Στις εικόνες που προβλήθηκαν στην εκπομπή του Mega, «Live News», φαίνεται στους βράχους η διαφορά στο χρώμα και διακρίνεται το σημείο όπου έχει γίνει η κατολίσθηση, αφού είναι άσπρο. Το κομμάτι αυτό έχει αποκολληθεί και πλέον η παραλία δεν είναι προσβάσιμη και έχει κλείσει τελείως.
Πρόκειται για τις πιο γνωστές παραλίες της Σαντορίνης και βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Πλέον η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο με πλοιάριο.
Μάλιστα, έχει κατέβει η στάθμη της θάλασσας κάτι που είναι εμφανές, γιατί υπάρχει χαμηλά άλλο ένα άσπρο σημείο το οποίο πριν ήταν μέσα στο νερό. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κλείνει η συγκεκριμένη παραλία.
Τουρίστες έβγαζαν φωτογραφίες
Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της εκπομπής, στο σημείο είχε φτάσει νωρίτερα σήμερα μια ομάδα Κινέζων τουριστών, γύρω στα 15 άτομα και έκατσαν στην άκρη του γκρεμού, εκεί που επίσης αποκολλήθηκαν βράχοι και έβγαζαν φωτογραφίες.
Κάτοικος του νησιού και καπετάνιος σκάφους ανέφερε πως μέχρι πριν από δυο μέρες ήταν κανονικά προσβάσιμο το σημείο.
«Προς το παρόν για εμάς τους ντόπιους, τους καθαρά ντόπιους είναι όλα ήρεμα. Αυτοί που φεύγουν είναι άτομα που δουλεύουν εδώ και άνθρωποι με μικρά παιδιά. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Λόγω και της Εθνοφυλακής, είμαι Εθνοφύλακας στο νησί, υπάρχει ο σχεδιασμός, τον ξέρουμε και μπορούμε να συνδράμουμε ανά πάσα στιγμή. Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι για το καλό όλου του κόσμου και να βοηθήσουμε αυτούς που δεν είναι», τόνισε επίσης.
Συνεχείς είναι και σήμερα οι σεισμοί στην περιοχή των Κυκλάδων. Ενδεικτικό της κατάστασης οι 17 σεισμοί που καταγράφηκαν μέσα σε τρεις ώρες στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Το protothema.gr βρίσκεται στη Σαντορίνη και κατέγραψε τις κατολισθήσεις που συνεχίζονται για μια ακόμα ημέρα στο νησί, όπου η ανησυχία μεταξύ των κατοίκων είναι εμφανής. Χιλιάδες άνθρωποι από την Σαντορίνη έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, προσωρινά, για λόγους ασφαλείας. Καθώς οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, κατολισθήσεις σημειώνονται σε αρκετά σημεία του νησιού.
Μιλώντας σήμερα το πρωί ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε ότι η ενεργή σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, την Άνυδρο και την Αμοργό είναι ισχύος μεταξύ 4 και 4,9 Ρίχτερ αλλά και πως σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα. Ο επιστήμονας τόνισε αυτό είναι ένα καλό νέο λέγοντας ότι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».
«Σταδιακά τα μεγέθη από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι σήμερα, από τα 3,6 Ρίχτερ έφτασαν στα 5 Ρίχτερ. Επαληθεύεται πλήρως πως βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Έχουμε πάρει ανοδική πορεία στα μεγέθη και στο πλήθος των σεισμών, ενώ συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος στο MEGA.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός, είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ενδεχομένως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης να είναι ο κύριος αλλά αυτό θα το ξέρουμε σε δύο με τρία εικοσιτετράωρα, εάν εμφανιστεί σεισμική ακολουθία χαρακτηριστικά μετασεισμών. Ωστόσο, προς στιγμήν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συνεχίζεται η ακολουθία με χαρακτηριστικά προσεισμών και είναι δικαιολογημένη η εγρήγορση των επιστημόνων και οι προειδοποιήσεις», συμπλήρωσε.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως «νομίζω έτσι όπως πορεύεται η ακολουθία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών, θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω αν θα είναι μέχρι 6 Ρίχτερ. Θα το δούμε, είναι ζήτημα ημερών».
«Το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει»
«Το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς με σχετικά ίδια μεγέθη σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει. Όμως επιμένει το σύστημα των δυνάμεων και κάθε λίγο το σπάει και ξανά, λίγο περισσότερο, βήμα – βήμα. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό, να κατανοήσουμε αν υπάρχει ένας μεγάλος όγκος πετρωμάτων ο οποίος αντιστέκεται; Αν είναι έτσι πάει να πει πως είναι πολύ σκληρός και όταν σπάσει -γιατί κάποια στιγμή θα σπάσει- θα δώσει μεγάλο σεισμό. Ενδέχεται να μην είναι αυτή η περίπτωση. Μπορεί το ρήγμα να εξαντλεί τα όρια αντοχής του και θα συνεχίσει με παρόμοια μεγέθη, ίσως λίγο παραπάνω ή παρακάτω από τα 5 Ρίχτερ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο σεισμολόγος.