![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Στο ρυθμό της σεισμικής ακολουθίας που καταγράφουν οι επιστήμονες στη Σαντορίνη αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ακολουθία επιμένει».
«Έχουμε περίπου 130 – 140 σεισμούς πάνω από 3 ρίχτερ τη μέρα, ας πούμε 15 με 20 των τεσσάρων ρίχτερ τη μέρα και έναν με δύο σεισμούς των 5 ρίχτερ. Αυτή η κατάσταση είναι σταθερή εδώ και περίπου 12 μέρες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνήθως αν δείτε τα σεισμογράμματα θα παρατηρήσετε μία ομάδα σεισμών που μπορεί να κρατήσει μία με δύο ώρες ή και περισσότερες κατόπιν ένα κενό μέχρι και 16 ώρες. Μάλιστα, οι κάτοικοι το έχουν αντιληφθεί αυτό από νωρίς, κι όταν τυχαίνει αυτή η ομάδα σεισμών μέσα στη νύχτα, τότε η νύχτα είναι πιο δύσκολη» ανέφερε.
«Μιλάμε για μια ακολουθία που είναι 12 ημέρες η ίδια» τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο MEGA, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν ξέρει αν σε εκείνο το βάθος ή σε μεγαλύτερα βάθη υπάρχει μαγματικό υλικό. Υπάρχουν υποψίες από κάποιες μελέτες αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μαγματικό υλικό».
Πώς θα εκτονωθεί η κατάσταση στη Σαντορίνη
Ο σεισμολόγος και εκπρόσωπος των αρμόδιων Επιτροπών ρωτήθηκε αν οι πολλοί μικροί σεισμοί μπορούν να εκτονώσουν το φαινόμενο, απαντώντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Παράλληλα, ο Κώστας Παπαζάχος αναφέρθηκε και στα σενάρια που ακολουθούν οι επιστήμονες που παρατηρούν το φαινόμενο, το οποίο είναι για πολλούς πρωτόγνωρο.
Έτσι, υπάρχουν δύο εκδοχές:
Η πρώτη, θέλει να συνεχίζεται η διαδικασία όπως παρατηρείται μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα, ακόμα και μήνες, η σεισμική ακολουθία.
Στη δεύτερη εκδοχή, κάποιο ρήγμα θα δώσει έναν ισχυρότερο σεισμό και θα εκτονωθεί η κατάσταση, με τον κ. Παπαζάχο να σημειώνει ότι ο σεισμός αυτός θα μπορούσε να είναι και 6 Ρίχτερ.
Καλό ότι είναι στη θάλασσα
Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε επίσης ότι η σεισμική ακολουθία είναι σε θαλάσσιο χώρο, κάτι που είναι καλύτερο για τους κατοίκους των νησιών.
«Όλοι οι σεισμοί οι μεγάλοι έχουν βλάβες πολύ κοντά στο ρήγμα… Και η απόσταση, τα 25 χιλιόμετρα, μειώνει πολύ τις επιπτώσεις του σεισμού. Επιπλέον οι σύγχρονες κατασκευές που έχει η Σαντορίνη της τουριστικής ανάπτυξης, δύσκολα θα πάθουν κάτι» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)