Στην Ουγγαρία άνοιξε μία πολύ σημαντική συζήτηση έπειτα από φρικτή γυναικοκτονία που σημειώθηκε με τις αρχές να παραδέχονται λάθους χειρισμούς.
Θύμα ενδοοικογενειακής βίας και η ίδια, η Ρένερ χρειάστηκε να δώσει μάχη για να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο πρώην σύντροφός της. Τελικά, εκείνος φυλακίστηκε για 11 χρόνια επειδή την έδεσε και τη νάρκωσε προτού την ακρωτηριάσει, ψεκάζοντας με ένα καυστικό υγρό τα γεννητικά της όργανα, μέσα στο σπίτι της.
Η δολοφονία της Γιαπωνέζας στα τέλη Ιανουαρίου χαρακτηρίστηκε αργότερα ανθρωποκτονία, αλλά μόνο όταν προκλήθηκε σάλος επειδή μια οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών αποκάλυψε ότι η 43χρονη είχε προσφύγει σε αυτήν ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπίσει τον βίαιο πρώην σύζυγό της.Καθώς αυξανόταν η λαϊκή πίεση η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην σύζυγό της ως ύποπτο για ανθρωποκτονία.
Σε μια σπάνια κίνηση οι αρχές παραδέχτηκαν το σφάλμα τους αναγνωρίζοντας την αποτυχία τους και ζητώντας συγγνώμη «σε όλους όσοι ευλόγως προσβλήθηκαν» με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μηδενική ανοχή για τη βία κατά των γυναικών.
«Δυστυχώς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ζωές», επισημαίνει.
Πάνω από 54% των γυναικών στην Ουγγαρία λένε ότι έχουν βιώσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση από έναν σύντροφο, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό καταγγελιών τέτοιων κρουσμάτων με λιγότερο από 16% των κακοποιημένων γυναικών να στρέφονται στις αρχές ή σε άλλες υπηρεσίες, όπως προέκυψε από την έρευνα.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι βαθιά ριζωμένες έμφυλες ανισότητες και τα καταστροφικά στερεότυπα, αλλά και η διάχυτη αδιαφορία των αρχών, συμβάλλουν στη βία που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες.
Επιπλέον, η Ουγγαρία έχει αρνηθεί να υπογράψει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Η Σύμβαση του 2014 έχει γίνει στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης από την άκρα δεξιά στην Ευρώπη, η οποία υποστηρίζει ότι προωθεί μια ατζέντα «θεωρίας των φύλων», όπως την χαρακτηρίζει.
Η πρόσφατη συγγνώμη της αστυνομίας ήταν «εντελώς αναπάντεχη», λέει η Τζούλια Σπρόντζ, δικηγόρος στην οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών Patent, η οποία εκπροσωπεί θύματα κακοποίησης εδώ και 30 χρόνια.
«Δυστυχώς έγιναν τα συνηθισμένα λάθη. Οι αρχές επιχείρησαν βιαστικά να τα σπρώξουν κάτω απ΄το χαλί και φέρθηκαν αλαζονικά», αλλά από τη στιγμή που η αποτυχία τους «δημοσιοποιήθηκε και έγινε ορατή», υποχρεώθηκαν να κάνουν κάτι, εξηγεί η ίδια.
Η αστυνομία κίνησε πειθαρχικές διαδικασίες εις βάρος πολλών αξιωματικών και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει πλήρως όλες τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας του τελευταίου χρόνου.
«Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, αλλά η πραγματική αλλαγή απαιτεί σημαντικούς πόρους», δήλωσε στο AFP η Φάνι Ντες της οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών NANE .
