Εντός του Απριλίου αναμένεται να κλειδώσει το νέο πακέτο μειώσεων φόρων που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ελαφρύνσεις που θα αφορούν κυρίως τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία της μεσαίας τάξης με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα αλλά και στα τεκμήρια διαβίωσης.
Κομισιόν και ΕΛΣΤΑΤ, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, αναμένεται να πιστοποιήσουν ταυτόχρονα τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2024 προχωρώντας παράλληλα στις πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία του εφετινού προϋπολογισμού. Από τις εκτιμήσεις αυτές θα προκύψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα καθορίσουν το εύρος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 θα αγγίξει τα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ υπερβαίνοντας σημαντικά τον στόχο του προϋπολογισμού για πλεόνασμα ύψους 2,5% του ΑΕΠ. Η προοπτική αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο που έδειξαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 ανήλθε στα 8,629 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,635 δισ. ευρώ. Όταν πιστοποιηθούν τα στοιχεία αυτά από την Κομισιόν και την ΕΛΣΤΑΤ θα ανοίξει ο δρόμος για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθούν σε ισχύ το 2026, χωρίς να αποκλείονται θετικές εκπλήξεις για τους φορολογούμενους την τρέχουσα χρονιά.
Με βάση τις θετικές αυτές εξελίξεις ήδη στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των μειώσεων των άμεσων φόρων. Θεωρείται δεδομένο ότι η μεγαλύτερη παρέμβαση θα αφορά στη φορολογική κλίμακα με αλλαγές και στα κλιμάκια και μειώσεις συντελεστών που θα επικεντρωθούν στα μεσαία εισοδήματα ενώ όφελος θα υπάρξει και στα χαμηλότερα επίπεδα εισοδημάτων. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% και σε άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο που εφαρμόζονται προκειμένου να διορθωθούν αδικίες και στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα.