Για πρώτη φορά, η εικόνα του ελληνικού Δημοσίου ξεκαθαρίζει. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που αναδείχθηκε από την πρόσφατη καταγραφή είναι ότι 20 υπουργεία έχουν υπό την εποπτεία τους συνολικά 823 εποπτευόμενους φορείς. Μάλιστα, αρκετά υπουργεία δεν γνώριζαν με ακρίβεια ποιοι φορείς υπάγονται στη δικαιοδοσία τους, καθώς η εικόνα παρέμενε συγκεχυμένη για χρόνια.
Η καταγραφή της έκτασης και της διάρθρωσης του Δημοσίου ήταν, μέχρι σήμερα, ένα έργο που απαιτούσε εξονυχιστική έρευνα. Για να εντοπίσει κανείς ποιοι φορείς υπάγονται πού, έπρεπε να καταφύγει σε πηγές όπως ο προϋπολογισμός, οι κωδικοί επιχορηγήσεων, το μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών, τη μισθοδοσία μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) ή ακόμα και στις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα, χάρη στη δημιουργία του Μητρώου Υπόχρεων Αποστολής Φορολογικών Στοιχείων στην ΑΑΔΕ. Αυτή η καινοτόμα πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από μια ομάδα 30 ατόμων, υπό την καθοδήγηση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής υποχρέωσης που επιβάλλει στους δημόσιους φορείς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: το Δημόσιο καταγράφηκε σε κάθε του πτυχή. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Προεδρία της Κυβέρνησης, η Βουλή των Ελλήνων, τα 20 υπουργεία, οι 823 εποπτευόμενοι φορείς τους, αλλά και οι 26 ανεξάρτητες αρχές συνθέτουν το σύνολο της κεντρικής διοίκησης. Παράλληλα, η τοπική αυτοδιοίκηση, με τους 332 δήμους, τις 13 περιφέρειες, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις περιφερειακές ενώσεις δήμων και τα περιφερειακά ταμεία ανάπτυξης, συμπληρώνει την εικόνα του κράτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δημόσιων φορέων στους 1.250.
Αυτό ήταν κάτι που χρειάστηκε να υπενθυμίσει σε πολλούς υπεύθυνους φορέων ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, μέσω προσωπικών τηλεφωνημάτων, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτών. Ο στόχος ήταν να εξομαλυνθεί η διαδικασία αποστολής αυτών των στοιχείων, δεδομένου ότι το 2024 υπήρξε υπουργείο που απέστειλε τα δεδομένα για τις φορολογικές δηλώσεις των υπαλλήλων του –και των εποπτευόμενων φορέων του– μέσα… Ιουλίου!
Βάσει της νέας νομοθεσίας έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να διαβιβάσουν προς την ΑΑΔΕ τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.