Ο γρίφος του ανασχηματισμού

    Ημερομηνία:

    Περισσότερο και από τον χρόνο του ανασχηματισμού, ουκ ολίγοι στο κυβερνητικό στερέωμα προσπαθούν να ανιχνεύσουν εάν στο Μαξίμου, επί της ουσίας στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχουν αυτό το διάστημα εκλογικά διλήμματα. Η βασική θεωρία που επιτρέπει να ανθίζει η συζήτηση έχει προφανώς ως υπόβαθρο το δημοσκοπικό κλίμα, μπροστά και στην αναζωπύρωση των αντιδράσεων για την τραγωδία των Τεμπών. Εάν ο νέος κύκλος συλλαλητηρίων στο τέλος Φεβρουαρίου εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε έναν κύκλο φθοράς, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες αναστροφής μιας πτωτικής πορείας, μήπως εξετάζει ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να τραβήξει το εκλογικό χαρτί και να μηδενίσει το κοντέρ; Πρόκειται βεβαίως για δίλημμα που, υπό διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις, το έχουν αντιμετωπίσει σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στη μεταπολιτευτική περίοδο. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ο Κώστας Καραμανλής το 2009, τράβηξαν το χαρτί της κάλπης, σε άλλες άφησαν τον χρόνο να τρέξει. Και στις δύο περιπτώσεις, συνήθως οι κυβερνήσεις δεν βγαίνουν ευνοημένες. Η διαφορά για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν υπάρχει απέναντι μια αντιπολιτευτική ομάδα που να προβάλει για το εκλογικό ακροατήριο ως εναλλακτική λύση. Κι αυτή είναι μια παράμετρος που αναδεικνύουν όσοι εστιάζουν στα νέα εκλογικά σενάρια, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα βρει ένα καλύτερο τοπίο μέχρι το καλοκαίρι του 2027 και τη συνταγματική ολοκλήρωση του κυβερνητικού κύκλου.

    Συνομιλητές του Πρωθυπουργού δεν αφήνουν αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης επιμένει, πρωτίστως στη βάση μιας θεσμικής και πολιτικής κανονικότητας, στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Για ευνόητους λόγους δε, πρόκειται για τον δρόμο που δείχνει και η συντριπτική πλειονότητα υπουργών και βουλευτών. Κανείς δεν ρισκάρει κινήσεις που μπορεί να λειτουργήσουν εις βάρος του, αφήνοντας στην άκρη μια αυτοδυναμία για να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους, ούτε διαγράφει εύκολα δύο χρόνια στα έδρανα της Βουλής. Συνεπώς, αναζητώντας αντίδοτα για υπέρβαση μιας πιεστικής κατάστασης, η συζήτηση επιστρέφει στον ανασχηματισμό – και τα διλήμματα περιορίζονται στον χρόνο που ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.

    Ανεξάρτητα από την κλιμάκωση ή την εκτόνωση που θα ακολουθήσει τις νέες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ή άλλα συναρμόδια υπουργεία, δεν αποτελούν την αφετηρία σε έναν νέο σχεδιασμό. Ο «τυφώνας Τραμπ» δημιουργεί νέες συνθήκες που υπερβαίνουν τη διαχείριση του εσωτερικού μικρόκοσμου, ενώ η ατζέντα μέχρι το 2027 περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων, με αιχμή και τη συνταγματική αναθεώρηση, που επιβάλει την ανασυγκρότηση του επιτελικού κράτους. Στο νέο σκηνικό, ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει καταλήξει ότι απαιτείται restart στο κυβερνητικό επιτελείο. Και στη βάση αυτή, η συζήτηση για μια επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν γίνεται σε κενό αέρος.

    Το πρόβλημα είναι ότι, στην παρούσα συγκυρία, μια αλλαγή στην κορυφή της ελληνικής διπλωματίας μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα στον σχεδιασμό. Ο Μητσοτάκης είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί τον Απρίλιο στο Ακ Σαράι με άλλον υπουργό Εξωτερικών. Και τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η ατζέντα του Γεραπετρίτη είναι γεμάτη, προκαλώντας άλλες παρενέργειες μια αλλαγή φρουράς. Την προσεχή εβδομάδα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον έχουν προγραμματιστεί δύο κρίσιμες συναντήσεις με Γκουτέρες και Ρούμπιο, αντίστοιχα, τον Μάρτιο ακολουθεί η πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη και, εν μέσω εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, τον Μάιο έρχεται η ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γεραπετρίτης έχει πρόγραμμα που μάλλον θέλγει περισσότερο από μια ενδοσκόπηση από το παλαιό γραφείο στο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Μητσοτάκη. Και από κάθε οπτική, περισσότερο από κάθε άλλον υπουργό, ο Γεραπετρίτης δείχνει αυτή την ώρα να είναι το πρόσωπο – κλειδί σε έναν νέο σχεδιασμό. Αν ο Μάρτιος αποδειχθεί ένας μήνας δύσκολος και, παράλληλα, η επιστροφή Γεραπετρίτη στο Μαξίμου κριθεί αναγκαία, τότε δεν αποκλείεται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να γίνουν σε δύο φάσεις. Με ζητούμενο, βέβαια, εάν μια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει στο τέλος της μέρας προωθητικά.

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων: «Όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση για τα Τέμπη στις 11.00 την Παρασκευή»

    Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων για...

    Πατρινός κατάσχεσε το σπίτι του εκατομμυριούχου Κώστα Μακρή

    Είπε πως θα το πάει μέχρι τέλους και το...

    Snik για τη σύντροφό του: Της έχω δώσει ήδη δαχτυλίδι, ελπίζω φέτος να παντρευτούμε

    Ο Snik έκανε κάποιες δηλώσεις, στην κάμερα της εκπομπής...

    ΠΑΤΡΑ: Θα λειτουργήσουν την Παρασκευή τα νυχτερινά κέντρα; Τι θα γίνει με τον κόκκινο χορό και τα άλλα events

    ΑΘΗΝΑ: Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το Hotel Ermou στο οποίο εμφανίζεται...
    Best Shop