Κυκλάδες: Πάνω από 23.500 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου – «Η σεισμικότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση», αναφέρει το ΕΚΠΑ

    Ημερομηνία:

    Πάνω από 23.500 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 22 Φεβρουαρίου, στην υποθαλάσσια περιοχή Αμοργού-Σαντορίνης, όπως ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

    Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, η σεισμικότητα συνεχίζει να παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος. Συνεχίζει να εκδηλώνεται στον ίδιο εστιακό χώρο, κυρίως νοτιοδυτικά της Ανύδρου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.

    Κυκλάδες: Πάνω από 23.500 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου – «Η σεισμικότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση», αναφέρει το ΕΚΠΑ

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:

    Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 23,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 20,000 με μεγέθη Μ³1.0.

    Στις 20 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 270 σεισμοί, με 17 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 3.7, να σημειώνεται στις 22:09:53 UTC (00:09:53 της 21ης Φεβρουαρίου, τοπική ώρα). Στις 21 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 280 σεισμοί, με 18 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 3.5 να σημειώνεται στις 04:57:34 (τοπική ώρα). Στις 22 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 300 σεισμοί, με 12 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 3.3 να σημειώνεται στις 14:54:27 (τοπική ώρα). Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 23η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 61 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 3.6, να σημειώνεται στις 17:26:21 (τοπική ώρα).

    Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε σήμερα

    Δευτέρα 9 Ιουνίου σήμερα και είναι η γιορτή του Αγίου...

    Τρένο παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένο που βρέθηκε στις σιδηροδρομικές γραμμές

    Τραγωδία σημειώθηκε στην Ορεστιάδα όταν τρένο παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένο που κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι...

    Απορριμματοφόρο μάζευε σκουπίδια στην Κυψέλη και οι επιβάτες ΙΧ βγήκαν και χτύπησαν τον υπάλληλο

    Ακόμα ένα σοβαρό περιστατικό με θύμα δημοτικό υπάλληλο σημειώθηκε, αυτή τη...

    Νέο επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: Οδηγός με 6 ερωτήσεις και απαντήσεις

    Νέο ετήσιο επίδομα ύψους 250 ευρώ θα χορηγηθεί φέτος έως τις...