Από το ύψος του οφειλόμενου ποσού δηλαδή των προστίμων και των κύριων φόρων που έχουν καταλογιστεί θα γίνεται η επιλογή για το διοικητικό δικαστήριο που θα εκδικάζει τις φορολογικές υποθέσεις
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και τις αποφάσεις που κοινοποίησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στον ελεγκτικό μηχανισμό, το καθ’ ύλην πλέον δικαστήριο για την εκδίκαση των διαφορών που προκύπτουν είναι:
1. Στον πρώτο βαθμό το μονομελές πρωτοδικείο, εφόσον η απαίτηση για την οποία χωρεί η εκτέλεση δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ.
2. Το τριμελές πρωτοδικείο, εφόσον η εν λόγω απαίτηση υπερβαίνει το ποσό αυτό και μέχρι 250.000 ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης με τις αλλαγές που επέρχονται είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ενώ ταυτόχρονα όπως φαίνεται διατηρείται η εξώδικη επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών. Με βάση όμως το νέο καθεστώς, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση συμβιβασμού της επιτροπής, θα πρέπει εντός διαστήματος 60 ημερών από την απόρριψη της πρότασης να υποβάλει αίτηση για συνέχιση της δίκης. Σε διαφορετική περίπτωση η δίκη καταργείται.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών μπορεί να προτείνει την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, υποβάλλει δε σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένη πρόταση στον αιτούντα, στην οποία αναγράφονται τα ποσά του κύριου φόρου, των πρόσθετων φόρων, των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Ο αριθμός των δόσεων είναι ίδιος τόσο για την καταβολή του κύριου φόρου όσο και για την καταβολή των πρόσθετων φόρων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων. Επί του συνολικού ποσού που προκύπτει για τον φορολογούμενο θα πρέπει, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση, να καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται ή ποσοστό 25% σε περίπτωση αυτοτελών προστίμων εντός 10 εργασίμων ημερών από την κοινοποίησή του.
