Εκτός ελέγχου χαρακτηρίζουν παράγοντες της κρεαταγοράς την πορεία της τιμής του κρέατος από μοσχάρι, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες.
Η αύξηση αυτή στο κρέας από μοσχάρι αποτυπώνεται και στα ενημερωτικά δελτία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου -για παράδειγμα- τον Ιανουάριο του 2025 σημειώθηκε αύξηση 5,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2024, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός έτρεξε με υποδιπλάσιο ποσοστό (2,7%).
Πρόκειται για νέο άλμα στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, καθώς το Δεκέμβριο του 2024 αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Το Νοέμβριο του 2024 αυξήθηκε η τιμή του μοσχαριού 4,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του Νοεμβρίου 2023.
Αύξηση -και συγκεκριμένα 1,5%- σημειώθηκε ακόμα και μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025. Μεταξύ Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2024, σημειώθηκε αύξηση 0,7%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Oι αυξήσεις αυτές, οφείλονται ιδίως σε «εξωγενείς» παράγοντες, στους οποίους η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς περίπου το 80% των αναγκών σε μοσχαρίσιο κρέας καλύπτονται από εισαγωγές, ιδίως από τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ μόνο το 20% παράγεται στην Ελλάδα.
Διεθνείς μετρήσεις δείχνουν πως σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024, οι διεθνείς τιμές του μοσχαρίσιου έχουν αυξηθεί κατά 47%, ενώ μόνο το 2025 αυξήθηκαν 25%.
Βασικοί λόγοι για αυτήν την πορεία είναι η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας, η οποία δεν έχει οδηγήσει μόνο στην αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην μείωση του πλήθους των παραγωγών διεθνώς.
Από την άλλη μεριά, η ζήτηση δεν έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές.
