Σαντορίνη: Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Στο ρυθμό της σεισμικής ακολουθίας που καταγράφουν οι επιστήμονες στη Σαντορίνη αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ακολουθία επιμένει».

    «Έχουμε περίπου 130 – 140 σεισμούς πάνω από 3 ρίχτερ τη μέρα, ας πούμε 15 με 20 των τεσσάρων ρίχτερ τη μέρα και έναν με δύο σεισμούς των 5 ρίχτερ. Αυτή η κατάσταση είναι σταθερή εδώ και περίπου 12 μέρες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Συνήθως αν δείτε τα σεισμογράμματα θα παρατηρήσετε μία ομάδα σεισμών που μπορεί να κρατήσει μία με δύο ώρες ή και περισσότερες κατόπιν ένα κενό μέχρι και 16 ώρες. Μάλιστα, οι κάτοικοι το έχουν αντιληφθεί αυτό από νωρίς, κι όταν τυχαίνει αυτή η ομάδα σεισμών μέσα στη νύχτα, τότε η νύχτα είναι πιο δύσκολη» ανέφερε.

    «Μιλάμε για μια ακολουθία που είναι 12 ημέρες η ίδια» τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο MEGA, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν ξέρει αν σε εκείνο το βάθος ή σε μεγαλύτερα βάθη υπάρχει μαγματικό υλικό. Υπάρχουν υποψίες από κάποιες μελέτες αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μαγματικό υλικό».

    Πώς θα εκτονωθεί η κατάσταση στη Σαντορίνη

    Ο σεισμολόγος και εκπρόσωπος των αρμόδιων Επιτροπών ρωτήθηκε αν οι πολλοί μικροί σεισμοί μπορούν να εκτονώσουν το φαινόμενο, απαντώντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

     

    Παράλληλα, ο Κώστας Παπαζάχος αναφέρθηκε και στα σενάρια που ακολουθούν οι επιστήμονες που παρατηρούν το φαινόμενο, το οποίο είναι για πολλούς πρωτόγνωρο.

    Έτσι, υπάρχουν δύο εκδοχές:

    Η πρώτη, θέλει να συνεχίζεται η διαδικασία όπως παρατηρείται μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα, ακόμα και μήνες, η σεισμική ακολουθία.

     

    Στη δεύτερη εκδοχή, κάποιο ρήγμα θα δώσει έναν ισχυρότερο σεισμό και θα εκτονωθεί η κατάσταση, με τον κ. Παπαζάχο να σημειώνει ότι ο σεισμός αυτός θα μπορούσε να είναι και 6 Ρίχτερ.

    Καλό ότι είναι στη θάλασσα

    Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε επίσης ότι η σεισμική ακολουθία είναι σε θαλάσσιο χώρο, κάτι που είναι καλύτερο για τους κατοίκους των νησιών.

    «Όλοι οι σεισμοί οι μεγάλοι έχουν βλάβες πολύ κοντά στο ρήγμα… Και η απόσταση, τα 25 χιλιόμετρα, μειώνει πολύ τις επιπτώσεις του σεισμού. Επιπλέον οι σύγχρονες κατασκευές που έχει η Σαντορίνη της τουριστικής ανάπτυξης, δύσκολα θα πάθουν κάτι» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σήμερα το τελευταίο αντίο! Συγκλονίζουν τα μηνύματα για την Αννα Μαρία Πάτσιου

    Έδωσε γενναία μάχη και «έφυγε» για τους ουρανούς, να συναντήσει...

    Παντζαροσαλάτα: Δροσερή, γλυκιά και τραγανή

    Τα παντζάρια είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή και η παντζαροσαλάτα,...

    Έρχεται μείωση και όχι απαλλαγή εισφορών για τις υπερωρίες

    Μείωση και σε καμία περίπτωση απαλλαγή εισφορών θα προβλέπει το πακέτο...
    Best Shop