![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
∆εκατρία ακριβώς χρόνια μετά από την μέρα που ελήφθη η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάκληση της λειτουργίας της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η ∆ικαιοσύνη θα αποφανθεί για την πολύκροτη υπόθεση. Στις 18 Μαρτίου του 2025, θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο εδώ και έναν χρόνο εξετάζει διεξοδικά την υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας, όπου 87 άτομα κάθονται στο εδώλιο για το αδίκημα της από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικής απιστίας σε βάρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, για ζημία άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Η ημερομηνία ανακοινώθηκε, χθες αργά το μεσημέρι, από τον πρόεδρο της Έδρας μετά το πέρας των αγορεύσεων 21 συνηγόρων υπερασπίσεως μελών του κατηγορητηρίου. Ο κύκλος των αγορεύσεων θα ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, καθώς υπολείπονται πέντε ακόμα δικηγόροι για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ακροαματικής διαδικασίας μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά της Πάτρας. Οι 21 δικηγόροι που αγόρευσαν χθες εστίασαν και αυτοί στο γεγονός ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο η
βεβαία ζημία που προκλήθηκε στην Αχαϊκή Τράπεζα, ούτε απιστία ή ύπαρξη δόλου για τις δανειοδοτήσεις, οι οποίες χορηγήθηκαν με προσωπικές εγγυήσεις και εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ αποδόμησαν με νομικούς ισχυρισμούς το κατηγορητήριο.
Όλοι τους υπεραμύνθηκαν των ενεργειών των εντολέων τους, λέγοντας πως δεν είχαν δόλο ούτε πρόθεση να ζημιώσουν την Τράπεζα και πως από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι στελέχη της διοίκησης ή εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης ενήργησαν με τρόπο ώστε να φελήσουν συγκεκριμένους δανειολήπτες και να βλάψουν την Τράπεζα, γι’ αυτό ζήτησαν την απαλλαγή τους.
«17 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, 13 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ…»
Ο δικηγόρος Πατρών Γιώργος Καλαπόδης αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης των Συνεταιριστικών Τραπεζών και στον βασικό σκοπό τους, που ήταν να βοηθήσουν την τοπική
οικονομία. Χαρακτήρισε «κεραυνό εν αιθρία» το κλείσιμο της Αχαϊκής στις 18/3/2012 από την ΤτΕ χωρίς να έχει κρούσει τον κώδωνα, υποστηρίζοντας πως ήταν πολιτική απόφαση να μπει λουκέτο. «Μετά από 17 χρόνια λειτουργίας της Αχαϊκής, πάμε σε 13 χρόνια εκκαθάρισης. Αυτό είναι το σκάνδαλο!» είπε εμφατικά, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η PQH δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει ζημία. Και πρόσθεσε: «Οι μεριδιούχοι έπρεπε να πιέσουν τον εκκαθαριστή και όχι να στρέψουν τα
βέλη τους κατά του ∆.Σ., ακόμα και με αγωγές». Επανέλαβε ότι στο βούλευμα δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια το ύψος της ζημίας. Καυτηρίασε δε το γεγονός ότι «σχεδόν» όλοι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας βρέθηκαν κατηγορούμενοι, πλην των… καθαριστριών!».
«∆ΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»
Για μια «ιδιότυπη υπόθεση» έκανε λόγο ο Μανώλης Καπελίδης, ο οποίος είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος των Συνεταιριστικών Τραπεζών, αναφέροντας πως «δώσαμε μάχη στο Υπουργείο για να θεσπίσει θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο και να διασφαλιστεί ο έλεγχος, αλλά δυστυχώς η πολιτεία κώφευε. Το πλαίσιο τέθηκε μετά την οικονομική κρίση και αφού
πτώχευσαν τα πάντα». Σε ό,τι αφορά στον εντολέα του, διευθυντικό στέλεχος της Αχαϊκής, ανέφερε πως για τα 18 δάνεια που είχε εισηγηθεί να γίνουν ρυθμίσεις ήταν πλήρως εξασφαλισμένα και το ίδιο γινόταν σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Επιπρόσθετα, ο Πατρινός δικηγόρος Γιώργος Πολυχρονόπουλος ανέφερε πως «με τις γνώσεις και την συνέπεια του χαρακτήρα του προσπάθησε να δώσει λύσεις, προασπίζοντας το συμφέρον της ράπεζας, των μεριδιούχων και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας».
Ο δικηγόρος Πατρών Κων/νος Σκουζές ανέφερε πως όλα τα δάνεια των εντολέων του ήταν εξασφαλισμένα με προσωπικές εγγυήσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία και εξυπηρετούνταν όλες οι συμβάσεις μέχρι την καταγγελία της σύμβασης, οπότε και άρχισε ένας δικαστικός αγώνας.
«ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Ο δικηγόρος Πατρών Γιάννης Παπαναστασόπουλος ανέφερε πως το κλείσιμο της Τράπεζας ήταν πολιτική απόφαση στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και πως πλέον, μέλη της ∆ιοίκησης και ιδιώτες συμμαχούν για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες. «∆εν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον γιατί έκλεισε η Τράπεζα, ήταν μνημονιακή επιταγή. ∆εν προέκυψε από κανένα στοιχείο δόλος, τα δάνεια μεταβιβάστηκαν και εισπράττονται, η εκκαθάριση συνεχίζεται και δεν έχει προκύψει συγκεκριμένη ζημία», ανέφερε ο δικηγόρος Πατρών Κων-
σταντίνος Κρεμμύδας, τονίζοντας πως ο εντολέας του, που ήταν διευθυντής, έκανε εισηγήσεις με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της Τράπεζας. Κλείνοντας, τόνισε πως «ήταν μια δύσκολη ανακριτική διαδικασία με πολλές ιδιαιτερότητες, πλην όμως αποδομήθηκε στο ακροατήριο». «Είναι απορίας άξιον πώς, αφού δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα η βεβαία ζημία, κάθονται στο εδώλιο τόσοι κατηγορούμενοι. Για τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 32 εκατομμυρίων κανείς δεν κατέστη κατηγορούμενος…», είπε εμφατικά η δικηγόρος Πατρών Κυριακή Αθανασιάδη, η οποία υπερασπίστηκε την εντολέα της, υπάλληλο της Τράπεζας, η οποία ανέφερε πως σε όλα τα δάνεια εισηγήθηκε επεκτάσεις και ρυθμίσεις και πως «ήταν η δεύτερη υπογραφή, που δεν θα μπορούσε να επηρεάσει το ∆.Σ.».
«ΤΑ ∆ΑΝΕΙΑ ΗΤΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ»
Ο Νίκος Μπαράκος, δικηγόρος Πατρών τόνισε για την εντολέα του πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι παρακίνησε κάποιο μέλος του ∆.Σ. ή άλλο πρόσωπο με θεσμικό ρόλο για να λάβει το δάνειό της, το οποίο είχε κάλυψη από την εμπορική αξία των ακινήτων και τόνισε πως δεν προέκυψε καμία ζημία στην Τράπεζα.
«Τα δάνεια είχαν εγγυήσεις και δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεγραμμένα», ανέφερε ο Δικηγόρος Πατρών Σπύρος Αργυρόπουλος, σηειώνοντας πως δεν προέκυψε ζημία και ούτε δόλος σε βάρος των εντολέων του. Την απαλλαγή του εντολέα της, που είχε ρόλο καθαρά εισηγητικό και δεν προέκυψε κανένας δόλος ή όφελος για τον ίδιο, ζήτησε η δικηγόρος Πατρών Ελένη Ασημακοπούλου. Ο δικηγόρος Πατρών Ανδρέας Κότσιφας τόνισε πως «δεν έχει προκύψει ζημία από την εκκαθάριση, όλες οι χορηγήσεις είχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις», ενώ ο δικηγόρος Πατρών ∆ημήτρης Αποστολόπουλος εστίασε πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για τις δανειοδοτήσεις, καθώς ήταν εξασφαλισμένες. Η Ανθή Τσιμά, δικηγόρος Πατρών, υπογράμμισε πως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να πληροί την αντικειμενική υπόσταση της απιστίας για τον εντολέα της, εφόσον δεν έχει προσδιοριστεί στο κατηγορητήριο η βεβαία και οριστική ζημία.
Ο Ανδρέας Ρέγκλης, δικηγόρος Πατρών, υπεραμύνθηκε των ενεργειών των εντολέων του, που ήταν διευθυντικά στελέχη καταστημάτων, λέγοντας πως «δεν προέκυψε ότι με τις ενέργειές τους προκλήθηκε βλάβη της Τράπεζας» και πως για την λήψη δανείων για την αγορά των μερίδων το έπραξαν κατ’ εντολή της ∆ιοίκησης. Το ίδιο ανέφερε και ο δικηγόρος Πατρών Nίκος Κολοκούτσας, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του εντολέα του, λέγοντας πως έχασε τη δουλειά του στην Τράπεζα που είχε βασίσει το μέλλον του και για μια υπογραφή βρέθηκε κατηγορούμενος για απιστία, χωρίς ο ίδιος να έχει λειτουργήσει εις βάρος της Τράπεζας.
Ο δικηγόρος Πατρών Φαίδων Κουλούρης, υπερασπιζόμενος δύο αδέλφια επιχειρηματίες που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία, ανέφερε πως «οι δανειοδοτήσεις της εταιρείας του ήταν αποτέλεσμα αξιολόγησης των οικονομικών δεδομένων και των εμπράγματων εξασφαλίσεων».
Στο ίδιο μήκος και η Αργυρώ Κοτσίρη, δικηγόρος Πατρών, η οποία τόνισε πως η εντολέας της επέκτεινε ένα δάνειο με προσωπικές εγγυήσεις και εμπράγματες εξασφαλίσεις, διαθέτοντας μεγάλη ακίνητη περιουσία σε νησί. Η Μαρία Μπιρμπανάγου, δικηγόρος Αιγίου ανέφερε πως «η Αχαϊκή έσωσε μεγάλες εταιρείες» και τόνισε πως οι εντολείς της δεν έχουν πράξει ουδεμία παράνομη πράξη και ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Ο δικηγόρος Αγρινίου Σπύρος Τουλιάτος συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση και ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία αστική απαίτηση από την PQH.
Στην χθεσινή ακροαματική διαδικασία παραστάθηκαν δικηγόροι της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQH, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων Αθανάσιος Μπέλλας.
ΓΝΩΜΗ
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)