Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με υπέροχη γεύση. Θα λατρέψετε αυτή τη συνταγή. Το γλάσο ροδιού του προσδίδει μια γλυκόξινη και φρουτώδη νότα που απογειώνει τη γεύση του σολομού. Μαγειρεύεται γρήγορα, αν έχετε τα υλικά σας έτοιμα εκ των προτέρων.
Υλικά για τη συνταγή
Σολομός
- 4 φιλέτα σολομού (225 γραμμάρια το καθένα)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό πορτοκαλιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Σάλτσα ροδιού
- 1 1/2 φλιτζάνι χυμό ροδιού
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικό)
Σπανάκι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, ή περισσότερο ανάλογα με τη γεύση
- 450 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι, κομμένο σε κομμάτια
- αλάτι για γεύση
- 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού, ή ανάλογα με τη γεύση
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα (προαιρετικό)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, για γαρνίρισμα
- 1/2 πορτοκάλι, σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού για γαρνίρισμα
Οδηγίες για τη συνταγή
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Τοποθετήστε τον σολομό στο έτοιμο ταψί και αφήστε τον να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα μικρό μπολ και αλείψτε τα φιλέτα σολομού. Αλατοπιπερώστε.
- Ψήστε τον σολομό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης, εισαγόμενο κοντά στο κέντρο, να φτάσει τους 63 βαθμούς C, για 13 έως 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, για τη σάλτσα, ανακατέψτε τον χυμό ροδιού, την καστανή ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Αφήστε το να βράσει και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς, για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Για το σπανάκι, ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι το λάδι να λαμπυρίζει. Προσθέστε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το σκόρδο να μυρίσει, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε, γυρίζοντας το σπανάκι και ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί, για περίπου 2 λεπτά.
- Μεταφέρετε το σπανάκι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού από πάνω. Περιχύστε τον σολομό με τη σάλτσα ροδιού και πασπαλίστε με τους σπόρους ροδιού. Γαρνίρετε με μαϊντανό, φρέσκα κρεμμυδάκια, φέτες πορτοκαλιού και ξύσμα πορτοκαλιού.
