Ως στρατηγικό, αναδεικνύει τον στόχο του, να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ την πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας «άστοχες» τις δηλώσεις βουλευτών του για τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες.
Η συζήτηση που παραπέμπει σε διαβουλεύσεις για συνεργασίες με κόμματα, όπως με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά ή την Πλεύση Ελευθερίας είναι μια υπόθεση που τροφοδοτήθηκε από τις δηλώσεις του Παύλου Γερουλάνου, του Μιχάλη Κατρίνη και άλλων στελεχών και που η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να κλείσει στην παρούσα φάση. Ωστόσο η συμμετοχή στο ίδιο πάνελ σήμερα για την παρουσίαση του βιβλίου για το «επιτελικό κράτος» και την απέναντι πρόταση του Παύλου Γερουλάνου, της Όλγας Γεροβασίλη και της Έφης Αχτσιόγλου ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα σενάρια- όπως τουλάχιστον πιστεύουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άκουσαν χθες και τον Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Δημήτρη Μπιάγκη να απαντά σε σχετικές ερωτήσεις για πιθανές συνεργασίες, εφόσον χρειαστεί.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πάντως ξεκαθαρίζει ότι όποιες άστοχες δηλώσεις πρέπει να διορθώνονται άμεσα και συμπληρώνει το μήνυμά του προς τους βουλευτές του – όπως χαρακτηριστικά είπε και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας- με τη φράση για τη μάχη στο Κέντρο: «Μία ψήφος στο Κέντρο μετρά για δύο». Ο κ. Ανδρουλάκης ποντάρει στη δυναμική που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη «δεξαμενή» ψηφοφόρων, εκτιμώντας ότι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως η επιλογή του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας απομακρύνουν ανθρώπους από το χώρο του Κέντρου. Χθες σε συνέντευξή του στο Action 24 ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι θα δώσει αγώνα για να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα και σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του ακολουθεί αυτόνομη πορεία ότι «πολιτική αλλαγή σημαίνει μια κυβέρνηση, μεταρρυθμιστική και θεσμική». «Ο αγώνας μου δεν αποσκοπεί να γίνει απλά το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Αν θέλουμε πραγματική πολιτική αλλαγή, θέλουμε μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, προοδευτική, δημοκρατική, θεσμική» είπε συγκεκριμένα και επανέλαβε ότι «οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού ως προς την Προεδρία της Δημοκρατίας υπηρετούν «την εσωκομματική του συναίνεση και όχι την εθνική συναίνεση». Και πρόσθεσε ότι «το μόνο που έχει μια πολιτική αξία σε αυτή τη διαδικασία -από τη στιγμή που θα έχει εκλεγεί ο κ. Τασούλας-, είναι η απόσταση της εκλογής του από τους 180 βουλευτές, δηλαδή η απόσταση από τη φιλοσοφία των ευρύτερων συναινέσεων, που θέλει το Σύνταγμα».
Αναφερόμενος στις επιθέσεις από την κυβέρνηση εναντίον του ΠΑΣΟΚ με τις κατηγορίες ότι ενδέχεται να συνεργαστεί πχ με το κόμμα Βαρουφάκη, άρα με τους «δραχμιστές», ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτιέται: «Είδατε από εμένα κάποια πολιτική κίνηση, που να υπονοεί τη συνεργασία μου με κόμμα της δραχμής; Όχι. Είδατε από τον κ. Μητσοτάκη; Ναι. Πριν ένα χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης συνεργάστηκε με τον ακροδεξιό δραχμιστή, τον κ. Βελόπουλο, για να αλλοιώσει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ και να μην επιτρέψει στον κ. Ράμμο να συνεχίσει την έρευνά του. Τον προϋπολογισμό του κ. Μητσοτάκη ψήφισαν τρεις ακραιφνείς οπαδοί του Κασιδιάρη. Αυτοί δεν είναι δραχμιστές; Εδώ λοιπόν έχουμε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τους ακροδεξιούς δραχμιστές αλλά πρέπει να απολογούμαι εγώ; Ε όχι, το θεωρώ παράλογο».
Όσον αφορά στα πρώτα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης Τραμπ, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε «αντιτραμπικός» και στάθηκε στην αναθεωρητική λογική που έχει εκφραστεί επισημαίνοντας: «Είναι τυχαίο που οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου ήταν στην πρώτη γραμμή στην ορκωμοσία του; Θα αξιοποιήσουν τη δύναμη των ΗΠΑ αυτοί οι παγκόσμιοι ολιγάρχες για να γίνουν ασύδοτοι, ανεξέλεγκτοι και ακόμη πιο πλούσιοι εις βάρος των λαών του κόσμου και προσωπικά ως δημοκράτης και σοσιαλιστής είμαι φύσει και θέσει απέναντι σε αυτό το φαινόμενο».