Φθηνά δάνεια 3.000 έως 25.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Μικροδάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ θα χορηγούνται με τη στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) μέσω των τριών εταιρειών μικροπιστώσεων, που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΤΕ. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα «Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων με τη διαχείριση της ΕΑΤ», παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, ο διοικητής της ΤΤΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε τη σημασία του Ταμείου, καθώς όπως είπε, «τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν αναμένεται να αυξήσουν αισθητά τον όγκο των χορηγήσεων μικροπιστώσεων».

    Πρόκειται για 80 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση από τις εταιρείες μικροπιστώσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων Σταμάτης Βελεγράκης από την AFI Microfinance, Νεοκλής Στάμκος από τη Microsmart και Κωνσταντίνος Μακέδος από το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, παρευρέθησαν στην εκδήλωση και υπογράμμισαν τη σημασία της μικροπίστωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.100 στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Τα δάνεια θα είναι διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες και για τη χορήγησή τους δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δικαιούχοι είναι:

    1. Πολύ μικρές οντότητες, οι οποίες κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια σε δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω τρία κριτήρια κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης: α) Μέσος όρος προσωπικού μικρότερος ή ίσος των 10 ατόμων. β) Σύνολο ενεργητικού μικρότερο ή ίσο των 450.000 ευρώ. γ) Καθαρός κύκλος εργασιών μικρότερος ή ίσος των 900.000 ευρώ.

    2) Φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Οπως εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ Ισμήνη Παπακυρίλλου, «η διαδικασία χρηματοδότησης είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και επιτρέπει σε κάθε μικρή επιχείρηση της χώρας –οπουδήποτε και αν βρίσκεται– να προχωρήσει σε αίτηση δανείου με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο». Τα δάνεια που θα χορηγούνται θα είναι άτοκα σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα θα καλύπτεται από τους εξειδικευμένους οργανισμούς μικροπιστώσεων. Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΑΤ εξασφαλίζει χαμηλότοκο δάνειο σε σχέση με το συμβατικό επιτόκιο που εφαρμόζουν τα ιδρύματα μικροπιστώσεων σήμερα και το οποία κυμαίνονται μεταξύ 6%-10%. Ειδικότερα, το πρόγραμμα παρέχει ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης, όταν στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων ο ιδιοκτήτης είναι γυναίκα ή σε επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής όπου ο μέτοχος ή ο εταίρος είναι γυναίκα σε ποσοστό άνω του 50% –σε περίπτωση εταιρικών σχημάτων– και η διαχείριση ή η εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα. Στην παρέμβαση στην εκδήλωση, η υποδιοικήτρια της ΤΤΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και για τον λόγο αυτό στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα του Ταμείου Μικροπιστώσεων, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην έναρξη επιχείρησης, ιδίως διότι θα συνδυάζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση».

    Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα τρεις εταιρείες μικροπιστώσεων. Πρόκειται για:

    • Την AFI Microfinance, η οποία λειτουργεί από το 2014 και μετά την ενεργοποίηση του νόμου για τις μικροπιστώσεις άλλαξε νομική μορφή και πλέον λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία και ίδρυμα μικροπιστώσεων, έχοντας τη δυνατότητα να παρέχει απευθείας η ίδια πιστώσεις.

    • Το ΤΜΕΔΕ Microfinance, που διέπεται επίσης από το ίδιο καθεστώς και κατά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του το πελατολόγιό του περιλαμβάνει μόνο εγγεγραμμένα μέλη του ΤΜΕΔΕ, αλλά στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να διευρύνει τους πελάτες του και σε άλλους κλάδους.

    • Τη Microsmart με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που έχει επίσης αδειοδοτηθεί από την ΤΤΕ.

    «Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει ακόμη σημαντική διείσδυση του κλάδου σε επίπεδο του συνολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤΤΕ, καλώντας τα υφιστάμενα ιδρύματα «να ενισχύσουν τις οργανωτικές δομές και τη διαχείριση κινδύνου ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τα εν λόγω κεφάλαια». Η ενεργοποίηση του Ταμείου αποτελεί μια καλή ευκαιρία να έρθει ξανά στο προσκήνιο ο θεσμός των μικροπιστώσεων και να γίνει γνωστός σε μεγαλύτερη μερίδα κόσμου που τους αφορά και που θα μπορούν να τον αξιοποιήσουν, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η συμβολή της μικροχρηματοδότησης στην προώθηση και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, μη τουριστικές ή αγροτικές περιοχές είναι καθοριστική. «Σε πολλές περιπτώσεις, η χορήγηση μιας περιορισμένης έστω χρηματοδότησης –καθώς τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ– είναι αρκετή για να ξεκινήσει ή να επεκταθεί μια μικρή ατομική επιχείρηση. Είτε πρόκειται για ένα κατάστημα, μια αγροτική δραστηριότητα ή μια βιοτεχνία, αυτές οι επιχειρήσεις ενισχύουν την τοπική οικονομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ολόκληρων περιοχών και κοινοτήτων», κατέληξε.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μασκ από το Οβάλ Γραφείο: Οι ΗΠΑ οδεύουν προς χρεοκοπία, αν δεν προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες, Τρίτη, από τις αμερικανικές...

    Συμμετοχή της ΠΔΕ στην εταιρική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου METACITIES στην Αθήνα

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στην εταιρική συνάντηση του...

    Σέρρες: 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή σε 43χρονο που πέταξε τούβλο στο κεφάλι του γείτονά του

    Σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ένας 43χρονος από το Μικτό...
    Best Shop