Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένα πιάτο που δεν λείπει από κανέναν κατάλογο ψαροεστιατορίου, μεζεδοπωλείου, ουζάδικου ή τσιπουράδικου που σέβεται το όνομά του. Ο συνδυασμός της ντοματένιας σάλτσας με τα μυρωδικά, την τραγανή σάρκα της γαρίδας και την πικάντικη φέτα το καθιστούν ανυπέρβλητο.
Γαρίδες Μικρολίμανο (ή μάλλον Τουρκολίμανο, όπως λεγόταν τότε) είναι το όνομα της συνταγής που πρωτοεμφανίστηκε στα 60s στα διάσημα για τους θαλασσινούς μεζέδες τους ψαρομάγαζα, με ειδίκευση στις γαρίδες και καραβίδες. Το σαγανάκι ήρθε μετά, με τη διάδοσή της σε όλη την Ελλάδα.
Η ντομάτα
Η φρέσκια ντομάτα είναι ιδανική το καλοκαίρι. Τις άλλες εποχές προτιμάμε κονκασέ και πασάτα (σε συνδυασμό), για να έχουμε και την πυκνότητα που θέλουμε αλλά και τα κομματάκια της. Απαραίτητη και η προσθήκη του πελτέ, για το umami και το βάθος που προσθέτει στο σύνολο.
Ο ζωμός γαρίδας
Σίγουρα δεν είναι πάντοτε εύκολο να φτιάξουμε τον δικό μας ζωμό, αλλά καλό είναι να μην τον… ξεχάσουμε. Στα καλά μπαχαράδικα θα βρείτε ζωμό οστρακοειδών (μπισκ) σε σκόνη, με ωραίο άρωμα και γεύση, ως ασφαλή λύση.
Η ποσότητα της σάλτσας
Εξαρχής, αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε ως μεζές για ούζο, άρα για βουτιές με ψωμί στη σάλτσα, χορταστικές και οικονομικές. Οπότε, ναι, το πιάτο σηκώνει πολλή σάλτσα.

Τα βασικά της συνταγής
1. Για να δούμε αν χρειάζεται ζάχαρη η σάλτσα δοκιμάζουμε πρώτα. Όλες οι τυποποιημένες έχουν φυσική γλύκα, δεν χρειάζονται πρόσθετη. Μόνο σε καλοκαιρινές, ντομάτες ίσως χρειαστεί να βάλουμε.
3. Για να δώσουμε έξτρα άρωμα στο συγκεκριμένο πιάτο μπορούμε να κάνουμε το εξής: Αφού καθαρίσουμε τις γαρίδες, τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις μαρινάρουμε για 15΄ σε λίγο ούζο προτού τις μαγειρέψουμε.
4. Ο μαϊντανός και το ξύσμα λεμονιού προστίθενται στο τέλος, πριν από το σερβίρισμα, για να δώσουν φρεσκάδα, οξύτητα και ζωντάνια. Σε καμία περίπτωση δεν τα μαγειρεύουμε με τη σάλτσα, θα είναι σαν να μην τα βάλαμε.
Τι πρέπει να κάνετε
– Μπορούμε να αφαιρέσουμε και τα κεφάλια και τις ουρές από τις γαρίδες, αλλά ό,τι κερδίσουμε σε ταλαιπωρία, θα το χάσουμε σε νοστιμιά.
– Αν επιλέξουμε να σβήσουμε με ούζο, ταιριαστός είναι και ο άνηθος και ο μάραθος στη σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξουμε.
– Η προσθήκη καπνιστής πάπρικας και μπούκοβου ταιριάζει τόσο στην ντοματένια σάλτσα όσο και στη γαρίδα και τη φέτα.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
– Δεν παρακάμπτουμε την αφαίρεση του κελύφους της γαρίδας, γιατί θα βρεθούμε πασαλειμμένοι με σάλτσες μέχρι τα πόδια.
– Δεν επιλέγουμε πολύ μικρές γαρίδες ή γαρίδες καθαρισμένες (κατεψυγμένες), γιατί είναι πολύ πιθανό να τις «χάσουμε» στο μαγείρεμα.
– Οι γαρίδες δεν είναι ούτε κοτόπουλο, ούτε χοιρινό. Δεν υπερβαίνουμε -ποτέ- τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος.
