Μπιλ Γκέιτς: Αυτές είναι οι τέσσερις μεγάλες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι νεότερες γενιές

    Ημερομηνία:

    Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται με ταχύτητες ασύλληπτες, όπου η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει την καθημερινότητα και η επιστήμη ανατρέπει τα δεδομένα, ο Μπιλ Γκέιτς επισημαίνει τέσσερις απειλές που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Η κλιματική κρίση, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο πυρηνικός πόλεμος και η εξάπλωση των ασθενειών είναι, κατά τον ίδιο, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νεότερες γενιές.

    Κι όμως, παρά τη σκιά αυτών των κινδύνων, ο Γκέιτς διατηρεί την αισιοδοξία του. Πιστεύει ότι η πρόοδος της ανθρωπότητας, η καινοτομία και η συλλογική δράση μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Η ισορροπία μεταξύ ανησυχίας και ελπίδας γίνεται το κλειδί για έναν κόσμο που αλλάζει, με τους ανθρώπους να στέκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις, αναζητώντας λύσεις και ευκαιρίες για ένα αύριο πιο φωτεινό.

    «Υπάρχουν, ξέρετε, περίπου τέσσερα ή πέντε πράγματα που είναι πολύ τρομακτικά, και το μόνο που πραγματικά καταλάβαινα και ανησυχούσα πολύ όταν ήμουν νέος ήταν ο πυρηνικός πόλεμος», δήλωσε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του στον Πάτρικ Κόλισον.

    «Σήμερα νομίζω ότι θα προσθέταμε την κλιματική αλλαγή, τη βιοτρομοκρατία/πανδημία και τη διατήρηση του ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης σε κάποια μορφή», δήλωσε ο Γκέιτς. «Οπότε, ξέρετε, τώρα έχουμε τέσσερις υποσημειώσεις».

    Ο Γκέιτς περιέγραψε επίσης την κοινωνική πόλωση ως πρόβλημα, προσθέτοντας αργότερα: «Η νεότερη γενιά πρέπει να φοβάται πολύ αυτά τα πράγματα».

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκέιτς εντοπίζει αυτούς τους τομείς ανησυχίας. Σε μια ανάρτηση στο blog του το 2023, ο Γκέιτς ανέφερε ότι καθώς μεγάλωνε η οικογένειά του, μεγάλωνε και η επιθυμία του να βελτιώσει τον κόσμο.

    «Ένα εγγόνι σε κάνει να σκέφτεσαι πώς θα διασφαλίσουμε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο – πολιτική, υγεία, κλίμα κ.λπ.», έγραψε.

    Ο Γκέιτς υποστήριξε ότι η κοινωνία πάσχει από έλλειψη ευφυΐας. Πιστεύει όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και όχι πρόβλημα. Αν και ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει για τις κατακλυσμιαίες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Γκέιτς πιστεύει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί παραγωγικά.

    «Δεν έχουμε τόσους πολλούς ειδικούς γιατρούς, ξέρετε, ανθρώπους που να μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα, ή ανθρώπους που μπορούν να κάνουν μαθήματα μαθηματικών στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο Γκέιτς. «Και έχουμε έλλειψη νοημοσύνης, και έτσι χρησιμοποιούμε αυτό το σύστημα της αγοράς για να την κατανείμουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη, με την πάροδο του χρόνου – και οι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν για τα χρονικά πλαίσια – θα καταστήσει τη νοημοσύνη ουσιαστικά δωρεάν».

    «Αν δεν λύσουμε κάποια από αυτά τα μεγάλα προβλήματα, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα», δήλωσε ο Γκέιτς. «Το Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, ξέρετε, θα έχουμε μια θεραπεία για τον HIV, θα έχουμε απαλλαγεί από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την ελονοσία. Ο ρυθμός της καινοτομίας είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ».

    Ενώ ο φόβος μπορεί συχνά να δρα παραλυτικά, ο Γκέιτς πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις νεότερες γενιές.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πότε οι εργολάβοι θα παραδώσουν το Πάτρα – Πύργος – «Γκάζια» από ΤΕΡΝΑ, ΑΚTOR και AVAX

    Με τμηματική παράδοση αν δεν υπάρχει νεότερος σχεδιασμός θα δοθεί σε εμπορική...

    Εξοπλιστικά: Πώς θα θωρακιστεί η χώρα την επόμενη 12ετία – Γιατί ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας

    Με τις εξελίξεις στην Ευρώπη να τρέχουν κυριολεκτικά και...

    Πάτρα: Oι Σφήγκες με τα «ΟΡΝΙΘΟΣΚΑΛΙΣΜΑΤΑ» στις σκάλες της Τριών Ναυάρχων

    Οι Σφήγκες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,...

    7ο Mega Four 4×4 Patras: Στις 28-29-30 Μαρτίου 2025 με επιστροφή στο Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας

    Η Λέσχη 4χ4 Πάτρας “Skarta Ekato” μετά την απαραίτητη...
    Best Shop