![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Του Θέμη Μπάκα
Ως «υποκειμενική φτώχεια» ορίζεται η αντίληψη του ίδιου τού ατόμου για τη δική του οικονομική και υλική κατάσταση, με βάση τις ευρωπαϊκές στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, 7 στους 10 Έλληνες αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως φτωχό. Πρόκειται για το 67,1% όλων των μορφωτικών επιπέδων, το οποίο επιβεβαιώνει όλες τις αντικειμενικές μετρήσεις των τελευταίων χρόνων, με βάση τις οποίες η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό «πάτο» σε επίπεδο μισθών και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Τα στοιχεία της Eurostat από τη συγκεκριμένη έρευνα δείχνουν ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στη φτωχοποίηση με μεγάλη διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο συνολικά, όσο και ανά μορφωτικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, με 81,8%, βρέθηκε να έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (μέχρι απολυτήριο γυμνασίου) που αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως φτωχό (28,8% είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη), ξεπερνώντας ακόμη και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Βουλγαρία (60,5%) και η Σλοβακία (58,4%).
Παράλληλα, «χρυσό μετάλλιο», ως προς την υποκειμενική φτώχεια, παίρνουμε και στα άτομα μεσαίου εκπαιδευτικού επιπέδου, με ποσοστό 68,9% έναντι 18,5% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως και σε κατόχους τίτλων ανώτερης εκπαίδευσης, με ποσοστό 46,7%, έναντι μόλις 9,4% του μέσου όρου στην Ευρώπη.
Κι όλα αυτά ενώ ο προϋπολογισμός του 2025 συνιστά μία ακραία νεοφιλελεύθερη «παραίσθηση» που αποτυπώνει την κουλτούρα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί, κόντρα στην αμείλικτη πραγματικότητα, να πείσει τους πολίτες αυτής της χώρας ότι δεν είναι φτωχοί, αλλά ότι, απλώς, αισθάνονται φτωχοί.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι η ελληνική κοινωνία, και φτωχή είναι, και αισθάνεται φτωχή, αφού η ακρίβεια, η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και η οικονομική ασφυξία «κατατρώει» το διαθέσιμο εισόδημα για το 80% του πληθυσμού.
Ως προς τον 6ο προϋπολογισμό της κυβέρνησης, έχει σημασία να ειπωθούν τα μεγέθη του με αναδρομικότητα, ώστε να καταδειχθεί και η ακραία φορολόγηση, και η ακραία αναδιανομή υπέρ του 20% των πολιτών, καθώς και η αρχιτεκτονική της συρρίκνωσης του εισοδήματος.
Η πρώτη αναδρομικότητα αφορά τη συνολική φορολογική επιβάρυνση που θα έχει αυξηθεί κατά 43,5% το 2025 συγκριτικά με το 2021, ενώ τα έσοδα μόνο κατά 19%, με τα φορολογικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης να ανέρχονται στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων, όμως, μόνο τα 25 δισεκατομμύρια επιστρέφουν προς την κοινωνία και τους δανειστές.
Αναλυτικότερα, από τα 25 δισεκατομμύρια τα 8 δισ. αφορούν τόκους και μόνο ένα μέρος από τα εναπομείναντα 17 δισεκατομμύρια κατευθύνονται προς την πραγματική οικονομία και κοινωνία.
Όμως, παρά το τελικό διαμορφωμένο πρωτογενές πλεόνασμα των 12 δισεκατομμυρίων, ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται προς την κοινωνία υπό την μορφή ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους ή της στήριξης των οικονομικά αδύνατων».
Επιπλέον, ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί κατά 54,24% σε σχέση με το 2021 ως έσοδο, όπως και ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων κατά 66%. Δηλαδή, 30 μονάδες πάνω από την αύξηση του ΑΕΠ!
Με βάση των προϋπολογισμό με μετρώντας από το 2022, σε έναν χρόνο από σήμερα, τα οικογενειακά επιδόματα θα έχουν μειωθεί κατά 25%, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 32%, το στεγαστικό επίδομα κατά 17% και η συνολική μείωση των επιδομάτων αντιμετώπισης του δημογραφικού κατά 9%.
Kαι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία αυξήθηκαν κατά 6,7 δισ. ευρώ, ενώ το 90,5% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές έως 10.000 ευρώ.
ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)