Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου TRANSFORM² στις 29-31 Ιανουαρίου 2025, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνάντηση συμμετείχαν εταίροι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκπροσωπώντας πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικούς οργανισμούς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών ως συντονιστής του έργου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Cluster Καινοτομίας «Pleiades IoT Innovation Cluster».
Το έργο TRANSFORM² εντάσσεται στο πρόγραμμα Horizon Europe και επικεντρώνεται στη βελτίωση και το μετασχηματισμό των υφιστάμενων παρατηρητηρίων εγγύς πεδίου ρηγμάτων (NFO), τα οποία στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της μηχανικής των σεισμών για την αποκάλυψη της ανατομίας των πολύπλοκων σεισμογενών ρηγμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογικών λύσεων αιχμής όπως η μηχανική μάθηση και η χρήση οπτικών ινών για καινοτόμους αισθητήρες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ως εκπρόσωπος της ΠΔΕ δήλωσε: “Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ινστιτούτα, επιστημονικούς οργανισμούς, think tanks, ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα θεωρείται άκρως επιτυχημένη καθώς προσκαλείται να συμμετέχει και να χαράζει πολιτική μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων της ΕΕ”.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο TRANSFORM² και τις επόμενες δράσεις του, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου που περιέχει πληροφορίες για το έργο: https://nfo.crlab.eu/transform%C2%B2.