Οι κάτοικοι της Σαντορίνης βιώνουν έντονες στιγμές ανησυχίας και φόβου, καθώς το νησί πλήττεται από μία σειρά σεισμών που φαίνεται να μην έχουν τελειωμό -πάνω από 200 δονήσεις σε διάστημα 48 ωρών-, ενώ την Κυριακή (2/2) πραγματοποιήθηκαν δεήσεις για να σταματήσου,ν στις οποίες συμμετείχε και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του νησιού.
Ο διευθυντής της Φιλαρμονικής, Μιχάλης Γεροντάκης μίλησε στο enikos.gr για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων.
Η κοινότητα του νησιού προσευχήθηκε για τη λήξη των σεισμικών φαινομένων, ενώ η Θεία Λειτουργία της εορτής ολοκληρώθηκε με λιτανεία, την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων Αμφιλόχιος, ενώ συμμετείχε και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σαντορίνης.
«Η προσέλευση του κόσμου ήταν μειωμένη, συγκριτικά με άλλες φορές, καθώς εκτός του φόβου των σεισμών υπάρχουν και οι απαγορεύσεις [συναθροίσεων και εκδηλώσεων]», είπε στο enikos.gr ο Διευθυντής της Φιλαρμονικής, Μιχάλης Γεροντάκης.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στο νησί δεν πτόησε την Ορχήστρα και τη θρησκευτική κοινότητα της Σαντορίνης να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη εορτή της Υπαπαντής.
«Εγώ πήγα στο νησί την Τετάρτη, για την προετοιμασία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, αφού ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχουμε στην εορτή», είπε. «Τις πρώτες μέρες, κατά τη διάρκεια των σεισμών, νόμιζα ότι εγώ φταίω καθώς δεν είμαι συνηθισμένος στο φαινόμενο», αφηγήθηκε στο enikos.gr και σημείωσε ότι ο χώρος που διαμένει στο νησί, βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου η ΕΜΑΚ έχει στήσει σκηνές. «Όταν τις είδα [τις σκηνές] κατάλαβα τι συμβαίνει» εξήγησε.
Ερωτηθείς αν σκέφτηκαν να ακυρώσουν την παρουσία τους λόγω των σεισμών, ο κ. Γεροντάκης ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Αποφασίσαμε να παίξουμε, αν και δεν γνωρίζαμε αν θα σταματήσουν οι σεισμοί – υπήρχε κούνημα ανά 5 με 10 λεπτά».
Πρόσθεσε επίσης ότι υπήρχε διάχυτο το αίσθημα της «ελπίδας», ότι οι σεισμοί θα σταματήσουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακραίες συγκινησιακές καταστάσεις. «Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει στους σεισμούς».
Σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στη Σαντορίνη, ο κ. Γεροντάκης σημείωσε στο enikos.gr ότι αν και όλοι έχουν ένα αίσθημα φόβου, αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από τρίτους, καθώς «αρκετοί το κρύβουν» για να μην επικρατήσει ο πανικός. «Δεν μπορείς να ξέρεις πώς νιώθει ο άλλος, εκτός κι αν παρατηρήσεις τις εκφράσεις στο πρόσωπό του».
Ο ίδιος πλέον έχει γυρίσει στην Αθήνα, αφού επισκέπτεται τη Σαντορίνη περίπου δύο φορές τον μήνα, λόγω της θέσης του στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του νησιού.
Σε κατάσταση συναγερμού το νησί
Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ στο νησί έχουν φτάσει ομάδες της ΕΜΑΚ με ειδικά μέσα, όπως σκυλιά και drones, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες παρακολούθησης και αντιμετώπισης.
Παρά την αναστάτωση, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες των συνεχών δονήσεων, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι οι εξελίξεις «προβληματίζουν», με τις συνθήκες να μην επιτρέπουν, τουλάχιστον προς το παρόν, την «καθησυχαστική ενημέρωση» του κόσμου.
Αντίστοιχα, η ανησυχία στην Ανάφη είναι έντονη, με τον Αντιδήμαρχο του νησιού, Σοφούλη Κολυδά, να επισημαίνει στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8, ότι οι σεισμοί καταγράφονται σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Από τις 23:00 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, αναφέρει, σημειώθηκαν «πάνω από 150 σεισμικές δονήσεις».