Με το… «κιάλι» όπως φαίνεται θα βλέπουμε το βόειο κρέας, καθώς σύμφωνα με τους κρεοπώλες αν η κυβέρνηση δεν λάβει «σοβαρές αποφάσεις», μέχρι το τέλος του έτους η τιμή του θα φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό!
Ο πρόεδρος κρεοπωλών Έβρου Ευστάθιος Ευσταθίου μιλώντας στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση χαρακτήρισε «ανήκουστο για τα ελληνικά δεδομένα» κάτι τέτοιο και απέδωσε τις μεγάλες αυξήσεις στην «ενεργειακή κρίση», η οποία «επηρεάζει πάρα πολύ τα κόστη στη συντήρηση για μια μονάδα βοοειδών».
Κάλεσε δε την κυβέρνηση, να λάβει μέτρα:
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα συμβαίνει, δεν έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις από το Κράτος για να σταθεροποιηθεί λίγο η τιμή του κρέατος. Υπάρχει μια τεράστια αύξηση και θα συνεχίσει αυτό, δεν θα σταματήσει.
Η ενημέρωση που έχω είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 20 ευρώ το κιλό το μοσχάρι, πράγμα ανήκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν έχει χτυπηθεί κάπου το ζωικό κεφάλαιο, θεωρώ ότι είναι καθαρά αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης που υπάρχει, αν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς κρίση ή χρηματιστήριο, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ τα κόστη στη συντήρηση για μια μονάδα βοοειδών.
Έχουν δίκιο και οι κτηνοτρόφοι που γκρινιάζουν γιατί δεν τα βγάζουν πλέον πέρα και συνεχώς αυξάνουν τις τιμές τους.
Είναι κάτι που αφορά το Κράτος. Πρέπει η κυβέρνηση να σταθεί δίπλα σε όλους μας και να πάρει πραγματικά σοβαρές αποφάσεις για να σταθεροποιηθεί τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα η τιμή γιατί θα είναι απαγορευτικό και βλέπουμε ήδη ότι ο κόσμος ζορίζεται».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο μέσος Έλληνας καταναλώνει ετησίως 74,8 κιλά κόκκινου κρέατος.
Ωστόσο, απ’ όταν ξεκίνησε το ξέφρενο ράλι των τιμών, τα νοικοκυριά προτιμούν περισσότερο το κοτόπουλο, ακόμα και το ψάρι, περιορίζοντας αρκετά την αγορά μοσχαρίσιου κρέατος.