Με εγγεγραμμένους περίπου 1.000 συνέδρους και με εκατοντάδες μέλη της ενδοκρινολογικής κοινότητας να παρακολουθούν διαδικτυακά τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνεδρίες του 13ου «ΕΝΔΟΡΑΜΑΤΟΣ».
Το Ενδοκρινολογικό Συνέδριο «Ενδοκρινολογία-Διαβητολογία-Μεταβολισμός» που διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας και της Πανελλήνιας Ενωσης Ενδοκρινολόγων διεξάγεται φέτος σε ένα πρωτοποριακό ψηφιακό περιβάλλον με τη συμμετοχή του να ξεπερνάει κατά 60% από την προηγούμενη διοργάνωση.
«Θεσμικά το ΕΝΔΟΡΑΜΑ περνάει και τον κάβο της πανδημίας και κατοχυρώνεται ακόμα περισσότερο με πολύ καλύτερα δεδομένα. Το ενδιαφέρον που έχει η φετινή διοργάνωση είναι ο τρόπος διεξαγωγής του σε ένα αρκετά προχωρημένο ψηφιακό περιβάλλον που μας δίνει τη δυνατότητα αν και είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλο να συναντόμαστε όλοι σε έναν συνεδριακό χώρο» επισήμανε κατά την εισαγωγή του ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστας Μάρκου που είναι επικεφαλής της διοργάνωσης μαζί με τον επίσης καθηγητή Ενδοκρινολογίας Νεοκλή Γεωργόπουλο.
Η πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου περιείχε στο πρόγραμμά της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Ενδοκρινολογίας, η εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων με τη χρήση νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση διαχρονικών ενδοκρινολογικών προβλημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη νοσηρότητα που δημιουργεί στις ημέρες μας η πανδημία του covid-19.
Ενδεικτικά σημειώνουμε τις επισημάνσεις που έκανε η Ευτυχία Κούκκου από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτου και Μεταβολισμού ΓΠΝ «Ελενα Βενιζέλου» η οποία μίλησε για τις ενδοκρινολογικές παθήσεις στην εποχή του κορονοϊού.
Οπως η ίδια ανέφερε «ο ιός SARS- CoV είναι δυνατόν να προκαλέσει υπεργλυκαιμία σε άτομα τα οποία δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη». Κι αυτό είναι ένα μία παράμετρος της πανδημίας που απασχολεί την ενδοκρινολογική κοινότητα.