούσε  στη μείωση της ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, το κράτος πρέπει να ενισχύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, για στήριξη τωνοικογενειών που έχουν ανάγκη, ενώ, Αστυνομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πραγματοποιούν συνεχείς δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των νέων που θα μπορούσαν να συμβάλουν  στη μείωση του φαινομένου.

     

    Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ

    Ο κ. Κοτρωνιάς γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Πτυχιούχος της Σχολής Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος  Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο «Φαρμακευτικό marketing» της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχω λάβει μέρος με επιτυχία σε πολλά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, όπως τα προγράμματα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Διαχείριση σύγχρονων κρίσεων από κρατικούς φορείς’» και «Επιχειρηματικότητα και διαμόρφωση στρατηγικής για το μέλλον σε περιβάλλον αβεβαιότητας». Κι αφού αποστρατεύτηκε αποφάσισε να ασχοληθεί με τον εκλογικό στίβο και οι πολίτες τον εμπιστεύτηκαν εκλέγοντάς τον με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε». Και ο ίδιος απαντά γι’ αυτή την νέα διαδρομή:

    ΕΡ: Κύριε Κοτρωνιά, από την Αστυνομία στην Αυτοδιοίκηση, κάτι που έγινε με την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την απόφασή σας να ασχοληθείτε με τα κοινά;

    ΑΠ: Η μετάβασή μου  από την Αστυνομία στην Περιφέρεια, μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες και να αγωνίζομαι, από τη θέση της αντιπολίτευσης, για τηβελτίωσητης ποιότητας της ζωής τους.  Στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση υπάρχουν πολλές προκλήσεις και πολλά προβλήματα, ωστόσο μου δίνεται η ευκαιρία, να δουλέψω για τον τόπο μας καιγια το μέλλον τωνπαιδιών μας και αυτή η τιμή με γεμίζει ικανοποίηση και δικαιώνει την απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά.

    ΕΡ: Ποιο είναι το στίγμα και γενικά αυτό που θέλετε να αφήσετε πίσω σας, μέσα από την θητεία σας;

    ΑΠ: Το αποτύπωμα που θαήθελα να αφήσω στην παρούσα θητεία μου,είναι η συνέπεια των λόγων και των έργων μου και βεβαίως, η συμβολή μου σε ουσιαστικές λύσεις για τους πολίτες, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυσή της συνεργασίας,της διαφάνειας και της αξιοπιστίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Τους “κλέβουν” τη δουλειά, νυχούδες και κομμώτριες που παίρνουν “μαύρα” σε σπίτια…

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα μέλη του διοικητικού...

    ΠΑΤΡΑ: Το ΠΑΣΟΚ κόβει πίτα με Παπανδρέου, Κατρίνη και Σταρακά

    Την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Κοπή...

    Αντώνης Κανάκης: Το τρυφερό τραγούδι που αφιέρωσε στη μητέρα του on air

    Μια πολύ συγκινητική στιγμή έζησαν οι τηλεθεατές της εκπομπής...

    «Σαφάρι» ελέγχων για ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 35.000 ευρώ

    Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών αναμένεται να βρεθούν τα ανασφάλιστα...
    Best Shop